ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Христо Иванов обясни защо не е време за нови избори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:05 / 06.03.2022Коментари (4)2037
© БГНЕС
"На всички национални парламенти на страните от ЕС и на Европарламента им се налага преподреждане на приоритетите и минаване в един полувоенен режим. От тази гледна точка аз гледам на смяната на министъра на отбраната Стефан Янев като на адаптация към новата ситуация и като на заздравяване на правителството. В тази ситуация най-важното е премиерът да има военен министър, с който да може да работи, на когато да има доверие и с който да гледат в една посока".

Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България" и лидер на "Да, България", който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система.

"Коалицията е сложна и нейни елементи ще трябва доста сериозно да си преосмислят позицията, съобразно това, което се случва, а то не ни позволява да продължим както досега - все едно Путин не е нападнал Украйна и не е почнал война в Европа, която ескалира до заплаха с ядрено оръжие", каза Иванов.

По думите му събитията са потвърдили впечатлението на ДБ, че Янев се е занимавал не с това да бъде министър, а е подготвял свой политически проект:

"Когато един военен министър в такава безпрецедентна криза на целия международен ред до последно е имал за приоритет изграждане на собствен политически проект и се държи като необявен партиен коалиционен партньор в управлението, най-логичното нещо е премиерът да избере, с подкрепата на коалиционните партньори, да приведе екипа си в състояние да може да работи с него. И това се случи, това е принципно".

Христо Иванов припомни, че още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов са заявили, че ги притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството:

"Случаят със Стефан Янев потвърди това. Има ключови назначения на ръководни кадри - министерски и други шефове на служби, които не са правени от кабинета и не са част от координираната воля на коалицията".

Той подчерта, че има критики към информацията, която службите подават на парламента:

"Службите трябва да разберат, че не могат да идват закрити заседания пред парламента, които са несериозни и после не се потвърждават. За това се носи отговорност. Трябва да приведем службите в много по-висока степен на адекватност на това състояние на нещата. Това означава много сериозно  преразглеждане на всички елементи на руското влияние в тях, защото такова има!".

ДБ подкрепя изпращането на оръжие като помощ за Украйна, подчерта категорично Иванов и уточни, че ще търсят баланс с позицията на БСП, която е против това:

"Не очаквайте от нас да поставяме ребром положението - или това, или ще се разпадне коалицията. Никой не може да си позволи политически да разпадне коалицията и това управление. Който злоупотребява с подобни заплахи, играе покер, който не може да довърши. Никой не може да поеме отговорността в тази ситуация България да остане без управление и да отидем на избори, които да бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия. Това е огромен риск, който в тази ситуация ние ще понесем. Призовавам за национална отговорност, да разговаряме и да търсим работещи варианти. ... Накрая България ще стане част от европейския консенсус. Реалността налага преразглеждане на позицията".

Според Иванов в сложната ситуация на война България се е отдалечила от предсрочни избори:

"Става дума за абсолютно съдбовен проблем за Европа и за света. В тази ситуация това управление има шанса да се окаже най-адекватното, защото е толкова широка коалиция, за да търсим това, което може да обедини българското общество. Това изобщо няма да е лесно. Правителството се изправя пред предизвикателството, което му дава шанс за много по-голяма историческа роля, отколкото изглеждаше в началото". 

Режимът на Путин е огромна опасност за България, изтъкна той и подчерта:

"Ние имаме за опонент Путин, а не Русия. Путин прави престъпление не просто срещу международния ред и Украйна, а и срещу собствения си народ - с тази братоубийствена война, в която го въвлича. ... Нашата политика по никакъв начин не е насочена срещу Русия".

По думите на Иванов "системната корупция винаги е била една от магистралите, през които руското влияние е влизало в България" и затова темата за правосъдната реформа сега е станала още по-актуална.

"Дълбока промяна в антикорупционната сфера ще има. ... Никой не е изкушен да създаваме нови бухалки. КПКОНПИ в настоящия ѝ състав и формат ще изчезне", каза Христо Иванов, но не посочи конкретни срокове. 

Искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор ще се гледа от ВСС на 10 март.

"Не очаквам този състав на ВСС, съставен от мажоретки на Иван Гешев, да може да погледне обективно на ситуацията и да се произнесе по същество. Очаквам да видим поредното замазване под килима, но това няма да направи Гешев по-силен, защото този ВСС няма никаква легитимност", коментира той във връзка с внесеното във ВСС искане на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Щото следващите избори няма да вземе и 3%. Бойкикев.
0
 
 
Отивай да си пиеш кафенцето с Нинова,предател!!!
Сподели какво ново....
на 06.03.2022 г.
0
 
 
зашото червена свиня на американска копаня след нови избори ще си вън
0
 
 
гаргамел,гаргамел,пръв разбойник и злодей! - не е за тебе,бойкикев,въпреки приликата,сопол *демократичен*!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: