Историк: След 1944 г. БКП обявява, че има македонско население, което няма общо с българите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:06 / 04.08.2022
1676
Ние сме в една сериозна политическа криза, която се съчетава и със сериозна икономическа международна криза. Много от нещата са извън нашия контрол. Това не означава, че ние трябва да стоим и да чакаме международното решение на кризите и да се възползваме от това. В българската история политическите кризи не са се отразявали никак добре на икономическото развитие", заяви историкът проф. Даниел Вачков.

Според него когато едно общество или цялостно една международна обстановка е в криза, ролята на лидерите е от огромно значение. Той смята, че в ситуацията, в която се намира, България силно се нуждае от лидери, но тя не може да ги създаде. Освен това, имаме голям проблем с липса на обществено доверие. 

"За съжаление, през последните 20 и повече години постоянно имаше огромни очаквания към някакви хора като лидери, месии и прекомерните очаквания към тях, без те да имат достатъчно лидерски качества, доведоха до ужасни разочарования. От началото на века досега имаме най-малко двама политици, явили се с ореола на месии. Първо беше Симеон Сакскобургготски, след това се появи Бойко Борисов", каза историкът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса глупав ли е българският народ, че търси постоянно месии, той отговори, че е по-глупав от другите народи, които живеят в демокрация.

"Българският народ живее в демокрация, следователно от неговото решение зависи кой ще го управлява. Когато не гласуват повече от половината, това означава, че априорно те нямат никакво доверие към никого и ние виждаме, че няма как да се появи лидер", твърди Вачков. 

По думите му за няколко години имаме няколко служебни правителства, където ролята на президента е водеща, следователно това е сериозна криза на доверието и криза на парламентарната демокрация.

За тайния доклад историкът коментира, че отразява доста остър проблем, който съществува между България и Югославия.

"От 60-те години БКП започва много остро да поставя въпроса за Македония. Факт е, че след 1944 година Българската комунистическа партия заема една антиисторическа и националнопредателска позиция, обявявайки, че има македонско население, което няма общо с българите. Това е официална позиция, тя не само се отстоява, ами се налага и с репресии в българския край. Началото на 60-те години се решава, че трябва да се сложи край на този курс на абсолютно националнопредателска позиция спрямо Македония. България започва да повдига своите претенции за Македония, заявявайки, че това население е българско", казва гостът.

Той добави, че проблемът е, че макар и Югославия да е комунистическа държава, в доклада се вижда, че тя е по-предпочитана от България в очите на ЦРУ. Според него страната ни се разглежда като абсолютен сателит на Москва. По думите му докладът не носи никакви исторически аргументи и не може да бъде поднесен в Комисията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).