ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Конгрес на световна асоциация на театралните критици ще се проведе у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:21 / 07.04.2008Коментари (0)1695
©
Днес министърът на културата проф. Стефан Данаилов даде пресконференция по повод 24-ия конгрес на Международната асоциация на театралните критици /МАТК/, който ще се състои в София от 14 до 19 април. В пресконференцията участваха и Красимира Филипова, директор на Дирекция „Театър, вариететно и цирково изкуство" на Министерство на културата и д-р Калина Стефанова, директор симпозиуми на Международната асоциация на театралните критици. Темата на конгреса, който е организиран от Министерството на културата и е под патронажа на проф. Стефан Данаилов, е "Театърът и хуманизмът в днешния свят на насилие".

„Организирането на конгреса е инвестиция, която ще се върне многократно. Това е възможност нашият театър да се отвори отново към света - след дългогодишно прекъсване - от домакинството ни на Театъра на нациите през 80-те години", посочи министър Стефан Данаилов на пресконференцията. Министърът на културата ще връчи наградата "Талия" на МАТК на режисьора Жан-Пиер Саразак /Франция/. Той е сред специалните гости заедно с почетния председател на Международния театрален институт Марта Коание /САЩ/.

Български режисьори, между които Крикор Азарян, Маргарита Младенова, Лили Абаджиева и Явор Гърдев, представят идеите си за театъра във филма "Черна кутия" на Владимир Люцканов. Продукцията ще бъде показана по време на конгресната седмица в специалния Ден на българския театър. Участниците - около 100 делегати от Европа, Азия и Америка, ще видят също филма "И театърът пътува... ", посветен на 100-годишнината на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи Красимира Филипова, директор на дирекция "Театър, вариететно и цирково изкуство" в Министерството на културата. Свои пиеси в превод на френски и английски ще представят Теодора Димова, Яна Добрева, Юрий Дачев, Ина Божидарова и други наши драматурзи.

В Деня на българския театър - 17 април, ще говорят проф. Маргарита Младенова и проф. Младен Киселов, който пристига специално за конгреса от САЩ. Двамата наши режисьори са основни докладчици на форума заедно с колегите си Алвис Херманис /Латвия/ и Дейвид Едгар /Великобритания/ - почетни гости на конгреса. Доклад за състоянието на българския театър ще изнесе театроведът Виолета Дечева.  „Такива форуми водят до много покани, тъй като голяма част от критиците са селекционери на международни фестивали", каза театроведът Калина Стефанова, директор симпозиуми на МАТК. Според нея форумът ще даде възможност в България да се види ролята по света на критиката.

„Връчването на Европейските театрални награди в Солун, откъдето ще дойдат много от участниците, се анонсира като преамбюл на конгреса в София", отбеляза още Стефанова.  Заседанията ще са в гранд-хотел "София". В шестте конгресни вечери делегатите ще имат възможност да видят шест спектакъла, включени във "Витрина на българския театър" - "Хъшове" в Народния театър "Иван Вазов", "Мъртвешки танц" в Театрална работилница "Сфумато", "Макбет" на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов"- Смолян - в Народния театър, "Каквото направи дядо. . . " - в Театър 199 "Валентин Стойчев", "Ритъм енд блус" в Малък градски театър "Зад канала".

Между докладите, които ще бъдат изнесени, са "В преследване на толерантността - съвременната значимост на трилогията "Орестия" на Акико Тачики /Япония/, "Насилието в съвременния театър - реторика и етика" на Аглика Стефанова /България/, "Ново писане и груб език" на Жорж Бану /Франция/, "Зрялост и улегналост в театъра: Хуманистична алтернатива на насилието, на вечната младост и забързаността на съвременния живот" на Иван Меденица /Сърбия/, "Времето се обърка. Прокълнати ли са критиците по рождение да върнат нормалния му ход?" на Калина Стефанова /България/, "Театър без насилие в общество на насилие" на Катаюн Хосейнзаде Салмаси /Иран/, "В памет на Ана Политковска - или колко е важно да бъдеш сериозен" на Маргарета Сьоренсон /Швеция/, "Развлекателната стойност на страданието" на Мати Линавуори /Финландия/.

За съвременните американски драматурзи и арабско-израелския конфликт ще говори Ранди Джинър /САЩ/. Как се налага насилието като тенденция ще проследи Саня Никчевич /Хърватия/. Валда Чакаре /Латвия/ ще постави въпроса какво е представянето на насилието - терапия, развлечение или предизвикателство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: