ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Къде има отстъпка, ако се купува храна в собствени кутии?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:13 / 10.02.2023Коментари (1)2145
©
Къде в Европа и по света потребителите могат да пазаруват от магазините варива, салати, маслини и други хранителни продукти със собствени кутии?

Онлайн платфомата "Ние, потребителите" направи проучване, след като търговски обекти в България въведоха задължителна продажба на пластмасови кутии по 20 стотинки, без да предложат достъпни за потребителите алтернативи.

Отделното таксуване на еднократните пластмасови кутии беше въведено в изпълнение на наредба, с която в България се трарспонира Директивата за намаляване употребата на някои пластмаси и насърчаването на прехода към кръгова икономика в целия Европейски съюз. Тезата на "Ние, потребителите“ е, че клиентите са задължавани да купуват тези опаковки и това не води до реално намаляване на пластмасата и че за да се изпълни целта на нормативния акт, трябва да се предоставят изгодни заместители.

Франция е една от държавите, в които потребителите могат да пазаруват със собствени опаковки за многократна употреба. Проведени са множество кампании за насърчаване на практиката, а магазините и ресторантите с тази опция имат специални стикери на витрините и гишетата си и могат да бъдат открити на интерактивна онлайн карта.

Е-карта на магазини с възможност клиентите да носят собствени опаковки има и в Словения. Тази карта е една от трите практични функционалности на онлайн платформа, създадена с цел намаляване употребата на пластмаса. В Австралия също има интерактивна карта на този тип магазини, като потребителите могат да добавят своя, ако се окаже, че той липсва на нея.

Собствена марка и стикери за идентифицирането на магазините, където клиенти могат да донасят свои съдове за изнасяне на храна за вкъщи, са разработени и в Швеция. В столицата Стокхолм инициативата "Донесете своя“ има за цел да привлече повече търговски обекти и клиенти, които се стремят към намаляване на екологичния отпечатък. Организация работи със собствениците на магазини, за да увеличи използването на продукти за многократна употреба – кутии за обяд, чанти, чаши за многократна употреба и др.

Магазини със специален сертификат и в Испания предоставят възможност насипни храни като салати, варива, месни продукти и др. да се купуват в многократни опаковки.

Естония организира кампания за повишаване осведомеността по темата, като едно от основните послания в нея е да се носи собствена кутия и чанта. Потребителите са приканвани да планират пазаруването, да купуват на едро и по-малко опаковани стоки. В акцията под наслов "Консумирайте разумно“ известни личности изпробват различни екологични инициативи и покупки на продукти без опаковка.

И в австрийската столица Виена има магазини без опаковъчни материали. Продукти като плодове, зеленчуци, макарони, варива и др. се поставят в стъклени буркани, които потребителите закупуват от там или си носят от вкъщи.

Започнала плахо в Дания, инициативата клиентите да си носят собствени контейнери, да вземат безплатни или да си закупят в магазина, постепенно прераства до франчайз с много национални търговски обекти.

В магазини в Полша също се продават продукти в собствени опаковки на клиентите.

И в Италия потребителите имат право да използват собствени съдове. Като мярка за безопасност, закон от 2019 г. предвижда съдът да е чист и да няма уловима миризма. Продавачът/служители могат да откажат да поставят продукти в съда, ако го намерят за неподходящ, тъй като е счупен или без капак, например.

Канадска верига магазини пък насърчава този тип пазауване, като провежда акция за отстъпка от 15% на артикулите на редовна цена при покупки с кутии на клиента.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само при нас било противозаконно.....някой пак се уреди да си изчисти пластмасовият отпадък....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: