ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Георги Киряков: Случват се и обрати при избори, когато има натрупано напрежение в обществото
Автор: Ива Дойчинова 17:06 / 13.10.2023Коментари (1)1665
© Фокус
С внасянето на вота на недоверие се цели разсейването на политическото послание за местния вот. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът Георги Киряков.

"Защото кандидатите на т. нар. "тройна опозиция“ за местния вот са доста обезличени на фона на битките, които се водят между водещите кандидати. И няма по-добър начин, по-добра стратегия от това да прехвърлиш топката от терена на местното към терена на националното. Това е логична от политическа гледна точка практика, макар да е абсолютно неправилна, и да доведе до там, че хората по места изобщо да не знаят на 29 октомври за кого да гласуват", каза Кирянов.

В така наречената коалиция "тройна опозиция“ участват по-малки партии, които са доста радикализирани в последните месеци. Това са "Възраждане“ и БСП, а също доста се радикализира и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ“, смята още политологът.

"Очевидно има някаква спойка между тях, макар че за третата партия – ИТН, нямам обяснение на какво се дължи нейното участие в тази коалиция. Защото тя е доста проевропейска партия, създадена е от хора, които мислят по-либерално, а изведнъж се съюзяват с партии, които искат премахване на пазарната икономика и връщане към едни остарели, не работещи формули на управление на политиката, на държавата като цяло". Това поведение на ИТН, според политолога, се дължи или на неумение да се ориентират добре в политическото пространство, или на натиск отвън.

Този кръг на вотове на недоверие може да доведе до инфлация на един изключително полезен за демокрацията инструмент, каквото е искането на вот на недоверие.

"Ясно е, че този вот няма да мине. Не виждам логическо обяснение. Няма логика и в това да се искат поредица от вотове на доверие, освен използването на този изключително важен демократичен инструмент, на тази тактика за предизборни цели, обаче на за национални избори, а за местни избори. Какво го вълнува един човек в дадена община това, че на национално ниво има вот на недоверие“, попита още Георги Киряков.

Според политолога, кандидатурата на Ваня Григорова в никакъв случай не бива да се подценява, като той я сравни с тази на Мая Манолова от предишните избори за кмет на София, коментирайки национално представително проучване на агенция ЕСТАТ за подредбата на кандидатите за кмет на столицата. "Ясно се вижда от следващите разбивки на това проучване, че при балотаж между Васил Терзиев и Ваня Григорова няма да е ясен резултатът, и при балотаж между нея и Антон Хекимян, тя със сигурност ще победи. Затова това проучване е индикативно и трябва да е като червена лампа за големите партии, че не бива да се самозалъгват, че вече са готови за изборите. Винаги при избори когато има натрупано напрежение в обществото, се случват такива обрати,“ коментира той.

"Двете основни кандидатури Васил Терзиев и Антон Хекимян предизвикаха доста спорни реакции и вътре в отделните партии, и сред техните симпатизанти, което се пренесе и сред масовия избирател. На този фон Ваня Григорова изглежда много добре и може да изскочи като кандидата, който може да изненада всички. Тя изглежда много по-добре като поведение в момента и от двамата основни претенденти – по-спокойна е, по-уравновесена е, не влиза в обяснителен режим,“ изрази мнение  политологът Георги Киряков.


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изглежда Българите носят Криви Очила! Истината винаги се изкривява!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: