ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето кои работодатели смятат да увеличат възнагражденията на служителите си през 2022 година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:44 / 19.01.2022Коментари (1)19058
© БГНЕС
34% от компаниите у нас планират увеличения във възнагражденията си с до 10%, а 30% с до 5% през 2022 година. Това се казва в анализа на последното проучване на ManpowerGroup България "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции" .

Близо 50% от анкетираните компании са с представителства предимно в София като всички компании посочват поне един офис, склад или представителство и в по-малък или друг град.

Близо 60% от анкетираните компании планират промените да засегнат всички техни служители, а само 7% планират да бъдат засегнати не повече от 20% от служителите им. Тенденцията е масово служителите да бъдат засегнати от положителни промени във възнагражденията през първата половина на 2022 г.

Близо 40% от анкетираните работодатели планират увеличение на допълнителните придобивки. Едва 3% смятат да намалят вече съществуващите допълнителни стимули, към основното възнаграждение. Повече от половината организации (58%) не планират съществени промени в това направление.

Според проучването на ManpowerGroup България за текучество на персонал през ноември 2021 г. пазарът на труда изпитва "глад" за кадри в сектори "Производство", "Автомобилна индустрия" и "Търговия". В тези сектори има и най-голямо доброволно текучество към края на миналата година. В тази връзка 69% от компаниите, които планират повишение във възнагражденията и социалните придобики и бонуси, ще предприемат тази стъпка, водени по-скоро от целта да задържат текущите си хора. Около 23% ще предприемат стъпка за положително преразглеждане с цел привличане на нови кадри.

В сектора на производството компаниите заявяват намерението за задържане на текущите служители - близо 80% посочват основна причина за положителни промени именно тази. Увеличения в близо 50% от компаниите ще бъдат с до 10%, а 40% от компаниите планират и увеличение на социалните придобивки в сектора.

В 63% от компаниите в сектор "Производство" до половината служители ще бъдат засегнати от промените, а 30% от всички компании планират промените да засегнат и почти всички техни хора - до 80% от екипите им. Притесненията на компаниите от сектора са дали ще могат да си позволят изпълнение на споделените планове, предвид покачващите се цени на комунални и други разходи.

9% от анкетираните организации в сектор "Автомобилна индустрия" посочват, че планират промени и в насока намаляване на възнагражденията за първата половина на 2022 г. с до 10%

80% от компаниите потвърждават обаче, че ще увеличат допълнителните придобивки и бонуси за наетите в сектора. Възможно е в определени организации намалянето на основните месечни възнаграждения да бъде свързано и с повишаване на допълнителните финансови и нефинансови стимули.

Търговия

Половината от анкетираните от този сектор планират промените да засегнат до 50% от служителите в компаниите им. Повечето, включили се в проучването, компании работят на територията на столицата, а 16% имат представителства в цялата страна. Прогнозите за допълнителните придобивки и бонуси в сектора са категорични - 77% от компаниите не планират съществени промени в това перо.

ИТ

Малко над половината работодатели ит този сектор не планират значителни промени при допълнителните придобивки и бонуси, а другите 46% планират повишения.

Очакванията по отношение на фиксираните месечни заплати в сектора са отново те да бъдат повишавани. Едва 17% не планират промени, докато близо 40% ще увеличат възнагражденията с до 10%.

Тук фокусът е преди всичко върху задържане на кадри - две трети от респондентите посочват, че ще увеличават възнаграждения именно затова. Планираните промени се очаква да се отнасят по-скоро до всички или повечето заети в съответните компании.

Фармация

В един от най-турбулентните сектори през последните две години планираните промени потвърждават общите тенденции. Увеличения във възнагражденията ще има с до 5%, но при близо 25% от компаниите няма да има и съществени промени. 13% от включилите се в анкетата сочат високи увеличения на основните месечни възнаграждения - в размер между 16 и 20%

Повлияни от промените ще бъдат повечето служители в сектора, а за всяка четвърта компания причината за това ще бъде привличането на нови кадри.

В секторите "Наука и образование" и "Туризъм и хотелиерство" също се планират увеличения във възнагражденията си с до 5%. Сектор "Телекомуникации" вероятно няма да предложи увеличаване на възнагражденията и ще се задържат в подобни диапазони на миналогодишните, но социалните придобивки ще бъдат увеличени. Представителите от сектор "Наука и образование" са категорични, че основните промени ще бъдат насочени към привличане на нови кадри и таланти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.01.2022 г.
0
 
 
Бла, бла, бла...празни приказки ра дрънйа на тенекия от сирене !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: