ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дилър предлага тракийско съкровище за 200 000 евро
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 20.07.2015Коментари (0)2740
©
Наши ментета на златни монети с лика на Александър Македонски заливат Германия, а 80% от антиките у нас са подправени.

Банда фалшификатори опитват от няколко месеца да продадат на колекционери у нас изкусно копие на комплект златни тракийски бижута за 200 хил. евро. Разследващи са се добрали до снимка на златото, което се продава от дилър в Хасковско.

Бижутата обаче все още не са открити или иззети. От началото на годината полицаи отчитат рязък скок в продажбата на фалшиви антични предмети.

Правени у нас ментета на златни монети с лика на Александър Македонски заливат в момента колекционерите и търговете в Германия и Австрия, сочат данни на националната полиция.

В България пък се сключват нелегални сделки за скъпи антики от 50 до 100 хил. лева, а когато колекционерите разберат, че са измамени, не подават жалба, защото търговията с антики е незаконна, разказват криминалисти. В същото време, ако полицаи заловят фалшификатор, не могат да му направят нищо, защото подправянето на такива предмети все още у нас не е престъпление, коментират от Националната полиция. От МВР са внесли предложение за законови промени, за да се криминализира фалшифицирането на антики и предмети на изкуството, но тези текстове за промяна на Наказателния кодекс още не са стигнали до парламента.

"Проблемът е, че в България иманярството процъфтява, но най-горният археологически слой, който е 30-40 см, вече е напълно преровен и ощавен, и масовият археологически материал намалява като количество. В същото време търсене има и затова дилърите започват да компенсират с фалшификати. 

Ако си свикнал да изкарваш и да харчиш 5-10 хил., няма как да си съгласен да изкарваш 1000 лв.", обяснява експертът от сектор "Културно-исторически ценности" на Националната полиция Ангел Папалезов пред изданието.

Между 20 и 50 добри фалшификатори по различните ресори работят активно у нас - едни правят монети, други - керамика, трети - златни бижута. Най-добрите обаче са десетина, обясняват разследващите.

Сред засечените в последните месеци изкусни фалшификати на антики у нас е златен венец с дъбови листа, който е изработен от истинско злато и е направен да изглежда като тракийско съкровище от III-IV век преди новата ера. На снимката, която криминалисти са открили, предметът е заснет върху вестник от 18 януари т.г., за да се удостовери пред дилърите, на които се продава, че скоро е изкопан.

Най-интересният фалшификат, който в момента се предлага на черния пазар, е комплект златно тракийско съкровище с нагръдник и обици за 200 хил. евро. За него се твърди, че също е изработен поне 3 века преди Хр. Снимката, до която полицията се е добрала, е направена направо на земята, за да може пръстта около златото да внушава автентичност, обясняват експерти.

Според оперативна информация тези бижута и нагръдникът са изработени в Хасковско и се предлагат от дилър в този регион, като търговецът не показва на живо предметите, а първо ги предлага със снимки на по-големите колекционери. Същият дилър е успял да сключи няколко по-едри сделки с фалшиви антични предмети в последната година. 

Някои от колекционерите обаче разбрали за измамата и по неофициални канали успели да развалят сделките си. Въпреки че са били "ужилени", никой от ценителите не е подал жалба в полицията, защото купуването на подобни антични предмети е незаконно. 

Това е и причината в последно време да няма нито един случай на образувано дело за измама срещу търговец или майстор на фалшификати на антики.

Най-масово в момента се фалшифицират монети от почти всички периоди и видове. На по-дребния пазар автентични монети, които струват около 200 евро, се подправят умело за около 30 - 40 лв. Така търговецът на ментета печели около 360 лв., или 10 пъти повече от това, което е дал за материали, само при една продадена монета.

По-умелите фалшификатори обаче са се фокусирали върху изработването на фалшиви монети от времето на Александър Македонски. Такива ментета заливали и в момента пазарите за антични предмети в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ.

За да заблудят експертите по антики у нас и в Европа, дилърите на фалшификати вече прилагат и нов подход - смесват истински с фалшиви антики.

Полицаи обясняват, че дори и ментета на безценни тракийски предмети да бъдат открити от МВР, те трябва да бъдат върнати, защото са копия и не са автентични, а у нас не е престъпление да ги изработваш.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: