ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Измамата на годината: Излязоха нови подробности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 12.12.2023Коментари (3)3069
©
Нови подробности за измамата на годината обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Става въпрос за "френска борса", която оставя бизнеса без работна ръка. Най-потърпевш е туристическият бранш.

Работници заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно - остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж", разкри детайли от измамата Васил Велев.

Подобна измама е възможна заради пролука в европейското законодателство, посочва Велев. Във Франция размерът на обезщетението се определя според размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, докато у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се регистрират в бюрата по труда, те автоматично получават максималното обезщетение за безработица за България. В момента то е около 1800 лв. месечно, а от следващата година ще скочи на над 2200 лв., тъй като е предвидено увеличение на максималната дневна ставка, предава NOVA.

С тази сума в джоба, безработните не искат да се хванат официално на работа, което създава проблем и за фирмите. Но хората не се отказват от още доходи и мнозина от тях се хващат на работа, но на черно. Това създава огромен проблем за фирмите, които искат да са изрядни и на светло.

Първи аларма за "френската борса" би зам.-кметът на Разлог Христо Зайков по време на заседание на парламентарната комисия по туризъм, посветено на готовността за зимния сезон. Зайков се оплака, че местните хотелиери и търговци трудно намират работници за зимния ски сезон, защото сервитьори, камериерки, бармани и дори готвачи не искат официален трудов договор, защото получават "френските обезщетения".

Схемата води до източване и на българския бюджет, защото не цялата сума от обезщетението се изплаща от френската социална система, част  от средствата се плащат и от НОИ, казаха работодателските организации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 12.12.2023 г.
0
 
 
Съюз, в който има такава драстична разлика в заплащаето и стандарта на живот не може да просъществува дълго. Или рязко трябва да се доближат доходите във всяка страна за еднакъв труд, или малките загиват. И нека не се заблуждаваме в по-високата производителност. И в Англия, и в България един берач на ягоди събира еднакво количество ягоди за ден...
Aнонимен
на 12.12.2023 г.
+2
 
 
Какво се вайкате,те парите идват от Франция не от България. Проблемите ги правят чиновниците в България защото няма за тях пари за крадене, затова бавят изплащането и гледат ако може да ви излъжат и не ви дадат парите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба по Роберт Фицо
Олимпийските медалисти на Пловдив
Купа на България, сезон 2023/2024
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: