До 29 ученици в паралелка за първолаци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:18 / 10.06.2016
6853
По предложение на директори министърът на образованието Меглена Кунева може да позволи в клас от първокласници да има 29 деца извън определения сега минимален брой от 22. 

Това обявиха от МОН и приканват директорите, които имат прекалено много кандидатите и материалната база да приемат повече ученици да напишат писмо.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще разгледа всяко искане за увеличаване на броя на децата в паралелките в първи клас, за да не останат незаписани ученици, съобщиха още от ведомството. 

"Ако получа мотивирани искания от директорите, аз ще го направя. Искам родителите и децата да са спокойни, че всичко което зависи от нас, разбира се в рамките на закона, ще бъде направено. Това обаче не отменя нашата задача да има повече училища и в едно училище да не учат на две смени", посочи министърът.

По сегашните правила максималният брой на паралелка в първи клас е за 24 деца. Допустимо е учениците в клас да са до 26 при условие, че в паралелката са записани близнаци, които отговарят на критериите за прием, определени от педагогическия съвет на училището. 

Наредба 7 за броя на паралелките позволяват децата да се увеличат до 29 при мотивирано искане на директора.

Проблем при записването имат бъдещите първокласници в някои градове. Това важи особено за София, където има деца неприети в нито едно училище от района, в който живеят. 

Както всяка година места за всички първокласници има, проблемът е, че родителите искат децата им да учат в точно определени школа, които няма как да приемат всички кандидати.

8 проекта на учебници по история и цивилизации за V клас са внесени в Министерство на образованието и науката, съобщиха още от там. Проектите са на издателствата "Анубис", "Архимед 2", "Булвест 2000", "Даниела Убенова - Даниела Биланска", "Питагор", "Просвета Плюс"; "Просвета - София" и "Св. Георги Победоносец".

На открито заседание на комисията по организация на процеса по оценяване и одобряване на проектите днес бяха отворени внесените документи. На заседанието присъстваха представители на издателствата.

В комисията по оценяване на съдържанието на проектите участват 7 души - учители, преподаватели и научни работници от БАН, както и експерт от РИО.

Други 6 души ще оценяват графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. До средата на юли комисията в МОН трябва да приключи работа, за да може след това учителите в страната да изберат по кой от одобрените от министъра учебници ще преподават през следващата учебна година.



Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (1)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).