ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Български ученици ще участват в написването на международна младежка Харта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:52 / 01.09.2010Коментари (0)1319
© Plovdiv24.bg
Близо 1500 българчета от петдесет училища в двадесет и девет градове и села ще напишат заедно със свои европейски връстници младежка Харта за развитие по проекта "От бедност към благоденствие", финансиран от ЕС. Хартата ще бъде младежкият глас към управляващите и обществото за по-добро образование за развитие.

Писането на документа ще стане в училищата. Учители, които ще бъдат специално обучени на започваща от днес серия семинари, ще преподават уроци от два образователни пакета: "Биоразнообразие и бедност" и "Изменение на климата и икономика". Идеите на учениците, извлечени в дискусиите по уроците, ще станат неотменна част от тяхната училищна харта.

Основната цел на проекта "От бедност към благоденствие" е да разшири познанията на младите българи, както и на връстниците им от Унгария и Великобритания за все по-глобализиращия се свят, в който е нужно внимание към развиващите се страни. Амбициите на проекта са да се събуди интереса на младите европейци - като истински "жители на света" - към развиващите се страни. Това са и темите, които се засягат от т.н. образование за развитие, което не е отделен предмет, а трябва да е втъкано във всички учебни предмети, както е и гражданското образование.

Проектът започна през януари 2009 и ще продължи до май 2011 година, когато се очаква да е готова Европейската младежка харта. Макар и вече изпълняван, проектът продължава да е отворен към училища, които искат да се включат с идеи и оригинални предложения.

Към края на тази година се очаква да бъдат готови 50-те български училищни харти, които ще могат да бъдат видени и в интернет. Чрез онлайн гласуване най-добрите идеи на българските ученици ще влязат в национална Харта за развитие. Същото ще направят и съучениците им Великобритания и Унгария. Асоцииран партньор по проекта е и една развиваща се страна - Гана, която дава другата гледна точка в учебните материали и откъдето също могат да дойдат предложения за Хартата.

По-късно едновременно в България, Унгария и Великобритания ще бъдат организирани национални конференции, на които учениците ще връчат Хартата със своите идеи на министрите на образованието в своите страни.

С европейско онлайн гласуване ще бъдат подбрани най-добрите идеи за Европейска харта на младите хора за развитие, която ще бъде одобрена на международна конференция.

Изготвянето на хартата е в рамките на проекта "От бедност към благоденствие", финансирано от Европейската комисия по програмата й ЕuropeAid/126341/C/ACT/Multi). В него си партнират пет организации от Великобритания, Унгария, България и Гана:

Съвет за теренни проучвания - Великобритания

Център за образование за развитие Кумбрия - Великобритания

Фондация Боч - Унгария

Фондация ТАЙМ - България

Международен център за предприемачество и устойчиво развитие - Гана

Проучване по проекта, направено през пролетта на 2009 година в четири училища в София, Враца и Пловдив, показва, че образованието за устойчиво развитие и сътрудничество се смята от учителите за много важно. Повечето въпроси за развитието обаче - дори определението за "устойчивото развитие" - не са много популярни в училищата. Според анкетираните учители теми като "междукултурно разбирателство", "културна идентичност и разнообразие", "устойчиво развитие" не се преподават.

Първото обучение на учители, които ще работят с децата по темите на проекта "Биоразнообразие и бедност" и "Изменение на климата и икономика", е днес в София. До 13 септември във Враца, Варна, Ардино, Априлци, Ловешко и още веднъж в София ще бъдат обучени близо общо 100 учители от 50 училища и експерти от образованието, неправителствения сектор и от сферата на околната среда.

И двата пакета "Биоразнообразие и бедност" и "Изменение на климата и икономика"- всеки един по петдесет страници - са гъвкави, лесно се адаптират към образователните програми на страните-участнички в проекта и отговарят на конкретни образователни нужди. Двата пакета засягат две от Целите на Хилядолетието: преодоляването на крайната бедност и глада и осигуряване на устойчива околна среда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: