ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кои са най-опасните Е-та в храните и как да ги избегнем?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 02.11.2022Коментари (1)3381
©
В наши дни да купуваме само храни, които не съдържат консерванти, може да се окаже голямо предизвикателство. В повечето неща, които ядем има един или друг консервант.

Въпреки това, с малко желание и упоритост, може да изчистим храната си поне до голяма степен. За целта трябва да сме наясно с най-опасните Е-та, как се обозначават и какво причиняват.

Може да отнеме време, но е важно да четете етикетите на всички храни, които сте закупили. Не консумирайте нищо, което съдържа калиев нитрит, калиев нитрат, бутилиран хидроксианизолът, бензоат, нитрити, сулфити и сорбати, бромати, карагенан, неестествени бои, глутамати, моно- и диглицериди, пише в своя статия асоциация "Активни потребители".

От кои Е-та трябва да се пазите на-много?

Натриев бензоат – Е211

Има силно канцерогенно действие. Обикновено се използва заедно със стабилизатори и оцветители. Ако влезе в реакция с аскорбинова киселина (витамин С) се образува бензол, който може да увреди ДНК структурата и да причини цироза на черния дроб. Може да предизвика както алергични реакции, така и промяна в поведението и умственото развитие на децата.

Ще го намерите в майонези, пюрета, сосове, плодови сладкиши, мариновани краставици и маслини, ананасов сок, подправки. Особено голямо е съдържанието в безалкохолните напитки с оранжев цвят.

Бутилиран хидроксианизол Е320

Синтетичен антиоксидант, който запазва свежестта на храните. Служи за предпазване на мазнините и маслата от гранясване. Води както до ракови изменения на клетките в стомаха, така и до тежки автоимунни заболявания. За съжаление освен в храни, може да се се намери в лекарства и козметика.

С кода Е252 в хранителната индустрия се означава калиевият нитрат. Той е може би най-старият консервант, ползван за стерилизирането на храни и предпазването им от развитие на бактерии върху тях. Днес Е252 може да се открие върху етикетите на сирена и месни продукти – пушени или варени меса, колбаси и др. Страничен ефект от нитратите и нитритите са анемия, бъбречни проблеми, дори повишен риск от формиране на злокачествени образувания.

E924 - Калиев бромат се добавя в хляба, за да се засили процеса на втасване и да се намали времето за печене (на етикета може да го срещнете и като окислител). Калиевият бромат може да е причина за появата на бъбречни усложнения, храносмилателни проблеми или разстройство на нервната система.

Мононатриев глутамат

Използва се за активиране на определен вид вкусови брадавици на езика. Използван в огромни количества в японската и китайската кухня. Днес може да се намери в чипса, царевичните пръчици, пуканките, различни замразени полуготови храни, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, консерви.

Счита се за силен невротоксин. Освен това ни кара да смятаме храните за вкусни и води до привикване като разстройва вкусовите рецептори. Може да предизвика болки в гърдите, алергии, кожни обриви, сърцебиене, сънливост и пр.

Кои са безопасните Е-та?

За безопасни са приети оцветителите Е100 – куркумин (жълт оцветител №7), Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е161b – жълт извлек от растения,  Е160а – каротен, Е160с – извлича се от червен пипер, Е140 – хлорофил (зелен оцветител №1), Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите), Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения, Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло.

Как може да избегнем вредните консерванти?

Пазарувайте в магазини с по-голямо разнообразие. Там е най-вероятно храните да са пресни и има избор от органични храни и такива без добавки. Обикновено продуктите, които са поставени на острови в магазините, са с по-ниско качество. Бъдете внимателни с тях. Най-евтиното също трябва да буди подозрение.

Купувайте местни продукти, отгледани от български земеделски производители или от пазарите на земеделските стопани в региона ви. Тези храни е по-вероятно са без консерванти. Магазините за деликатеси и гурме също могат да предлагат разнообразие от храни без синтетични подобрители.

Измийте добре под течаща студена вода всички плодове и зеленчуци, за да се отървете максимално от бактерии, пестициди, хербициди и химически добавки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези които са писали това, явно не знаят израза "пусти глад и дребни въшки".Когато го осъзнаят ще ядат всички без коментари и напътствия.В крайна сметка в България сме българи,а не украйнци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: