ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето кое производство повишава заетостта в няколко региона на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:45 / 07.09.2022Коментари (0)1946
©
Регионалната роля на производството на безалкохолни напитки и бутилирани води е пряко зависима от размера на местната икономика, в която е разположена промишлеността. В България фокусът е върху местностите около София и на север от нея, около Пловдив, както и в района на Родопите. Най-големи клъстери на производство има в Костинброд, Съединение, Девин и София, в които има и най-голямо струпване на работещи в отрасъла. Това съобщават от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Над ½ от приходите от продажби на нефинансови предприятия формира отрасъла в Девин, а този в Костинброд – над ⅓. Именно това показват резултатите от представеното по-рано тази година изследване, изготвено от Института за пазарна икономика, за Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Целта на проучването е да даде актуална картина на основните показатели за състоянието и динамиката на сектора и да анализира цялостното въздействие от дейността на компаниите върху свързаните отрасли и икономиката на страната.

"В източните части на страната този клон на преработващата промишленост почти отсъства. Причина за това е достъпът до води там, тъй като голяма част от него се фокусира в бутилирането на минерална вода. Важно е да отбележим обаче, ролята на отрасъла върху местната икономика – относително малка за София, но структуроопределяща за Костинброд, където създава приблизително ⅕ от всички работни места.

Същото се наблюдава и при местните пазари на труда в Съединение и Девин“, сподели Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, и допълни: "Ако вземем предвид единствено фирмите, които имат приходи над 1 млн. лева, най-голяма концентрация на работещи в отрасъла има в Костинброд – над 1000 работещи в бутилиращи предприятия през 2020 г. Следват Съединение с над 700 наети, Девин – с над 600 и София – с над 300. Всички приходи, генерирани от водещите компании в производството на безалкохолни напитки и бутилирани води, се разпределят почти успоредно с броя на наетите – 29% от приходите на големите фирми в бранша са съсредоточени в Костинброд. След него се нареждат Девин с 8% и столицата – с 5%.“

Предприятията, произвеждащи безалкохолни напитки и бутилирани води, осигуряват 5% от общата заетост в хранително-вкусовата промишленост, което се равнява на близо 4700 работни места. Това представлява 0,9% от заетостта в преработващата промишленост в България и 0,2% от наетите в цялата икономика на страната.

Освен производител, България е и нетен вносител на безалкохолни напитки. През последните пет години се наблюдава бързо увеличаване на външната търговия, при което нарастват както износът – от 16,3 млн. евро до 102,5 млн. евро, така и вносът – от 70,3 млн. евро до 155,9 млн. евро. Въпреки безпрецедентните ограничения, свързани с пандемията, тенденцията за растеж се запазва и през 2020 г. Износът е фокусиран основно към Италия (около ½ от реализираните продажби), Гърция, Сърбия и Румъния. Вносът е относително по-диверсифициран – около ⅓ от общия внос е от търговия с Италия, следвана от Румъния (13%) и Сърбия, Унгария и Австрия (общо 26,5%).

Лъчезар Богданов, главен икономист от Института за пазарна икономика, сподели още, че производството на безалкохолни напитки и бутилирани води в страната има преки въздействия и върху останалите производства в икономиката: "България е нетен износител в редица други производства, които са свързани помежду си. Производителите на безалкохолни напитки ползват голям набор от всякакъв вид услуги в производствения процес, администрацията и управлението.

При всяко от тях се наблюдават повишаване при вноса и износа, приходите и наетите лица през 2019 г. Това са именно предприятията с дейност "Производство на плодови и зеленчукови сокове“, "Производство на опаковки от пластмаса“, "Производство на други изделия от хартия и картон“, "Печатане на други издания и печатни продукти“, както и "Производство на машини и оборудване за преработка на храни, напитки и тютюн“.

Към тях можем да добавим и предприятията, занимаващи се със складиране и логистика, рекламна дейност и пазарни проучвания, техническо обслужване и ремонт на машини, оборудване и автомобили, юридически и счетоводни дейности и не на последно място – при търговията на едро и дребно с храни, напитки и тютюневи изделия.“

Резултатите от проведеното изследване се базират на отчетените от индустрията данни за 2019 г., когато в страната активно оперират 187 предприятия с основна дейност "Производство на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води“. От тях 14 са средните и големи предприятия, генериращи над 87% от общите приходи от продажби в сектора и 91% от добавената стойност.

По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България са произведени 1757 млн. литра напитки, от които близо 47% са представляват бутилирани води. Според публичните регистри на Министерство на здравеопазването и Българска агенция за безопасност на храните, производствена дейност в страната се извършва в над 150 обекта.

През отчетния период предприятията, произвеждащи безалкохолни напитки и бутилирани води, генерират приходи от продажби от над 810 млн. лева. Това представлява близо 44% от приходите на компаниите, произвеждащи всякакви видове напитки, около 6,3% от приходите на производителите общо на храни и напитки в страната и 1,2% от приходите за преработващата промишленост в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: