ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хакери ни следят и обират през телефона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 21.12.2011Коментари (5)4073
© Bulfoto
Изпразване на сметката през мобилния телефон, тотален контрол и проследяване на собственика на апарата. Това е най-новият хит сред хакерите, съобщиха вчера антимафиоти от ГДБОП след старта на международен проект за превенция и борба с киберпрестъпленията. За компютърните специалисти, работещи от другата страна на закона, цел номер едно вече са модерните джиесеми от типа смартфон и таблетите. След заразяване на апарата с вирус бандитите могат да получат достъп до всички контакти на абоната, пароли и сайтове, които посещава. Доста често в устройството се съдържа и ценна информация за банковите сметки на собственика, която също крадат.

"В днешно време все по-рядко се използва настолният компютър за сърфиране в интернет. В динамичния делник смартфонът навлиза с пълна сила, защото с едно малко устройство като него можеш да влизаш в мрежата, докато си в движение от всяка точка в града", разказаха специалисти от МВР.

Повечето смартфони разполагат с операционни системи като Уиндоус, Андроид, каквито имат и настолните компютри, но почти никой от собствениците не защитава устройствата си с антивирусни програми.

Целта на хакерите е да проникнат в личното онлайн пространство на абоната и да откраднат цялата му самоличност и информация за него. След заразяването на смартфона с вирус от типа "троянски кон", хакерите могат да активират сами джипиеса в телефона и да следят къде точно се намира собственикът на апарата във всеки един момент от денонощието. Освен това отново чрез вирус могат да подслушват и разговорите, които води собственикът на апарата.

"По този начин те контролират, знаят къде си с кого говориш и дори ти източват сметката, без дори да разбереш", коментираха специалистите. В момента този тип престъпления все още не са актуални в България, защото малко хора използват мобилния си телефон, за да се разплащат в интернет или да пазаруват, но според разследващите ще застигнат и нашата страна.

"Такова беше положението и с източването на кредитни карти. Преди десетина години, когато това се правеше по света, ние нямахме този проблем, защото имаше две банкомата в София. Сега вече източват кредитните карти и на българи", коментираха антимафиоти. Поради тази причина полицаите съветват много да внимаваме къде си оставяме телефона, за да не попадне в лоши ръце и да бъде качен зловреден софтуер на него. Разследващи предупредиха, че точно преди Коледа киберпрестъпниците се активизират, защото тогава поръчките на подаръци по интернет и разплащането в мрежата се увеличава. За бандитите това е отлична възможност да откраднат банкова информация на собствениците.

"Най-общо мерките за безопасност са свързани с това да се използва лицензиран софтуер, да не се дава достъп до мобилното устройство както физически, така и онлайн", предупреди началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо разсъждавате така!? Смартфоните не са глезотия, а чисто и просто удобство. Това че някой търси начин да ви навреди чрез него не го прави глупост! Не е малко вероятно и да ви откраднат парите на улицата, така че хайде да не си говорим глупости. Аз лично ползвам за работа и ми спестява страшно много време и нерви.
Простаците са непобедими!
на 21.12.2011 г.
+5
 
 
Който го може го може ,имам си телефон за разговори не за гъзария с екстри
Aнонимен
на 21.12.2011 г.
+3
 
 
"Най-общо мерките за безопасност са свързани с това да се използва лицензиран софтуер, ..." ааа - ха ха ха ха , това били киберченгетата :))))) хахаха
+5
 
 
Е ми като се правите на интересни с тея смартфони така ще е. Давайте си парите за скъпи боклуци, на всичко отгоре да ви следят и точат сметките. На мен защо не ми следят смартфона?! Защото нямам, не искам и да имам.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Посетители на нощно заведение в Пловдив се оплакват от полицейско наси
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: