Директор: За ден заради различни заболявания отсъстваха 230 ученици и над 20 преподаватели

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:10 / 21.03.2023
1820
Миналия петък от училище отсъстваха 230 ученици и над 20 учители. Това съобщи пред БНР Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

По думите му това силно затруднява възможността за ефективен учебен процес. Когато отсъстват толкова много хора, няма как те да бъдат заместени, подчерта той. По думите му картината е смесена - има болни от грип, скарлатина, варицела и други заболявания. 3-ма от колегите са с Covid-19, останалите са с грипоподобни симптоми, добави той. По думите му сред учениците най-силно засегнати са най-малките.

Според него е изключително трудна контролиращата част. Стаматов обаче е категоричен, че не трябва да се прибягва до самолечение, а при симптоми веднага да се посети личния лекар. "В такава ситуация не бива да се прибягва до гугъл лечение, което обикновено води до фатални резултати".

Диян Стаматов каза, че е скептичен по въпроса с тестовете: "Във всяко училище има огромен склад с тестове, които съхраняваме от ковидната ситуация. Ако се повтори същият сценарий с много тестове, които трябва да складираме и след това да не използваме, ние реално се превръщаме в една масирана безплатна лаборатория, която измества дейностите на здравните служби. Това си е работа на личните лекари. В училище не можем да се занимаваме и с това".

Най-вероятно ще складираме тестовете от Covid, докато са в срок на годност, смята той. Според него след това ще се наложи вероятно да ги изхвърлят.

По думите му се забелязва отслабване на хигиенната картина. Според него е добре отново постоянно да се повтаря, че хигиената е в основата на предпазване от всякакво разпространение на вируси. В училището продължаваме с масираната дезинфекция, категоричен бе Стаматов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).