ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ивайло Вътовски: Бъдещето е в младите хора, просперират селата около по-големите градове
Автор: Теодора Патронова 20:46 / 04.03.2023Коментари (0)1765
© Village Life
Идеята да проведем този разговор и то точно в дните около 3 март е свързана с това, че мисията на проекта Village Life е да спомогне за възраждането на българското село. Разкажете малко повече за платформата? Каква е Вашата цел?

Нашата идея всъщност тръгна от лична нужда. С едни близки приятели решихме да се местим на село в един момент от живота си, и се оказа, че не знаем нищо за българските села и за условията на живот там, и трябваше да обикаляме. Съответно това отказа половината от нас, една част се преместиха – един приятел вече живее на село. И това, че нищо не знаем за българските села, т.е. какви условия за живот предлагат, беше и нуждата да създадем сайта Villagelife, където човек може вече да види условията на живот в близо 400 села – дали има ток, вода, дали има интернет, телевизия, млади хора и каква отдалеченост съответно са банки, жп линии, автобус, градски и междуградски транспорт и т.н. Така че това беше първата стъпка, която  решихме да осъществим. Говорейки с хора от селата, които ни даваха тази информация, и опитвайки се да разберем какви проблеми има българското село, които не са малко, помислихме какво можем да решим, и  първото нещо, което ни дойде на ум, което е следващата стъпка от развитието на платформата, е хората, които вече си изберат  село онлайн, да могат да видят и имоти в това село, тъй като голяма част от имотите, които се продават в селата, не са обявени никъде, и съответно са и на по-ниски цени.  

Вие живеете ли вече на село?  

Не, не. Един от нас вече живее на село, но аз съм в града.  

Какво е мястото на селото в съвременния ни забързан живот?

Това е много добър въпрос. Зависи от човека и от неговия мироглед и желание за живот. Със сигурност много хора, и аз включително, може би една от основните причини още да не съм отишъл на село е, че всъщност свиквайки със забързания живот, е много трудно да се адаптира човек към спокойния живот на село. Но със сигурност има много хора, които вече предприеха такава стъпка, и виждаме, че те живеят по-добре, сравнено с хората от града, въпреки че има недостиг на някакви услуги в селото, но все пак едно нещо е за сметка на друго.  

Т.е. може би плюсовете са повече?  

Ами да, зависи от човека от това как иска да живее живота си. В смисъл, ако иска човек да живее по-природосъобразно, в хармония с природата,  по-естествено да отглежда храната си, със сигурност това са плюсове. Ако иска да се развива кариерно и може би да изкарва повече приходи, и да има повече социален живот, може би ще остане в града и това ще го намери за момента.  

Защо, според Вас, младите хора и чужденците се връщат към живота на село? С какво се препитават там?

Ами това е следващият проблем. Ще се опитаме, ако имаме възможност и сили да съберем обяви, с които реално хората от селото могат да пътуват от по-близкия град или самите хората между селата да могат да обменят стоки и услуги помежду си. Включително има и много местни производители, както и вие споменахте, които се завръщат от чужбина, и се установяват в дадено село и започват да създават някакво малко производство, някакъв малък бизнес. Идеята е да се насърчи стокообменът между различните села, отколкото човек да ходи да си купува от големия град. Така че да, работата е трудно нещо в селото, включително и много хора от село казват, че това им е много важно, ключово. В момента хората ходят повече да работят в града и другите са младите, които в момента отиваме по селата. Повечето от тях сме с такава дистанционна професия и можем да работим онлайн.  

Т.е. смъртта на селата е силно преувеличена?  

Зависи. По мои наблюдения има села, които наистина замират. И те по-скоро са в по-отдалечени от областния град места, където има по-труден достъп и по-малко хора, съответно по-малка комуникация и интернет връзка. Но същевременно има села, които започват да се развиват все повече, и те обикновено са в радиус 30-40 км около големия град, още повече, ако този град е около София, Пловдив или Варна, където имотите вече като цени се доближават много и до жилища в самия град.  

Вие споменахте за това, но нека да обърнем повече внимание. Какво трябва да се подобри в българските села?  

Може би на първо място информацията за селата, защото всъщност за много от селата няма никаква информация, и човек без да отиде на място не знае къде отива и какво се случва там. На второ място може да се помисли как може хората на село да вдигнат своята образователна квалификация от гледна точка дигитални умения, което би могло да им даде възможност да работят дистанционно, както в големия град, така и дистанционно за друга държава в чужбина. Това със сигурност би могло на много хора да им даде възможност да се препитават много по-добре. И другото вече са чисто инфраструктурни неща. Самите хора да искат да развиват селото, тъй като наистина в много от селата населението е застаряващо и преобладават малцинства, където нещата се случват по-трудно. Но идеята е, че и аз виждам хора, които искат да развиват това село, искат да подобряват начина на живот, да привличат още млади хора. Т.е. трябват повече такива хора, които да са дейни и да се опитват да направят нещо, въпреки че условията не са най-предразполагащи това нещо. Защото иначе човек се предава и всички знаем какво се случва в много голяма част от селата.  

Т.е. за да обобщя: бъдещето на българското село е в младите хора?  

Ами да, в младите хора. И за момента тези села, които ще просперират в следващите 10 години, може би са селата около по-големите областни градове, където хората просто ги купуват на 30-50, максимум 100 км в зависимост от достъпа имоти. И другото е, селата, които  опустяват, да се обединят примерно 10 семейства и да отидат някъде, за да имат все пак социум, с който да общуват.  

Благодаря ви.  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: