ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Част от земеделците с нови искания
Автор: Неда Узунколева 13:02 / 12.02.2024Коментари (1)1742
© Фокус
Имаме последователни искания. Българското земеделие систематично се унищожава. Няма де се преклоним пред никого, меморандумът не е изпълнен. Денков, министърът на финансите и Вътев подписаха меморандума. Няколко пъти алармирахме преди изготвянето на Бюджета за компенсаторните средства за Украйна. Сега пари няма. Земеделците не могат да преживеят. Как да оживеем? Ние искаме конкретна, среда, това което получават нашите съседи от Румъния. Искаме да бъдем разбрани правилно. Това каза на пресконференция председателят на Съюза на говедовъдите в България Димитър Зоров, предаде репортер на "Фокус".

"Искаме политики, има Брюксел, има и вето на министъра. България не е робска страна. Първо да гледаме собствените си интереси. Вътев ни казва, "искат ми оставката, но не искат да говорят с мен", завърши Зоров като допълни, че не е съгласен с твърдението на министър Вътев, че не са склонни към диалог.

Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди", каза че няма разединение в земеделието. "Работещите хора сме заедно."

"С министър Вътев влизаме в по-голяма криза. Утре пред Министерски съвет в 11 часа ще има протест и този път няма да е мирен, извиняваме се на обществото", каза още Синапов.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди се обърна към колегите си: "Не подписвайте това споразумение". Според нея има диктат от няколко души, но истинските земеделци са крайно недоволни.

"Точно 5 години и всичко ще бъде внос", каза картофопроизводител от Самоков.

Живка Гроздева, председател но Асоциацията на овощарите в България обсъди Стратегическия план за следващите 4 години. Всички представители на браншови организации на пресконференцията заявиха, че са нужни промени в Стратегическия план. "Исканите от нас изменения не бяха направени", заяви Гроздева.

"От началото на този Стратегически план сме в някакъв административен хаос. Има неясни санкции. Около 50 процента на консумираните в България плодове и зеленчуци са вносни", допълни Гроздева.

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, алармира, че българските плодове и зеленчуци скоро ще бъдат считани за екзотична стока. "Министър Вътев реши да води преговори с организация, създадена преди една година. Част от тези хора, които ръководят БАК носят персонална отговорност за проблемите със Стратегическия план. БАК е отроче на господин Гечев. Един от тези хора е Светлана Боянова", каза Милтенова.

"Председателят на НАС Илия Проданов е друг такъв човек", допълни земеделец на пресконференцията.

Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители, каза че министър Вътев се е подиграл с тях. Имало е списък и за срещи с министъра на земеделието са били допускани само определени хора. "В Министерството на земеделието има мафия. Да поискаме и оставката на госпожа Десислава Танева. Тя покровителства Вътев, не отговаря на писма", допълни Велин Георгиев.

ДЕКЛАРАЦИЯ

"Ние, браншовите организации от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие:

• Като представители на по-голямата част от организациите, които септември 2023 г. организираха безпрецедентните земеделски протести, в резултат на които всички подписахме меморандума с Правителството на Република България;

• Като представители на едни от най-старите браншови организации в страната, които вече 20 години обединяват и защитават интересите на българските земеделски производители във всички сектори, ДЕКЛАРИРАМЕ, че:

1. Не приемаме подхода от страна на г-н Кирил Вътев да се обявяват за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им противопоставяне с всички останали браншови организации води единствено до разединение на сектора, от което губят всички земеделски производители.

2. Искането на оставката на един министър, който за девет месеца не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста. Липсата на достатъчно средства в Бюджет 2024 за селско стопанство показват липсата на подкрепа за г-н Вътев не само в правителството, но и сред политическите партии в Народното събрание, а това от своя страна поставя под въпрос всички обещания за законодателни промени.

3. Осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите "Плодове", "Зеленчуци" и "Животновъдство" по Държавна помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" е крайно недостатъчно, още повече, че така ще се намали подпомагането по другите държавни помощи и ще се намали съфинансирането по ПРСР. Тиражираните в публичното пространство обещания за плащания през месец септември 2024 г. на зърнопроизводителите означават, че г-н Вътев очаква държавната помощ да бъде удължена до края на годината. В тази връзка настояваме да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция тавана по тази помощ да бъде увеличен двойно.

4. Министерство на земеделието и храните трябва да осигури в най-кратки срокове дерогация от ДЗЕС 6, 7 и 8 поне до края на стопанската 2025 г. и да се промени определението за "Активен фермер".

5. Незабавно трябва да се дадат писмени гаранции от страна на правителството, че данъка върху субсидиите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица. 6. Изключително важно е министър-председателят да осигури консенсусна личност, която да подготви и да му представи промяна в Наредбите и в Стратегическия план, с оглед премахване на всички неадекватни изисквания, които затрудняват дейността на земеделските производители и за промяната, на които вече девет месеца няма политическа воля.

7. Правителството в спешен порядък трябва да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на селското ни стопанство.

8. Наложително е да се създадат условия за запазването на конкурентоспособността на българското земеделие, включително чрез ограничаване на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни.

9. Да се преразгледат отново предвидените ставки по Стратегическия план и съответно бъдат възстановени на нива не по-ниски от периода до 2023 г.

10. Да отпадне модуларната ставка при обвързаното производство.

11. Да се осигури необходимият бюджет по преходната национална помощ за не обвързаната подкрепа и ставките да се върнат на миналогодишното ниво - съответстващо на ставка 200 лв. на говедо и 350 лв. на бивол с 0% процент на задържане.

12. Да се промени определението за активен фермер и да се изплатят субсидиите на всички, които до момента не са получили субсидия, защото не отговарят на определението за активен фермер.

13. Да отпадне тавана за украинска помощ и да се доплати субсидията на всички, които през 2023 г. не получиха субсидия в пълен размер., като това да важи за календарна година.



Още по темата: общо новини по темата: 189
25.04.2024 »
07.03.2024 »
22.02.2024 »
16.02.2024 »
14.02.2024 »
13.02.2024 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Още парички ли искате, безполезници? Само знаете да протестирате и да "кандидатствате" за европейски проекти. Много добре ви виждаме продукцията...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: