Кирил Петков отговори на Румен Радев, който го нарече "куриер"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
16:38 / 18.06.2022
4104
Премиерът Кирил Петков отговори на обвинението на президента Румен Радев, че е "куриер“ на Франция за Северна Македония. По думите на държавния глава България е трябвало да изработи свое предложение за решаване на проблемите на Северна Македония, а не да внася чуждо и то "без да заяви позиция“.

"Няма да отида с позиция на правителството, а на Народното събрание. Това е толкова важен национален казус, че трябва да има максимална представителност в това решение. В момента предложението е вече в парламента. Те трябва да обследват всички елементи и когато вземат решение, аз ще изпълня волята на НС“, каза пред журналисти Петков.

"Говоря това от страшно много време, но никой не вярваше, защото им беше политически неизгодно. Те искаха да вдигат топката за Северна Македония и това, че аз казах, че това решение ще се вземе от парламента беше като глас в пустинята, защото политически не беше изгодно“, заяви още премиерът.

"Доколкото разбирам френското предложение е включило това и да има механизъм да се следи дали има дискриминация срещу българите в Северна Македония, както и механизъм срещу езика на омразата. Това са важни за нас критерии, но нека да се влезе в детайл", допълни Петков.

По думите му първата стъпка за започването на преговорния процес за присъединяването на РСМ към ЕС е първата междуправителствен конференция.

"Тя да започне, след като те са променили Конституцията си, но променят ли я, България да не може да ги спре пак. От тяхна страна да се гарантира това, че няма да си измисляме условие на всеки шест месеца. Това за мен е един добър механизъм", каза още премиерът.

Предстоящият вот на недоверие

"Това, че вчера още един депутат - Кирил Симеонов, взе правилното за мен решение, че ще гласува в подкрепа на правителството и няма да хвърли държавата в спирала от политически риск, ни даде надежда, че има още хора, които мислят по тази тема“, коментира Петков.

"Никой от политическите лидери да не се изненадва, че ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме защо е толкова важно за България те да вземат правилното решение", допълни той.

"Ако случайно не успеем и правителството падне, следващият мандат с коалиционните ми партньори ще започнем да говорим с всеки един депутат, който иска да реши дали да подкрепи това правителство. Тези депутати трябва да са независими", уточни премиерът.

"Искаме да прекъснем задкулисието. Всеки, който иска да е с нас, трябва да може да вземе сам решение. Искаме вече да няма това някой отзад, седейки в тъмна стая или на канапе, да може да ръководи какво се случва на политическата сцена", каза още Кирил Петков.


Виж коментарите (7)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).