Дебнат ни два вируса: Единият - с разстройство и повръщане, другият - с болки в ушите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:15 / 15.12.2011
24366
Добре дошли в сезона на настинките и гриповете! Заредихте ли се с хапчета и прахчета? Ако не сте, по-добре побързайте, защото два нови вируса ни дебнат в момента. Макар да протичат сравнително леко, подсигурете се предварително.
"Единият вирус е с разстройство и повръщане. Другият е придружен с болки в синусите и ушите", казва д-р Димитър Кехайов, шеф на УНГ в Правителствена болница "Лозенец". И двата обаче вървят с по-ниска температура - 37.2-37.5, и рядко се стига до по-сериозни усложнения.

Не изпадайте в паника при първата поява на грипа, съветва д-р Димитър Кехайов. Нормално е в есенно-зимния сезон. Ако видят, че в рамките на ден-два състоянието им се влошава или не се променя, е добре да потърсят помощ при специалист. Но самонаблюдението е особено важно.
"Първият вирус е по-скоро грипоподобен, не можем да го наречем грип. Протича с разстройство и повръщане за 3-4 дни", обяснява д-р Кехайов. Болните трябва да пият много течности, за да не се обезводнят. Добре е да се потърси лекарска помощ още в началото, най-малкото заради дискомфорта, който изпитват.

Другият вирус започва с лека хрема, която отшумява за 1-2 дни. "После, когато човек си мисли, че всичко е минало с отслабването на хремата, се появяват другите проблеми - болки в синусите и ушите", обяснява д-р Кехайов. И този грип не върви с висока температура - най-много 37.2-37.5 градуса. Болните няма нужда да тичат при лекаря при първите симптоми. Най-важното е да си останат вкъщи на топло и да пият много течности, както при всеки вирус. Грипът не трябва да се изкарва накрак, за да няма усложнения. Ако след 3-ия ден след появата на първите симптоми се появи по-силна болка в областта на носа, очите или челюстта посещението при лекаря е задължително, за да се предотврати появата на синузити и отити.

Не може още да се предвиди кога грипът ще връхлети с пълна сила и какъв ще е неговият щам. "Дори да дойде свински грип като този от миналата година, хората няма защо да се тревожат. Той минава сравнително леко и е напълно лечим", съветва специалистът.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).