ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
1552 58 (3.7%) 1161 18 733 753 (4%) 13 510 30 826 118 958 507 (3.1%) 22 439 383
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Д-р Веселин Йолов: Побъркахме хората!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:40 / 29.04.2020Коментари (181)183394
©
Д-р Веселин Йолов е зам.-началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Медицински институт-МВР. Преподавател е в Академията на МВР. Участва в мисии по линия на агенция "Фронтекс". 

- Д-р Йолов, още в началото на кризата казахте, че е по-вероятно да спечелим от тотото, отколкото да умрем от коронавирус. Тогава мнозина приеха думите ви като прекалено смели при внушаване на невиждана ярост, заради която трябваше да има трупове в чували за Великден. Великден мина, думите Ви се потвърдиха, техните - не. Какво се случва всъщност? 

- Вирусът е факт. Пандемия има, но нещата около него са преекспонирани до лудост! Много от хората си помислиха, че проигравам на тото живота и здравето им, което, разбира се, не е така. Просто дадох едно сравнение, което уви се оказва вярно.

- Все повече се вижда, че зад тази карантина се крие не толкова медицински, колкото икономически проблем или интерес. Какво е Вашето мнение? 

- Медицината като цяло е имала и ще има много по-големи предизвикателства от коронавируса! Става въпрос за вирусна инфекция, вирус, който беше прогнозиран като разрушителен в здравен аспект. Просто е нов или поне така се твърди. Това създаде една несигурност в здравните среди, която до голяма степен е оправдана, но преувеличаването на проблема категорично ще доведе и води до много по-големи щети от самата вирусна инфекция. Разбира се, в такива едни моменти започва да страда икономиката, неминуемо е, което в дългосрочен план ще окаже негативно влияние и върху здравето на хората. Оформя се порочен кръг. Много бързо се формират и реорганизират спекулативни практики. Лесно е да манипулираш един човек със здравето и живота му. 

- В началото на истерията с вируса дадохте статистика с цел да успокоите всички нас, че няма да измрем масово, както ни убеждават. Тогава показахте числа, според които 81% от случаите протичат в лека форма, 14% от случаите са умерени и само 5% от случаите са критични. Днес запазва ли се това като статистика? 

- Абсолютно, и това лесно може да се види и сравни. Но за така представената картина за масово измиране вина имаме както ние лекарите, така и вие журналистите. В стремежа си да накараме хората да бъдат по-отговорни, да спазват рестриктивните мерки ги объркахме, че даже и побъркахме. Първо им се каза, че това е обикновен вирус и няма нищо страшно, после - че ги чака апокалипсис и сега ще се чудим как да им обясним, че място за паника няма, просто да спазват добра лична хигиена, да не подценяват мерките за превенция, да знаят, че болните от коронавирус не са прокажени и че вирусът няма да изчезне. Подкрепям мнението на доц. Мангъров, че 80% от населението ще го преболедува. 

- Преди дни направих анкета с въпрос: Познавате ли хора, заразени с вируса? Писаха ми българи от цял свят и от огнищата, а в страната ни стана ясно, че вирусът е от ноември, пик е имало януари, когато и мои колеги преживяха симптомите, но дори не се наложи да пият лекарства, за да се излекуват. Според Вас защо чак през март ни казаха, че има такъв вирус тук и защо трябваше на Великден да има масово заразяване? 

- Много от пациентите и колегите споделяха за симптоми на коронавирус още от края на миналата и началото на тази година. Водеха се в рубриката грип тип Б и други респираторни инфекции. Разбира се, нямаше как да се докаже тогава, но фактът, че сега при бързия тест им излизат положителни IgG антитела и съпоставено с клиничната им картина преди два месеца е показателен. 

А през март месец ни се съобщи, защото следим световните тенденции, и гледаме какво правят другите. Сега ще чакаме да започнат да отпадат рестрикциите в другите държави, за да се замислим за нашите. Само че да не забравяме, че техните икономики по никакъв начин не са съпоставими с нашата и негативните ефекти за нас ще са драстични!

- Оказва се, че СЗО дава инструкции на държавно ниво в цяла Европа и в някои държави извън нашия континент, които се спазват, без да се чуе мнението на специалистите - както и в България се случи. Възможно ли е да изпълняваме сляпо указания на една организация, която в момента Тръмп разследва за опасни манипулации със здравето на хората? 

- Конспиративните теории на фона на една нелогична пандемия изглеждат съвсем реални. От известно време Тръмп акцентира върху понятието ‚дълбока държава“ и борбата срещу нея. Изглежда времето за карантина е удобен, а защо не и провокиран момент, за да нанесе решаващ удар. 

- Има информация, че държавите, които покажат най-много жертви на коронавируса, ще имат и най-голямо финансиране от фондовете за подкрепа по време на пандемия. Тоест - държави като България ще се окаже, че помагат финансово на Щатите и Италия, например. В същото време италиански вирусолози дадоха статистика, че 88% от случаите на обявени за жертви на коронавируса не са починали от него, а от други тежки заболявания?

- Категорично споделям тезата, че данните за т. нар. жертви на коронавируса са манипулативни. Не е коректно да бъдат споделяни в медиите снимки на интензивни отделения с болни, както и на ковчези, снимани преди 5-6 години по друг повод. 

Ето да вземем Италия - средната продължителност на живота е 83 г. Един хронично болен на тази възраст е лесно уязвим по принцип, да не говорим, пък за хората, които са на имуносупресивно лечение. Важно е да се отбележи, че коронавирусната инфекция масово се явява кофактор, но не и основна причина. В България средната продължителност на живота е с десетина години по-ниска. Защо? Отговорът е елементарен - защото в Италия възрастните хора биват обгрижвани много по-добре. Стандартът на живот е друг. Живеят по-дълго, но една вирусна инфекция е сериозно предизвикателство за тях. Да не забравяме колко български медицински сестри прокудихме в Европа да гледат възрастни хора. Нашите възрастни хора на тези години са унизително нисък брой. Това е и една от причините за несъпоставимата смъртност при нас и при тях. 

- Да се върнем в страната ни, където имаше много по-тежки вируси и жертви на грипа, но нямаше никаква паника. Възможно ли е грипният вирус да е убил повече хора за същия период миналата година? И не само у нас? 

- Това е въпрос на статистика и е лесно доказуемо. И се доказва вече. Проблемът е, че ще ни останат само равносметките и негативите, които назад не можем да върнем. 

- Mиналата година в САЩ от сезонен грип са починали 34 000 души, а през 2017-2018 броят на починалите в САЩ е три пъти повече, от починалите от коронавирус в целия свят до този момент. Тогава СЗО не взима мерки, сега защо се стига до затваряне на целия свят и масово обедняване на световното население? За здравето ни ли се грижат наистина? 

- Здравето на хората е приоритет номер едно за всяка цивилизована държава. До голяма степен създадената истерия се подхранва от това. Лошото е, че същевременно това е и много стабилна почва за спекулации на много нива, които несъмнено ще рефлектират в дългосрочен аспект пак върху здравето на хората, било то директно или индиректно. 

- Как ще коментирате и тази статистика - броят на заразените (от сезонен грип) за последните две години само в САЩ е 80 милиона души, срещу 450 хиляди от коронавирус в целия свят сега? 

- Ще излезе, че грипният вирус по нищо не отстъпва на коронавируса, което ще създаде една деликатна световна конфронтация, инициираща и доста конспирации с логичен оттенък. От това ще се извлекат много дивиденти за съжаление не в позитивен аспект. 

- В България за последния месец, в който очаквахме трупове в чували с невиждана ярост се оказа, че има трупове, но не заради вируса. Вече и медиите информират за рекорден ръст на инфаркти и инсулти, а като причина се изтъква стресът от ежедневните заплахи как този вирус ще ни убие. Възможно ли е това? 

- В момента ни залива вълна от хронично болни с декомпенсирана форма на заболяването им. Хора хроници, стреснати от рестриктивните мерки, трудно регулират състоянието си без адекватното съдействие на своя личен лекар и елементарни лабораторни изследвания, от които са лишени в условията на карантина. И тук разрешението за планови прием на пациенти е оправдано, тъй като всяко едно заболяване лекувано навреме е с много по-малки последици както от здравен, така и от чисто финансов аспект. 

- Казвате, че не сте против мерките за превенция, а против начина, по който е промотиран вирусът и против манипулирането на хората. В много европейски държави никой не си позволява да плаши така хората, говорят патриотично и мотивиращо. Възможно ли е за нас, като Балканска държава, да е имало инструкции да ни плашат по този начин всеки ден? 

- У нас целта сякаш беше да се стресират хората, за да изпълняват рестриктивните мерки. Но един стрес трудно може да бъде управляван. Това доби обратен ефект. Някои разнопосочни действия на НОЩ провокираха несигурност, хората постепенно бяха разколебани. Това е лошо. Стават трудно контролируеми. Губят доверие в принципала! 

- Каква е Вашата прогноза за развитието на този проблем в страната ни? 

- Оптимист съм. Определено. Ще се върна към това, с което започнах - имали сме много по-големи предизвикателства от това и ще имаме! Призовавам хората да спазват превантивните мерки, да имат доверие на нас лекарите, да ни прощават когато грешим, да бъдат разумни, да не чакат апокалипсис и да правят смело планове за бъдещето си!


Още по темата: общо новини по темата: 5803
19.09.2020 »
19.09.2020 »
19.09.2020 »
19.09.2020 »
19.09.2020 »
19.09.2020 »
предишна страница [ 1/968 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ТАКА Е, ПРИ СОЦА СЕ ГРИЖИХА И ПРЕДПАЗВАХА....., СЕГА ГО ПОБЪРКВАТ И ГРАБЯТ!!!
+1
 
 
Симпатяга,и умно момче.Само така Докторе.Да сте жив и здраввќ¤пёЏрџ™Џ
+1
 
 
Това всички го разбраха че има вирус а другото е манипулация и че януари много повече се разболяха но не се разбра от какъв вирус просто всички търпим глупостите на някои
+1
 
 
Честито на "побърканите от брифинги"! Да видим колко ще са нормални без брифинг!рџ?‹
+1
 
 
Тези хора никой не ги слушаше последните два месеца!
0
 
 
Подкрепям, че преболедувахме много хора, после ми наредиха паниката, има и друго, вирусът поваля лесно СТРЕСИРАНИ ТЕ ХОРА.
0
 
 
И колко от "хората, които питах"-те, имат антитела Г или дори доказана инфекция със Сарс-КоВ-2, за да твърдите кой какво е прекарал и кога. Понеже като лекар знаете (журналистът не знае), че това е невъзможно, хайде да направите тестове на въпросните хора за грипове А и Б, и тогава ще говорим кое е истина и кое не.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2020 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Народен събор Пловдив 2020
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои са най-големите проблеми на Пловдив в момента?
Лошата пътна инфраструктура
Презастрояването
Обществения транспорт
Чистотата
Замърсяването на въздуха
Здръстванията
Неспособността на кмета да се справя с повечето проблеми
Друг
Няма проблеми
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: