ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Епилепсията може да се излекува
Автор: ИА Фокус 11:45 / 26.03.2023Коментари (0)2291
©
26 март - Purple day е международен ден за информираност, посветен на повишаване на осведомеността за епилепсията

"На всички казвам епилепсията е лечима и не живейте повече в този ужас. От 13 години не взимам никакви медикаменти, нямам пристъпи и живея нормален живот. През 2010 година се оперирах в Специализирания център по хирургия на епилепсията в УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ и от тогава имам истински живот. До преди това всеки ден живеех в очакване на поредния страшен пристъп. Сега съм истински щастлива и в очакване на моето бебе“.

Тази история на наша пациентка, споделяме днес в денят посветен на повишаване на осведомеността за заболяването епилепсия – 26 март Purple day. Децата и възрастните с тази диагноза страдат от социално изключване в обществото. За тях е труден достъпът до образование-детски ясли и детски градини, училища, университети, достъпът до трудова заетост.

Целта на Purple day е да насърчи хората да научат повече за епилепсията, да разпознават признаците на припадък и да подкрепят хората, живеещи с това заболяване. Като се обединим, за да повишим осведомеността и да подкрепим засегнатите от епилепсия, можем да помогнем за подобряването на живота на милиони хора по света.

С радост можем да споделим, че този огромен проблем за множество деца и възрастни, е вече преодолим. В клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ функционира единствения в България специализиран център по хирургия на епилепсията, в който се извършва диагностика и хирургично лечение на рефрактерни (неповлияващи се от медикаменти) епилепсии, ръководен от доц. д-р Красимир Минкин.

Доказано е, че хирургичното лечение е единственото, което води до излекуване на болните от епилепсия, но за да се повишат шансовете за успех от основно значение е точното локализиране на епилептогенното огнище и навременната хирургична интервенция.

Болните от епилепсия в България са около 50 000 души, като 25% от тях са медикаментозно-резистентни. Медикаментозната резистентност се счита за доказана, когато два подходящи и правилно приложени медикамента не са довели до задоволителен контрол на епилептичните пристъпи. Следователно, около 10 000 български пациенти се нуждаят от преценка дали хирургична интервенция би направила тяхното заболяване по-леко или дори да доведе до спиране на епилептичните пристъпи.

Обикновено при половината от правилно изследваните пациенти хирургичното лечение се оказва възможно. Много важно е, че най-засегнатата от заболяването група са децата, като над 60% от епилепсиите започват от ранна детска до юношеска възраст. Поради това, хронично протичащата и с чести пристъпи епилепсия води до редица съществени, негативни последствия върху развитието и живота на засегнатите деца, а и на техните семейства.

Случаите на пациенти с медикаментозно-резистентна епилепсия изискват прецизна допълнителна диагностика и скъпоструващо оборудване. Центърът по Хирургия за епилепсия разполага с два апарата за продължително многоканално видео-ЕЕГ мониториране с цел регистрация на епилептични пристъпи, два апарата за рутинно ЕЕГ, специализирана образна диагностика с магнитно-резонансна томография, която включва и функционален магнитен резонанс с възможности за мозъчна ПЕТ и СПЕКТ, невропсихологични и други съвременни функционални и морфологични мозъчни изследвания. Наличието на стереотаксична техника позволява извършване на стереотаксична ЕЕГ, което се осъществява само в най-развитите центрове. Благодарение на усилията на доц. Димова и доц. Минкин, Центърът за Хирургия на Епилепсията работи по утвърдените световни стандарти и получи международно признание през 2014 г., когато стана част от създадената в Европейския Съюз мрежа на европейските референтни центрове по епилептична хирургия, включващ 13 центъра от Западна и Източна Европа, а от 2017 г. е член на групата EpiCARE, призната от ЕС като Европейска Референтна Мрежа (ERN) за редки и сложни епилепсии.

В Центъра за функционална и епилептична хирургия към Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ ежедневно се проследяват деца с медикаментозно-резистентни епилепсии, като всяка година се провежда продължително видео-ЕЕГ мониториране (т.е. видео-ЕЕГ изследване в рамките на минимум 3 дни), при над 100 пациенти (над 50 деца) с тежка медикаментозно-резистентна епилепсия. През периода 2008-2023 г. са оперирани над 350 пациенти и при над 70% от тях е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. В Центъра се осъществяват и всички утвърдени хирургични техники за лечение на епилепсия, включително най-сложните като хемисферотомии и най-скъпите като вагусова стимулация, като те се покриват от НЗОК. В центъра се лекуват и пациенти от чужбина, а специалистите от този център пътуват веднъж годишно до Армения, където създадоха заедно с арменските си колеги първия център за хирургия на епилепсиите в Армения, в който вече са оперирани 30 пациенти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: