ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. Мангъров за грипните ваксини: Всички деца, които са над 6 месеца, е хубаво да се ваксинират
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:20 / 24.11.2022Коментари (2)2536
© Факти
В България не сме много силни по изводите, защото сме склонни да повтаряме едни и същи грешки многократно. С ковид се случи това, което се случва обикновено по тези места. Ние просто слушахме това, което ни се нареждаше отвън, но без да вложим грам мисъл в това, което правим. Хората се уплашиха от ковид, но се уплаши и лекарското съсловие. То започна да се държи като хора, които никога не са се занимавали с медицина. 54 млрд. евро бяха дадени за ваксини, като се каза, че за всеки гражданин на ЕС са направени по 10 дози. Ние сме малко по-скромни. В нашата страна бяха закупени по 3-4 ваксини на човек, около 16 млн. дози. От тях са поставени 4,5 млн. дози, още толкова са бракувани и пак толкова сме дарили. Това каза пред "Факти" инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Утопия е да се мисли, че може да се стигне до 0% ковид, въпреки че в Китай продължават да затварят градове. Дори и на последната среща на Г-20 в Бали здравният министър на Индонезия каза, че здравните сертификати трябва да продължат да се налагат и само хора, които са достатъчно ваксинирани, достатъчно тествани, да имат право да пътуват. Явно има сили в света, които желаят това, което стана по време на ковид, да продължи. Това е начин за управляване на маса от хора. Видя се, че в света съществуват наднационални сили, които са в състояние да променят политиката и икономическата дейност на различни държави. СЗО дава указания, които по неведоми пътища стават задължителни. Затварянето на паркове, увиването на пейките в тях и всички простотии, които бяха направени, ги видяхме както у нас, така и по света“, добави Мангъров.

Попитан за това, че България е сред водещите страни в класациите по изписване на антибиотици, д-р Мангъров каза, че това е заради ниска квалификация на лекарското съсловие.

"Има един принцип, който е въведен от Уилям Ослър през 19-и век, който казва, че неудържимото желание да се лекува, но преди да се постави диагноза, е това, което отличава лошия лекар от добрия. Да даваш лекарства не означава непременно, че лекуваш. Има и обществен натиск в това да даваш лекарства. Хората си казват: "Как ще ми мине, ако не пия лекарства?“ Никой не е наказан за това, че не е дал антибиотик. Обратното може. Ако не дадеш антибиотик, а пациентът се влоши, въпросът е защо не си му дал. Третото нещо е държавата. Тя, в лицето на своите контролни органи, които не винаги са на високо ниво, когато се случи инцидент със смърт на дете и ако тогава, не дай си Боже, не е даден антибиотик, това е причината да загине. А ако му е даден, всички си отдъхват облекчено. "Ето, направено е всичко, но…“ А това не е така“, добави инфекционистът.

Относно грипа, който е характерно заболяване за сезона, Мангъров каза, че той засяга малките деца.

"Ковид засягаше предимно възрастното население. Всички деца, които са над 6 месеца, е хубаво да се ваксинират. Когато се прави ваксина против грип във възраст до 8 години, е добре да се направят две дози в интервал от един месец“, каза още д-р Мангъров.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Идиот ама наш абв ейски.Гушна едн парички купи си и той кйща в Гърция и си натиска парцалките.
0
 
 
този изрод още ли е жив?Нали *вирусчето * щеше да изчезне преди две години,през лятото още,ненормален ИДИОТ!?!Върви на майната си,тъпанар,такива като тебе отдавна бяха наритани и пратени в ъгъла!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: