ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Човек, който взема 2-3 хил. лв. на месец, не се нуждае от 25 ст. отстъпка за литър гориво
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:08 / 30.12.2022Коментари (0)1314
©
Много важни промени за България в енергиен план. От Нова година се слага край на добавката от 25 стотинки за литър гориво. Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ за забрана на доставката на петрол на страни, които са наложили ценови таван на руския петрол. "Лукойл" прехвърля цялата си дейност на територията на България.

"Най-вероятно ще имаме по-засилен интерес от гражданите да заредят преди да изтече отстъпката и да има по-големи опашки по бензиностанциите в последните дни на годината, но това е стъпка в правилната посока. Стига да бъде заместена от друга мярка, която вместо средно по 25-50 лв. на човек на месец, да се дават малко повече пари на тези, които наистина се нуждаят от помощта", заяви Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията.

Според нея човек, който взема 2-3 хил. лв. на месец, не се нуждае от тези 25 ст. отстъпка, но ако те станат 50 ст. на литър за този, който наистина се нуждае, имат много по-голям ефект. Въпросът е да се работи върху дефиницията "енергийно беден", да се установи кой наистина има нужда, и тези хора да получават достатъчно помощ, за да могат да усетят разлика. 

"От свръхпечалбите на "Лукойл" трудно може да дойде, защото "Лукойл" няма да обяви такива свръхпечалби, поне не в някакъв по-скорошен хоризонт. Големият проблем в енергетиката в момента е, че имаме Български енергиен холдинг и тази структура се използва за кроссубсидизация. Трябва политическа воля да се идентифицират свръхпечалбите и другият въпрос е дали те са най-добрият начин", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Рангелова крайната цена за потребителите се получава най-вече от пазарните сили, така че дори да има временно изкуствено завишаване, то в един момент ще има нормализация и тези временни скокове могат с добра пазарна политика да бъдат овладени.

"Това е ежемесечен процес и начинът, по който се определя цената всеки месец, е на базата на това на каква стойност "Булгаргаз" купува на международния пазар. Част от газа е по дългосрочен договор, както примерно от Азербайджан, но има част от газа, която се купува на спотовия пазар и това излага компанията на голям риск, защото не може да предвиди в дългосрочен план колко точно ще ѝ струва да купи газа. Поради начина, по който се сформира цената, този проблем се пренася на крайните потребители", коментира Рангелова темата за предложената от "Булгаргаз" цена на газа от 1 януари. 

Тя успокои, че в последните няколко дни цената на газа е тръгнала надолу и най-вероятно следващото преразглеждане на цените ще има ревизия надолу, но предвиди, че през следващите месеци ще продължим да се движим нагоре-надолу. Рангелова е категорична, че най-важното е да се направи дългосрочен план за покупка на газ, който да даде видимост за следващите 6 до 18 месеца и да я няма волатилността на цените, която се отразява и на крайния потребител.

"Това, което излезе като декрет от руския президент, е най-вече символично и това може да се види най-добре от реакцията на самия пазар на петрола. Доста дълго време очаквахме какво точно ще направи Путин, как точно ще отвърне на удара и когато това се случи, реакцията на пазара беше почти нулева. По-голямо влияние на пазара има това, че в Китай в момента разхлабват Ковид мерките", посочи гостът. 

Рангелова отбеляза, че няма основание да се притесняваме, защото символичността на този акт е, че в него се говори за споменаване на тавана на цените в самите договори и до момента, в който в договорите не пише нищо и не се споменава този таван, в този случай няма смисъл да се забранява износът. Другият въпрос е до каква степен Русия ще се опита да засили тези мерки впоследствие, но шансът това да се случи е много малък, защото не е в техен интерес да намаляват износа към тези държави, защото имат нужда от приходите от петрол.

Рангелова не очаква да има голяма промяна в работата на "Лукойл", след като се премести изцяло в България. Големият риск е "Литаско" да се премести в Дубай, където мерките за контрол над компанията ще бъдат разхлабени и по-лесно ще се извършват схемите, които досега са вършили в Швейцария. 

"Най-вероятно 2023 г. ще продължи да бъде турбулентна и Китай ще бъде една от най-големите движещи сили на пазара не само за петрол, но и за газ", прогнозира гостът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: