ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българка, ваксинирана с проблемната партида на "АстраЗенека", проговори за страничните ефекти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:10 / 11.03.2021Коментари (4)22553
©
България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителни проверки. Те се правят във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент. Страната временно спря да използва тази ваксина.

 

Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 държави. Междувременно Дания също спира временно ваксинирането с AstraZeneca. Българските власти обаче са категорични, че опасност за здравето и живота на имунизираните с този препарат няма.

Още с пускането на "зелените коридори" в началото на февруари, Светла Кирякова и съпругът ѝ си поставят от ваксината на AstraZeneca. 

"Може би 6 часа след това започна неразположение, отпадналост, втрисане, лека болка в ръката. На следващия ден бяхме отпаднали. Около 20 часа продължи всичко. Това не е болка за умиране, ако това е начина да се предпазим това нещо да спре, просто ще трябва да го изтърпим", разказа Кирякова пред bgonair.bg.

Оказва се, че е ваксинирана със съмнителната партида на ваксината. 

"Прочетох номера на партидата, отворих картончето и видях, че аз съм със същата ваксина. Не се притесних, те са минали близо 20 дена", добави тя. 

В България са получени 31 200 дози от тази партида, като досега няма информация за получени странични ефекти, различни от описаните в листовката на ваксината. 

"Това е първата партида и беше разпределена за цяла Североизточна България и е приложена всичката. Получена е февруари, няма засега сигнали", съобщи директорът на РЗИ Варна Дочка Михайлова.

Днес здравните власти увериха, че няма опасност за живота на имунизираните. 

"Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, все още се установява дали има причинно следствена връзка и не трябва да има притеснения по отношения на безопасността", заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Ние ще вземем решението само и единствено на базата на науката. Така че тази партида не е спряна, тя се прави. От друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксината, в България също имаме фатален изход, но нямаме доказателство, че това се дължи на нея", каза здравният министър Костадин Ангелов.

След Австрия, и Дания преустановява ваксинирането с партидата AstraZeneca за срок от две седмици. Причината е в опасенията, че при някои хора тя води до съсирване на кръвта. За момента обаче няма доказана връзка между ваксината и образуването на тромби.

Проверките продължават.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз не разбирам - наистина ли хората смятат, че поставянето на ваксината гарантира безсмъртие? И колко време след поставянето на ваксина не е разрешено да умреш, за да не писнат някакви хора, че ваксината е причинила смъртта? На хората просто им идва времето...
0
 
 
Няма как да проговорят, защото такива симптоми няма. От всички изброени, аз имам съвсем лека болка в ръката на мястото на инжектирането.
0
 
 
Ще проговорят и тези с по 40гр температура и гърчове.
0
 
 
Съвсем нормални реакции на организма. Векторните ваксини са от стария тип. Един вид ти вкарват малка доза от вируса ,за да започне организма ти да изработи антитела и да се научи да разпознава тоя вирус. Даже е добре,че ваксинирания има някакви леки симптоми и това показва,че организма "работи". Ако нищо няма ,като странични усещания това може да е сигнал,че не действа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: