ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Историческият парк в Неофит Рилски е фар, който свети и помага на хората да добият вяра и увереност 
Автор: Габриела Ганев 18:22 / 23.06.2023Коментари (3)2616
© Facebook
Историческият парк в село Неофит Рилски е един фар, който свети и помага на хората да добият вяра, да добият увереност, себеуважение. Той помага на чужденците да видят истинското сърце, истинската душа на българина и да има по-голямо уважение и от страна на чужденците към нас. Това каза заместник-директорът на Историческия парк в с. Неофит Рилски Ивелин Михайлов в рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус"

"За съжаление, по време на османското робство е станало така, че са се разрушили нашите крепости, разрушили са се всички тези прекрасни културни достижения, които сме имали - и архитектурни, и писмени. Случва се така, че в днешно време ние сме малко унили и не вярваме за това какво са постигнали нашите деди, защото всяко нещо го научаваме от учебниците по история, които съдържат цифри, малко текст и някакви дати, и дори картинки няма, и хората не мога да си го представят. В един визуален цвят, когато хората са свикнали да гледат в интернет, в YouTube, по телевизията, във филмите, всичко да го гледат визуално направено, смляно, само да може един човек да го разбере и да го асимилира, когато ние го даваме на хартия, без никакви визуализации, се случва така, че малките деца започват да губят желание да се запознават с нашата история и възприемат самото научаване на историята и на българщината като нещо скучно", обясни той. 

По думите му събуждането на интереса на младите към историята е и мотивацията за създаването на Парка.  

"Ние решихме да създадем един такъв парк, който обаче не да е просто нещо 3D направено, не да е макет или някакви миниатюри, а да е в реални размери и да възстановим някои от най-впечатляващите неща, които са имали нашите деди, които са ги изградили. И така дойде идеята за Исторически парк, който изследва епохи, които са около 12 000 години, като тръгваме от най-старата цивилизация, която е по нашите земи. Тя е била на територията на България, Стара Загора, Варна и на територията днешна Румъния. После минаваме към древните траки, Спартак, Орфей, които са личности, известни в целия свят, и оттам вече стигаме до старата българска държава, Първо и Второ българско царство, които са били основополагащи за културата на Европа", разказа Ивелин Михайлов. 

Той сподели и за предстоящия фестивал – Международен средновековен събор "Ново начало", който ще се състои на 24 и 25 юни.  

"На фестивала хората могат да видят средновековни войни, могат да видят средновековни боляри, средновековни готвачи, средновековни занаятчии, които са облечени в дрехите, с които са били облечени. Те работят със сечивата, с които са работили, и правят съдове, храна, оръжие и всичко по начин, по който са го правили едно време. Всеки един посетител може да влезе в този процес, може да се облече в тези дрехи, да се снима, за кратко може да бъде войн, може да бъде занаятчия. Децата също имат много големи групови занимания във всяка една посока – да работят със сърцето си, да работят с духа си, да работят и заедно, отборно, да бъдат една дружина. И всичките тези занимания, плюс вече дегустация на средновековна кухня, вечерен концерт", каза Ивелин Михайлов. 

Той посочи, че посетителите могат да вкусят средновековната храна, като даде за пример хляб, който е направен по възстановка на Константин ІV Погонат – хляб, който е императорски, с 18 билки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 24.06.2023 г.
0
 
 
За щастие, такива мошенници-изрожденци, слугуващи за измами и пране на копейковски пари, все още представлят малцинство на българи (хич и мечтаят да дойдат на власт и да избият несъгласните)
0
 
 
Ивелин да каже колко дивиденти е платил на инвеститорите и дали са избили "сигурната" инвестиция в бутафорията която създаде. Тия измамници нещо много се активираха да стават известни покрай една друга руска инвестиция в парламента :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: