ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Докладът на ЕК за върховенството на закона в България: Има напредък в някои области, безпокойство будят съставът на ВСС и работата на Инспектората към него
Автор: Тереза Герова 16:49 / 05.07.2023Коментари (0)1151
©
Европейската комисия отчита напредък на България в някои области, но не и в други. Безпокойство будят съставът на Върховния съдебен съвет (ВСС) и работата на инспектората към него, се казва в годишния доклад на Комисията за върховенството на закона в България, публикуван на официалната интернет страница на изпълнителния орган на Европейския съюз.

Според доклада, публикуван на 5 юли, България е постигнала значителен напредък в осигуряването на навременни конкурси за повишаване, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на вакантни позиции, като се вземат предвид европейските стандарти в тази практика.

Все още няма прогрес по отношение на напредъка в законодателните промени, целящи подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включването на съдебните органи в избора на неговите членове. Също така все още няма напредък в предприемането на стъпки за адаптиране на състава на ВСС, като се вземат предвид европейските стандарти за съветите на съдебната власт, става ясно от разпространения текст.

Подчертава се обаче, че има известен напредък по отношение на мерките за превенция на корупцията, насочени към подобряване на почтеността на определени сектори от публичната администрация, включително полицията и съдебната система.

Отчетен е напредък и за подобряването на ефективността на разследването и резултатите от наказателното преследване, както и при окончателните присъди в случаи на корупция на високо равнище, включително чрез институционалната реформа на Комисията за борба с корупцията и специализираните съдебни органи.

За известен напредък се споменава и в усилията за подобряването на прозрачността при разпределянето на държавна реклама, по-специално по отношение на тази, договорена чрез посредници, като медийни агенции.

Докладът съдържа редица препоръки към България, в допълнение към припомнянето на ангажиментите, поети по Националния план за възстановяване и устойчивост, свързани с определени аспекти на съдебната система и антикорупционната рамка.

Страната ни трябва да предприеме стъпки за адаптиране на съответната законодателна рамка, за да избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на вакантни длъжности.

Следва да се продължи и с подготовката на законодателни промени, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включването на съдебните органи в избора на неговите членове.

Докладът препоръчва България да активизира усилията си за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет, като се вземат предвид европейските стандарти за съветите на съдебната власт. Освен това трябва да осигури подобрена ефективност на разследванията и солидни резултати от съдебно преследване и окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво, включително чрез институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията.

Докладът призовава за подобряване на почтеността на висшите изпълнителни функции, като се вземат предвид европейските стандарти, по-специално чрез гарантиране, че са налице ясни стандарти за почтеност за правителството, както и подходящ механизъм за санкциониране.

В доклада е обявено, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния се прекратява окончателно.


Още по темата: общо новини по темата: 62
21.02.2024 »
15.01.2024 »
10.01.2024 »
29.12.2023 »
28.12.2023 »
28.12.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: