ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българин, върнал се от Судан: Трагедията ни сближи толкова бързо, че отдавна забравихме формалностите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:24 / 02.05.2023Коментари (1)1261
© NOVA
Евакуираните от Судан българи са били изправени пред избор минути преди да излетят от размирната зона с германски или британски самолети - качваш се с багажа си, или го хвърляш, и осигуряваш място за още един човек на борда. Това разказа нашенецът Ясир Махмуд, който се прибра преди дни. За него изборът е бил ясен - прибрал се у нас само  с документи.

Когато ситуацията в Судан станала нетърпима, именно Махмуд се свързал с посланика ни в Кайро, който отговаря и за българите в Судан. Той пък му дал два телефонни номера - на Елена и Емо, които от България организират цялостния евакуационен процес. Търсят и осигуряват маршрути за бягство на всеки сънародник, поискал да напусне конфликтната зона. Били на разположение денонощно, разказва Махмуд: “Дори не им знам фамилиите. Трагедията ни сближи толкова бързо, че отдавна забравихме формалностите".

Ясир е бил от хората, които първи са имали възможността да избягат. Вместо това той е останал до последно, за да помага на семейството си и на останалите българи, които познавал там. “Не съм направил нищо особено. Аз съм млад, мобилен, мога да шофирам и имах гориво. Трябваше да помогна на останалите", казва Махмуд. 

Разстоянието, което трябвало да изминат до базата, от която били евакуирани, е около 50-60 км. Те обаче били най-опасни. Точно там се случват всички сражения. Шансът да оцелееш е много малък. С помощ от познати източвали гориво от други коли, за да извозват българите до базата, от която отлитали на безопасно място. “Знам, че не е редно, но не съм го правил за себе си. Това беше начинът да се спасим. Трябваше ни храна и гориво." По негови думи за местните вече е закон, че всеки, който реши да се евакуира, оставя отключен дома си, за да може храната, с която разполага, да я ползват останалите там, предаде “24 часа".

Ясир спасил цялото си семейство, преди самият той да напусне Судан. Той е вече в България с майка си, жена си, брат си, двете си дъщери и двамата си синове. Синовете на брат му пък тръгнали към Саудитска Арабия през Кайро. У нас го посрещнала негова леля, а майка му разполага с апартамент в София. Не са мислили още как ще се установяват, но вярват, че ще си стъпят на краката.

Цялото семейство е образовано. Ясир е търговец и земеделец. Завършил е международни икономически отношения. Има двама братя - единият е завършил телекомуникации и живее в Катар, а другият, с когото са заедно, се занимава с архитектура. Синът на Ясир пък е завършил индустриално инженерство. Никой в семейството не мързелува - всички работели, докато могат. Майка му и покойният му баща са лекари - той бил кожен, а тя практикува по специалността уши-нос-гърло и била известна в цял Судан.

В Судан Ясир все още има за кого да се моли. Оставил всичко необходимо, за да може работниците му да поддържат оранжериите, които притежава. Целта е местните да имат прехрана, защото при война тя винаги е дефицитна.


Още по темата: общо новини по темата: 10
30.04.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
28.04.2023 »
28.04.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.05.2023 г.
-1
 
 
Как не ви е срам да наричате този мангал българин!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: