ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
36701 1453 (4%) 30974 420 859 17 980 (4.3%) 392 452 178 402 694 3 862 205 (2.2%) 162 955 863
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Италианска кухня или гурме - кое избирате?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 24.11.2018Коментари (0)2967
©
Италианската храна със сигурност е от нещата, които човек трябва да опита. Всъщност това ще е цяло кулинарно пътешествие, защото италианската кухня е изключително разнообразна.  

В нея повечето ястия имат варианти по регионите с различни вкусове и аромати. Да вземем например пицата, която може би е най-популярна по света - тя не е просто пица - тя е или по неаполитански, или по венециански, по римски, по милански и т.н. Всеки вид съчетава различни съставки и комбинации - домати или доматен сос, сирене, кашкавал, меса или кайма, или колбаси, гъби, риба, морски дарове, кисели краставички, картофи и много други, даже и с мед. Различават се и по формата - тънки, бухнали, кръгли, правоъгълни, със съставките отгоре или като плънки. Същото разнообразие съществува и при другите ястия от италианската кухня - паста, супи, месни ястия, зеленчукови, от риба или с морски деликатеси.

Това си има обяснение в историята на Италия. Преди да се обединят в единна държава през 19 век, териториите тук са били силно обособени на малки държави, често враждуващи или сменящи различни обединения. Освен това различни райони са попадали под различно чуждо владичество - арабско, гръцко, испанско, френско, австрийско. Това е оставило следи в бита на местното население, включително и допълнителни специфики в кулинарията. Така с вековете в регионите, обединени по-късно в държавата Италия, са били утвърдени уникални готварски практики, заимствали от традициите на различни народи. Това изключително разнообразие от вкусове и аромати естествено е направило италианската храна една от най-популярните днес по целия свят. Включително и в България, където има многобройни места, предлагащи италианска кухня. За да сме сигурни обаче, че опитваме истинска италианска храна, тя гарантирано трябва да е по автентични рецепти като например в италианския ресторант Леонардо в Банско където готвенето е дори с оригинални италиански продукти.    

Фондю - неустоимото изкушение 

Пътешествието с кулинарните шедьоври на италианските региони само по себе си може да е вкусно и вълнуващо гурме-приключение. Освен това обаче в Банско може да се опитат и многобройни изискани специалитети на други народи - от Балканските кухни, от арменската, арабската, руската и т.н. Така че в този курорт изисканите ястия не се избират, а се съчетават, защото всички са неустоими.  

Особено атрактивни са предложенията на швейцарския ресторант Фондю в Банско за алпийска кухня с ястия от Швейцария и Франция по оригинални рецепти: класическо фондю
©
и по-съвременните му варианти, раклет, различни видове месо, приготвено на нагорещена плоча.

Фондю е швейцарско ястие, с което страната е известна в цял свят. То е уникално във всяко отношение - и вкусовете му, и ароматите, са неповторим букет от различни съставки, а приготвянето и начинът на консумиране са по-скоро далекоизточни, отколкото европейски. Класическият вариант е от бяло вино, в което се разтопяват различни видове сирена, докато се получи смес като крем. Нагряването на съда с виното става на масата за хранене, на която е запален и се поддържа открит огън. Комбинацията от вкусовете на виното и сирената, която се получава, се обогатява от натъркания предварително с чесън съд, с прибавка на кимион, индийско орехче, копър, черен пипер, черешова ракия и други.

Ястието се поддържа топло, а консумацията е с топене в общия съд на различни залъци - хляб, картофи, кисели краставички и др. Залъците се вземат със специфични дълги вилици. Класическият вариант с разтопяване на сирена е на няколко века, от по-ново време има фондю с бульон или с мазнина, в които за кратко се варят или запържват парчета месо, морски деликатеси, риба. Изключително популярен е и вариантът с шоколадово фондю, което се консумира с плодове: киви, банани, ягоди, малини, круши, ябълки, пъпеши, ананаси и т.н. - всякакви плодове, които обичате и сезонът позволява.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2021 г.
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
Бургас под обсада заради главорезите на Митьо Очите
Лято 2021
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои проекти трябва да бъдат финансирани със заем?
Модър-Царевец
Бетонен мост
Нов мост над р.Марица
Кръстовище на две нива до Водната палата
Продължението на бул. "Северен“
Други
Не трябва да се тегли заем
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: