ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Историк: Филмът за Левски отправя некоректни послания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:08 / 18.02.2015Коментари (14)7636
©
Образът на Васил Левски във филма "Дякон Левски" е представен дръзко и отправя послания, които не са съвсем коректни. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, цитиран от "Фокус".

Според професора обаче не трябва непременно такива филми да се правят по "строг канон" и да бъдат цензурирани.

"Въпреки това вулгарните изрази не подхождат на филма заради заглавието му и очакванията, че той фокусира върху монашеската част от личността на Левски. Очаквано е, че появата на лента за най-тачената личност в България на всички времена не може да не предизвика дискусии", отбеляза проф. Павлов.

"Трябва да има много филми за Васил Левски, не само този. Нашият печален опит е, че има филм за него, който е общо взето детски вариант - с "джингиби" и с приключенски истории в духа на евтините уестърни. Сега, четири десетилетия по-късно, се явява съвсем различен филм за него, който е в друга плоскост, гледа се от друго поколение", коментира проф. Павлов.

Той допълни, че не е правилно да се създават внушения, че тези зрители, които не могат да догледат дългата продукция, са непременно запалени пушачи или наркомани - това не е добър тон особено когато се води разговор за Левски.

Историкът каза още, че интерпретацията на историческата действителност, каквато има във филма, е нещо нормално. 

"Въпреки това, с образа на Апостола трябва да се подхожда отговорно, като се вземе предвид, че той е бил едновременно монах и революционер, и този образ се нуждае от сериозно концептуално осмисляне", коментира още проф. Павлов.



Още по темата: общо новини по темата: 12
26.02.2015 »
21.02.2015 »
20.02.2015 »
19.02.2015 »
19.02.2015 »
19.02.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Към създателитеи към режисьора на последния филм за Левски. В ДПС членуват и такива като Пеевски и Надежда Захариева Българи - предатели на своя дом и род-Дали го осъзнавате срамът пред цял народ?! Дали го осъзнавате туй черно дело днес-Честта си да продавате за чужди интерес! Но нека да се знае - Подлоги на сганта, осъдени са вечно да газят във калта! Да нямат мир, покой до седмо поколение, че лесно се не взема народно извинение! Че подлата им същност,продажните сърца,ще плащат зарад тях техните деца!
0
 
 
На Генчев и неговите кредитори Дупедат е! Дупе дава за пари и за изгода! Но не свойто дупе, брате! А дупето на народа! Българин да се нарича е за него черен срам. Чест велика-да целува дупето на бай Местан! Бай Местан пари раздава и на Турция докладва. Зер Българията клета, да им стане вилает. О, майчице България! Родино наша клета! Предадоха те българи на турските ченгета. Но помнете клети мърши, че авантата ви свърши. И ще плащате жестоко на народа изтерзан. Щом сте вий без капка срам и със съвест обругана, много мъничко остана! Към вас милост нито грам!
+1
 
 
ФИЛМА Е НАПРАВЕН КАКТО СА КАЗАЛИ ТУРЦИТЕ КОЙТО ПЛАщА ТОЙ ПОРЪчА МУЗИКАТА ТАКА СЕ ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯ
-2
 
 
Думата ми беше,за това,че левскари историци са писали пиара на апостола и като чели умишлено са заобиКАЛЯЛИ другите ни поборници.Мой приятел,имал възможност да се запознае с документи на османската полиция ми е казал,че някога дякона изобщо не е бил разследван за поборничество.По документи на османската полиция и документи на западни наблюдатели по това време най много се срщеат имената на Филип Тотю и Хаджи Димитър.Що се отнася до мен наистина може би съм олигофрен щом се интересувам и от това какво са писали и другите историци за онова време.
+7
 
 
Стоянчо, Андреев, идете се прегледайте, майна! Вие сте тежко болни пичове. Вие дори не сте българи. Вие сте жалки хора. Умрели пърдели. Вие свързвате Христо Ботев и Васил Левски само с футбол, което е жалко единствено и само за вас и говори за доста тежка диагноза, момчета. Не се сърдете, пичове, а потърсете лекарска помощ. Стоянчо и Андреев, г-да БОКЛУЦИ - ДОРИ ТУРЦИТЕ НЕ СА НАРИЧАЛИ ЛЕВСКИ НАЕМЕН УБИЕЦ И ОТЛЪЧЕН ОТ ЦЪРКВАТА ЗА ПРЕЛЮБОДЕЙСТВО! ДОРИ ТЕЗИ, КОИТО СА ГО ОБЕСИЛИ, СА ИМАЛИ СТРАХА И УВАЖЕНИЕТО КЪМ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА. А вий, вий сте идиоти! Сигурно не знаете на кой велик българин принадлежат тези думи, но има учебници, има интернет, може да си попълните образованието. За жалост, никакво високо образование не може да компенсира липсата на сърце и антибългарщината!
+5
 
 
Щом и Левски оплюхте жална ни майка.....
+5
 
 
Колкото и да спорим, истината никога няма да научим!!! След повече от век всяка дума е интерпретация, всяка мисъл минава през нечий мироглед!!! Нека пазим най - святото за нас - СВОБОДАТА и нейните борци!!!
0
 
 
Този филм е гола вода. За пореден път доказаха, че българското кино не е това, което беше. Опозориха едно име с американските си ефекти. Много жалко.
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: