ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Иво Сиромахов за Народния театър: Чиновниците победиха, те винаги побеждават
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:29 / 30.07.2023Коментари (1)2801
©
В историята на българския театър има славни моменти и позорни моменти. Това написа Иво Сиромахов в своя Facebook профил по повод нестихващите скандали в Народния театър. Последните седмици много актьори от трупата, които бяха мълчали досега, изразиха подкрепата си за директора Васил Василев. Сред тях бяха Ана Пападопулу, Биляна Петринска, Бойка Велкова, Стефания Колева, Жорета Николова, Дарин Ангелов и Деян Ангелов.

Именно тяхната защита коментира и Сиромахов. 

"Един от най-позорните случаи е свързан с името на големия български актьор Георги Стаматов – легендарна фигура в Народния театър и преподавател в театралното училище. Професор.

Освен велик актьор Стаматов бил и много добросърдечен и състрадателен човек. Грижел се за студентите си като за свои деца. На по-бедните плащал наема на квартирата и им давал пари за храна. На някои дори купувал дрехи и обувки.

В началото на 50-те години новата власт на каскетите подгонила този светъл човек. Завидели му за таланта и за обичта на публиката и решили да го унищожат.

Спретнали му, както си трябва, един другарски съд, в който негови колеги и студенти свидетелствали против Стаматов и го обвинили в – забележете! – "нарушаване на театралната дисциплина“ и "неправилни идеологически позиции“.

Острие в обвиненията срещу професора бил някой си Христо Лъжев (каква забележителна фамилия!) – несполучил актьор, бивш студент на Стаматов. В другарския съд Лъжев произнесъл жарка реч срещу професора си, в която го обвинил, че е учел студентите сина "буржоазни театрални теории“ и че пушел западни цигари Camel, Kent, което било "неопровержимо доказателство за връзката на Стаматов с английското разузнаване“.

На края на речта си Лъжев признал, че когато бил студент първокурсник, професорът му подарил едни туристически обувки. И в този момент Христо Лъжев хвърлил на масата на съда калните си туристически обувки с думите "Не ви ги ща, професоре! Вземете си ги обратно!“

Резултатът от този позорен процес бил, че на Стаматов било отнето званието "народен артист“ и бил изгонен от театралното училище. Последните години от живота на този достолепен български актьор минали под клеймото на унижението.

Няколко години по-късно Стаматов бил реабилитиран, званието му "народен артист“ било възстановено, върнали го като преподавател във ВИТИЗ.

Тогава Лъжев написал писмо, в което се разкайвал жестоко за думите си, самообругавал се и искал прошка от професора си. Какъв драматичен обрат!

Припомних си тази срамна история, защото от два дни чета в социалните мрежи горестни изповеди на актьори от трупата на Народния театър, които пространно обясняват какви поражения върху ранимите им души е нанесъл Александър Морфов с неприличния си жест да напише върху вратата на пиарката на театъра "Вън ДПС!“.

Този жест бил – забележете! – "нарушаване на театралната дисциплина“, "в театъра има правила“, "най-важна е трупата“ и т.н.

Скачат и срещу Камен Донев, който развалял атмосферата, пък той не е ЩАТЕН, видите ли. Той е просто някакъв "гост-посетител“. Откъде-накъде ще им разваля "театралната дисциплина“!

Тия страстни публични изповеди не са нещо ново. В основата им стои делото на невзрачния Христо Лъжев.

Чета сега изповедите на ЩАТНИТЕ актьори и откривам някакво странно съвпадение в изразните им средства. Повечето започват с нещо от сорта "Досега мълчах, но вече е време да изразя позицията си…“

Мълчали, мълчали, па дошло лятото, театърът излязъл във ваканция и те грабнали перото, за да излеят душата си.

Не допускам, че директорът ги е призовал да пишат такива неща. Актьорите по природа са емоционални хора и аз не се съмнявам в автентичността на чувствата им. Предполагам, че си вярват. Няма лошо.

Прочетох имената на ЩАТНИТЕ актьори, които леят съжаление към "развалената творческа дисциплина“ и недооценените постижения на новия си директор.

Вероятно не са слаби актьори, но бих се радвал, ако някой ми припомни значими техни роли. Може и да имат.

Видях обаче няколко имена на актьори, които са били поканени на сцената на Народния театър от Александър Морфов. И са били част от най-успешните му спектакли. Радвали са се на огромна публика, каквато само Морфов успя да привлече на тази сцена през последните 30 години.

Той им е подарил обувките, с които са се качили на театралната сцена.

Може би са забравили това.

А може и да не са.

Може би просто да искат да го забравят. Поради разни причини, не искам да гадая какви.

Има обаче един неоспорим факт. Независимо дали го харесвате, или не, Александър Морфов е един от най-успешните режисьори в историята на българския театър. Това не е мое мнение. Това е мнението на публиката, която през всичките тия години пълни салоните на спектакли като "Дон Кихот“, "Бурята“, "На дъното“, "Полет над кукувичето гнездо“, "Животът е прекрасен“, "Хъшове“…

Независимо дали го харесвате или не, Камен Донев е един от най-успешните български актьори. Човек, който може да изиграе толкова убедително и страстно както Семьон Семьонович Подсекалников, така и Сирано дьо Бержерак.

Тези хора сега са прогонени и обиждани.

В името на "театралната дисциплина“.

В името на рахата на ЩАТНИТЕ.

Е, добре.

Чиновниците победиха.

Те винаги побеждават.

Тези малки победи са съмнителната им компенсация за това, че не могат да завладеят сърцата на хората.

Вероятно в оня мрачен ден на другарския съд срещу Георги Стаматов невзрачният Христо Лъжев си е мислел, че е от страната на победителите. Може дори да се е чувствал горд.

Но истинският съдник е времето.

То някой ден ще ви каже:

Приберете си обувките, с които замервате талантливите хора.

Миришат."


Още по темата: общо новини по темата: 48
14.11.2023 »
27.07.2023 »
25.07.2023 »
25.07.2023 »
15.07.2023 »
15.07.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами лайно миридливо сиромашко,първите които налетяха с обиди и квалификации бяха тези тримцата,които ти,шут алкохолизиран,защитаваш!Я ги приеми в братството на чалкаро-мутрите,качи ги в *джипата* на славуца фон диван и вървете на майната си!Аман от *незаменими и неповторими* алкохолизирани наркомани,решили,че Вселената започва и свършва с тях!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: