ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чехите, правили светлинното шоу на Царевец: Чудо е, че съществува вече 30 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:35 / 07.11.2015Коментари (0)2614
©
Чехите, участвали в създаването на неповторимото шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", видяха творението си за пръв път след премиерата преди 30 години. Техническият "мозък" на проекта инж.Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк, Петер Маноушек, са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите на спектакъла Въло Радев и Яромир Хник. 

Те са във Велико Търново за отбелязване юбилея на шоуто и 830 години от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

"Когато за първи път пристигнах във Велико Търново, дори и не си представях, че ние ще го доведем до тази фаза, в която е сега. Първоначалната идея дойде от спектакъла в Гиза, Египет и ние така го реализирахме, че се превърна в единственото шоу в света, в което има историческо съдържание, действие, развитие, а не е просто игра със звука и светлината", каза инж.Черни.

Тази програма е изпреварила времето си още тогава и е актуална и сега, бяха категорични създателите на атракцията. За реализирането на художествения замисъл чехите изобретили нов вид асинхронен прожектор, който след това бил внедрен в производство и се използвал за други обекти. Целта била да се осветят във височина крепостните стени на Царевец.

"Предполагаемият ресурс на този спектакъл бе 10 години, чудо е, че е издържал толкова само благодарение на българския екип, който поддържа тази техника", каза инж. Черни. 

5 години отнело на изобретателите от чехословашкия център за изобразителни изкуства "Арт центрум" да разработи и реализира програмата "Звук и светлина". 

Първоначално направили малък макет на крепостта Царевец и техническия замисъл. Лично председателят на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново Пенчо Кубадински ходил в Прага, за да го одобри.

"Решихме да използваме 5-ватов лазер, произвеждан в САЩ, но това беше ембаргова стока тогава, така че пътят беше от САЩ до Швейцария, после до Югославия и ние го внесохме оттам", спомни си Иржи Черни.

После път възникнала повреда в лазерната тръба и се наложило инженерът и съпругата му да пътуват с кола до Англия, където открили фирма да го оправи.

"Писахме, че това са стъклени тръби за изследване на бактерии. На връщане в Париж разбиха колата ни, но за щастие лазерната тръба бе непокътната от крадците. Бяха взели само чантата с храна", разказа инж.Черни.

"От 1985 г., когато е първото излъчване, емблематичното шоу е гледано от над 5 милиона български и чуждестранни зрители. Спектакълът е пускан над 5400 пъти. Днес той се излъчва от мощен компютър. Постигната е пълна синхронизация между светлинните и лазерни ефекти и звука, който доскоро се пускаше от магнетофонна лента", обясни инж. Първан Първанов, който отговаря за атракцията от създаването й до момента.



Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: