Десетки и стотици заразени с COVID-19 ходели между нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:23 / 23.07.2020
11773
Броят на заразените с Ковид-19 у нас отново се покачи. Само за последното денонощие са установени 330 новозаразени, има и 8 починали. Задъхва ли се здравната система, в кондиция ли са лабораториите да поемат нова вълна и дали масовите събирания на открито могат да блокират здравеопазването?

"Пак има преоценка на мерките, почти всеки ден излизат нови заповеди. В очакване сме на нещо ново. Продължават да ни заливат, в един момент започваме да губим връзката. Трябва да опитаме да ограничим този процес. Десетки и стотици хора ходят болни между нас", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR

Той уточни, че броят на тестовете продължава да се увеличава и ако започнем да тестуваме всички, в един момент ще излязат 200-300 хил. заразени в един ден. 

Д-р Миндов е убеден, че има безсимптомни носители, но не е ясен техният брой у нас. Има кохорта от суперзаразители, които нямат симптоми, но са много склонни да предават вируса. Не знаем кои са тези хора между нас, те са най-опасните, подчерта той.

Медикът обърна внимание на протестите в страната и призова скандиранията да стават с маска на лицето. Призовавам ги да бъдат с маски ако викат, не спира звука толкова, отбеляза той в студиото на "България сутрин".

Д-р Миндов алармира за проблема с тестуването. При появата на симптомен пациент се оказва, че джипитата не могат да назначат никакъв тест.  

"Първо, той не трябва да идва при нас с тези оплаквания, защото в момента, в който излезе положителен, аз съм контактен с него повече от 15 минути - трябва да изляза в карантина, да затворя кабинета. Имат финансови проблеми и не можем ние да назначаваме тест. Трябва да преценя оплакванията ви, да дам направление по близки и да дойде екип в домашни условия. Чака се от 3 до 7 дни", обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Д-р Миндов предупреди, че РЗИ няма никакъв капацитет в момента и не може да обхване контактните лица, камо ли да посещава домашни адреси. 

"Няма кой да работи там. Дори директорът на РЗИ в София прави пробонабиране. Той също е лекар, може да го прави. Трябва да е обучен човек, сложна технология е. Фалшиво отрицателните резултати се дължат на неправилно пробовзимане", обяви лекарят.

"Наесен, когато дойде грипът и симптомите се припокрият на 90%, ще трябва да третираме всички под един знаменател. Говори се дали противогрипната ваксина трябва да се слага. Правят се заявки за над 65 г. да се поръча френската ваксина с новите щамове, препоръчва се да се сложи. Всички лица трябва да бъдат обхванати, максимален брой, няма да има за всички. Проблемът ни в София е, че лекарите не правят заявки. Най-малък брой заявки се правят", каза още събеседникът в студиото. 

Д-р Миндов потвърди, че хора от всички възрасти боледуват от Ковид-19, дори и бебета. Според него има бум на заразени сред младите заради проведените абитуриентски балове.

Виж коментарите (5)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).