ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Диетолог обясни защо не бива да пием алкохол и студени газирани напитки в жегите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:59 / 06.07.2022Коментари (0)4006
© Plovdiv24.bg
Професор Донка Байкова е признат специалист по хранене и диететика с дългогодишна научна, консултантска и преподавателска дейност. Активно участва в популяризирането на съвременните аспекти на здравословното хранене, консултант е към Министерството на здравеопазването. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Ето нейно интервю пред "България днес", където тя ни съветва как да ce храним правилнo в големите жеги.

- Проф. Байкова, горещините вече настъпиха. Какви са вашите съвети за справяне с жегата?

На високите температури трябва да отговорим със съответна програма. Храната трябва да бъде нискокалорична. Концентрираните храни напрягат храносмилателната система. Те са наситени на повече калории, произвеждат топлина и има риск от затруднена обмяна на веществата. Така на човешкия организъм му е трудно да поддържа терморегулацията си и да запази една нормална температура на тялото от 36-37 градуса.

- С какво да заменим мазните храни?

- С повече растителна храна и с леки животински продукти. Минаваме към по-леките меса, нетлъстата риба, нискомаслените млечни продукти и намаляваме концентрираните тестени изделия. В тях има сирене, брашно, яйца. Те също са рискови за производство на повече топлина в ядрото на организма. Здравият човек има добри терморегулационни механизми и отдава топлината на тялото си в околната среда без проблем. Все пак по-леките храни и по-богатите на вода, витамини и минерали храни са препоръчителни. Важното е да удвоим зеленчуците и плодовете. Ако работим на открито, няма да можем само с таратор, разбира се. Но може да заменим свинското месо с птиче и да хапваме по-малки количества.

- Как да наваксаме течностите, които губи организмът, когато е топло?

- Една добра възможност е да наваксаме например с разреден и посолен айран или да пием много чайове. Билковите отвари са богати на антиоксиданти. С тях намаляваме риска от топлинен стрес за организма. Много хубави и подходящи течности са зеленчуковите сокове, компотите от сезонни плодове, а защо не и ошавите.

- Закуската е най-важното хранене за деня. С какво е най-подходящо да започнем деня в жегите?

- Когато се потим, губим и въглехидрати, така че закуската ни може да бъде с някакви зърнени смеси. Те зависят от нашите предпочитания - могат да бъдат овесени ядки, ленено семе, сусамово семе, смлени в блендера с малко кисело мляко. Може да добавим праскови, кайсии, съдържащи калий. Хубаво е да има фреш напитка. Добър вариант са и филийките пълнозърнест хляб с извара, а защо не и зеленчуков сандвич. Човек може да си намаже лютеница, пастет от авокадо или маслини. Това хем има засищащ ефект, хем приемаме храна, богата на въглехидрати, витамини и минерали.

- Какво да правим, ако трябва да сме навън по обяд, когато слънцето е най-силно?

- Много е важно, ако в централната част на деня ни се налага излизане, да заредим организма предварително с течност. Поне половин литър вода. След това на всеки половин-един час, прекаран на високата температура, нов половин литър течност. Хората не трябва да чакат да ожаднеят, за да пият вода. Жаждата е закъснял симптом на дехидратацията. Не бива да се излиза, без да сме си сложили шапка. Облеклото също трябва да е съобразено с температурите. Препоръчват се бели, ефирни, натурални дрехи, които дават възможност на тялото да се охлажда.

- Какво ще посъветвате хората, които работят навън през лятото?

- Хората, които работят на открито, трябва да се зареждат с течности. Да не стоят под слънце без шапка, и то цветна, в никакъв случай черна. Добре е работодателите да променят работния график и централната част на деня да не се използва за физически усилия на открито. Това се отнася и за хората, които плажуват. Чадърите не спират силните лъчи на слънцето.

- Какви са най-честите грешки, които правят летовниците по време на почивка?

- Да пият газирани напитки, и то студени. Хубаво е да се пият цитронади, негазирани и нестудени напитки. Разбира се, след хранене поне час и половина не бива да се влиза във водата. В централната част на деня не бива да се излагат малки деца и възрастни хора на слънце, защото е много рисково. Тогава стават припаданията.

- Много туристи предпочитат да пият алкохолни коктейли на плажа. Как се отразява това?

- Алкохолът е с диуретично действие. Той активизира отделянето на урина, което значи дехидратация. В централната част на деня никой не препоръчва да се пие алкохолна напитка. Ако имаме повод и празнично настроение, е по-добре в по-късните часове на деня, когато се захлажда - тогава е подходящо за консумация на бира. За кафето важи същото. Трябва да се приема с поне една чаша вода, за да не се обезводним.


Още по темата: общо новини по темата: 936
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
01.11.2022 »
28.10.2022 »
17.10.2022 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: