ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето от какво се появяват вибрациите във волана на автомобила
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 28.02.2023Коментари (0)4339
©
Всеки шофьор в даден момент е усещал вибрации във волана. Понякога след удар в неравност или дупка, друг път след дълъг период без да обърне внимание на гумите си. Следва един преглед на често срещаните причини и възможните последици, ако на вибрациите на волана не се обърне внимание. Първият извод за вибрациите на волана е широко разпространен – има проблем с волана. Всъщност проблемите често са на други места, като например в гумите или шасито, пише AutoMedia.bg.

Небалансирани колела

Една от най-честите причини за "треперещ" волан са небалансираните колела. Типично за такъв дисбаланс е, че интензивността на вибрациите на волана варира в зависимост от скоростта на движение. Треморът обикновено се увеличава с по-висока скорост, но може да се наблюдава и ефектът вибрациите да намаляват отново след превишаване на определена скорост.

Независимо дали има леки или силни вибрации, рискът от небалансирани колела не трябва да се подценява, тъй като много компоненти в автомобила също страдат. Стабилността, особено в завоите, вече не е същата – автомобилът може да стане нестабилен.

Този проблем може да бъде решен само в сервиз с подходящо оборудване. Там колелата се свалят, проверяват се за дисбаланс и се балансират отново чрез прикрепване на противотежести.

Гуми с неравномерен профил

Профилът на гумите също може да е отговорен за вибрациите във волана. Неравномерно износените гуми се забелязват в "неспокойния“ или треперещ волан и могат също да показват неправилно настроено шаси.

Същото правило важи и тук: не губете време и отидете в сервиза – за да не допуснете един малък проблем да стане голям (и скъп).

Проблеми с шасито или кормилното управление

Ако като причина могат да бъдат изключени небалансираните колела или износените от едната страна гуми, проблемите могат да бъдат потърсени в шасито. Причината тук може да се крие в дефектните амортисьори, но също така и в кормилната уредба и нейните компоненти. Друга възможност е лагерът, който свързва амортисьора към тялото, да е дефектен и трябва да бъде сменен.

Лошо затегнати гайки/болтове на колелата

Друга причина за вибрациите на волана е толкова очевидна, колкото и проста – гайките/болтовете на колелата, които не са били затегнати правилно при смяната на гуми. Тази причина дори може да бъде проверена и изключена с помощта на динамометричен ключ.

Важно за всяка смяна на гумите – главината на колелото и задната част на джантата трябва да се почистват в областта на отвора за центриране, за предпочитане с четка за тел, за да бъдат премахнати всички замърсявания.

Други възможни причини

Ако причините, споменати по-горе, могат да бъдат изключени, има редица други обстоятелства, които могат да доведат до вибрации във волана, въпреки че те са по-малко вероятни като причина.

При автомобили с хидравличен сервоусилвател вибрациите могат да бъдат свързани с недостатъчно ниво на серво масло и липсата на вентилация (чрез клапан за освобождаване на налягането, който се отваря при завъртане на волана).

По същия начин причината може да бъде и трудно движещ се или счупен накрайник на щангата (свързва щангите с кормилното колело).

Ако вибрациите на волана се появяват само при спиране, по-вероятно е спирачните дискове да са изкривени.

Намирането на действителната причина за вибриращия волан може да бъде досадно. За дълголетието на превозното средство и безопасността при шофиране обаче е изключително важно проблемът да бъде открит и разрешен. В много случаи няма да можете да избегнете отбиване в сервиз – колкото по-рано, толкова по-евтино ще бъде да отстраните дефекта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: