ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекари искат поскъпване на "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 13.10.2015Коментари (4)2542
©
Вноската по застраховка "Гражданска отговорност" да се увеличи и от въпросния фонд да се плаща на болниците, които лекуват ранени при пътнотранспортни произшествия.

Това поискаха от Дружеството по анестезиология и интензивно лечение, откъдето са категорични, че Здравната каса не трябва да плаща за лечението на пострадалите при катастрофи, тъй като в случая не става дума за заболяване, предаде Дарик. 

От дружеството представиха статистика, според която броят на тежко пострадалите от катастрофи расте с около десет процента с всяка изминала година. 

Проблемът според лекарите е в това, че обикновено здравната каса заплащала едва 10 на сто от средствата, необходими за лечението на тежките травми при пострадалите от катастрофи, като по този начин непрекъснато се трупали дългове от страна на лечебните заведения.

Травмата, причинена от пътнотранспортно произшествие, не е болест, а увреда, заради което здравната каса не е длъжна да плаща за нея, смята директорът на Военномедицинската академия проф. Николай Петров.

"Тоест източникът трябва да бъде съвсем различен, защото с нищо не са виновни редовните данъкоплатци, за да плащат със своите осигуровки през здравната каса лечението на пациенти, които са увредени, те не са болни. Те са болни след увредата. Нашето мнение е, че тъй като не се касае за болестен процес, не бива тези огромни пари да се изсипват от нашите вноски в нашата здрвноосигурителна каса", каза той.

Нужен е допълнителен фонд, в който да се набират средства за лечение на пострадалите от катастрофи и този фонд може да формира през застраховка "Гражданска отговорност," каквато всяка година водачите на моторни превозни средства плащат, допълва проф. Милан Миланов, който завежда Централната реанимация в "Пирогов".

"Предложението е много просто. Сега има "Гражданска отговорност", която всички плащаме и парите отиват за ремонт на коли, но не и за ремонт на хората", каза той и допълни: "Може би да се вдигне вноската "Гражданска отговорност", през нея да се създаде фонд и през него болниците да получават съответните суми по сметка, която се предоставя на застрахователите".

Според статистика, представена от пет от най-големите болници в България - ВМА, "Пирогов", пловдивската, бургаската и плевенската, тежко пострадалите при катастрофи се увеличават с по 10 на сто на година, а разходите, които покрива здравната каса за лечението им са малко повече от 10 на сто от истинската стойност на лечението. Това била и основната причина лечебните заведения да трупат дългове, смятат анестезиолозите. По тяхна преценка, дори само с 10 лв. да се увеличи застраховка "Гражданска отговорност," това щяло да осигури 30 млн. лв. на година, които да решат проблемите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А не може ли по съдебен път да се изиска от виновника да плати лечението на пострадалите, а в случай на неговата смърт - от имуществото, останало след него? От къде накъде аз ще плащам заради малоумниците по пътя, които застрашават и моя живот! Винаги се гледа да се мине по най-малкото съпротивление. Органите на КАТ да започнат да си вършат работата, а и камерите в Пловдив да се използват за лов на такива шофьори.
+4
 
 
По-скоро трябва да се увеличи събираемостта по ГО, защото към момента един не малък процент шофьори се движат по пътищата без такава. Абсолютно същото важи и за НЗОК - не съм гледал статистика, но предположението ми е, че поне 20-25% от трудоспособните български граждани не са задравно осигурени, което обаче не им пречи да ползват здравни услуги под формата на спешна медицинска помощ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: