ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КЕВР: Необходима е цялостна ревизия на проекта на Закона за ВиК
Автор: ИА Фокус 14:08 / 10.05.2023Коментари (0)626
©
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР, Комисията) прие днес решение, с което одобри Становище по проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията (ЗВиК, публикуван на 11.04.2023 г. на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Портала за обществени консултации, съобщиха от КЕВР.

Становището на КЕВР е изпратено до министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на финансите, както и до членовете на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисията по околна среда и водите, Комисията по енергетика, както и до парламентарните групи в Народното събрание.

На 30.11.2022 г. МРРБ публикува за обществени консултации предходен проект на ЗВиК, за който КЕВР прие становище със свое решение от 14.12.2022 г., което е публикувано на страницата на КЕВР и на Портала за обществени консултации.

Извършеният преглед на публикувания на 11.04.2023 г. нов проект на ЗВиК показва, че в сравнение с предходния проект от 30.11.2022 г., са отстранени несъществена част от констатираните от КЕВР пороци и недостатъци. По тази причина приетото на 14.12.2022 г. становище на Комисията е относимо в цялост към новия проект на ЗВиК, който отново не постига дългосрочно разрешаване на проблемите във ВиК сектора, което се изисква в решението на 44-то Народно събрание от 13.12.2019 г.

Поради констатираните значителни проблеми в текстовете на законопроекта от административен, правен, технически и икономически характер, КЕВР не може да даде конкретни предложения за редакции, тъй като счита, че е необходима неговата цялостна ревизия. Наложителен е сериозен обществен дебат за ролята и отговорностите на основните участници във ВиК сектора - независимия регулатор на качеството и цените на ВиК услугите, собствениците на публичните ВиК системи и възложители по договор, ВиК операторите и техните собственици (принципали). До момента такъв дебат не е проведен. МРРБ е институцията, която съгласно действащата нормативна уредба има ангажимента да осъществява на национално ниво държавната политика в отрасъла Водоснабдяване и канализация.

Комисията счита, че ако се приемат предложените в проекта промени в регулацията на ВиК сектора, отрасълът ще бъде поставен пред значими рискове, свързани с осъществяването на контрола по изпълнението на одобрените бизнес планове 2022-2026 г. и измененията на одобрените цени на ВиК услуги за периода 2024-2026 г.

Във връзка с това Комисията счита за необходимо от законопроекта да отпаднат разпоредбите, касаещи регулирането на качеството и цените на ВиК услугите, като се запазят правомощията на независимия регулатор КЕВР във ВиК сектора, така както в момента те са регламентирани в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги /ЗРВКУ/ и в Закона за енергетиката. Становището на Комисията е такива разпоредби да бъдат обсъдени и планирани за прилагане след изтичане на действащия регулаторен период 2022-2026 г.

Комисията оценява, че най-подходящ и целесъобразен подход е да бъдат осъществени промени в действащото законодателство – ЗРВКУ и Закона за водите, които да отразят практиката по прилагането на съществуващите към момента изисквания, както по отношение на регулаторния режим, осъществяван от КЕВР, така и по отношение на изискванията към собствениците (принципалите) на ВиК операторите, собствениците на публичните ВиК мрежи и съоръжения, договорните изисквания между собствениците и операторите на ВиК инфраструктурата. Това ще позволи да бъдат разграничени съответните отговорности и да не се допусне припокриване на техните функции.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: