Бившият посланик на РСМ в България: Футболните агитки навсякъде са едни и същи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:59 / 28.07.2023
1813
За разлика от миналата година, когато македонско-българският двубой между ГП Македония и ЦСКА София премина гладко, това лято първият македонско-български мач между "Шкупи" и "Левски"  София завърши доста напрегнато, пишесеверномакедонската медия Lokalno.

Развитието от снощи е 21 задържани фенове, от които 19 български граждани, при които един фен на столичните "сини" е намушкан. Създава се впечатлението, че заради влошените отношения между двете страни всяка взаимна конфронтация в спортен план набира скорост и всичко останало е на преден план, освен спорта. Оттук и въпросът дали политиката засенчва спортните събития между отбори от две съседни държави?

Бившият македонски посланик на Република Северна Македония в София Марян Гьорчев смята, че подобни хулигански прояви има в цяла Европа и не смята, че трябва да се търси политика в случилото се вечерта на 27 юли.

"Това е дело на клубове и спортни федерации, които не подхранват своите фен групи. Има постоянни инциденти в няколко европейски страни. Съобщението е, че не са взети достатъчно мерки за ограничаване на групите и изолирането им. Необходими са повече действия от страна на органите по сигурността и организаторът на срещата", е заявил Гьорчев в интервю за Lokalno.

Той обаче смята, че политиката е навлязла във футбола.

"Имаме нужда от обучение на футболните фен групи и консултации. Това не устройва никого, особено държавите, които харчат за сигурност и полиция", е уточннил Гьорчев.

При положение, че забелязахме език на омразата от страна на българските фенове към албанците, събеседникът е заявили, че феновете на "Левски" и ЦСКА София, както и феновете от Македония, се изразяват с ругатни и те са еднакви навсякъде.

"Те са извън контрол. Това не носи полза на никого. Няма етнически мотиви, навсякъде е еднакво от всеки ъгъл. Може би сме се провалили в организационната част. Тук политика не бива да се намесва. Подобни изблици и буйства трябва да тревожат обществото и в каква посока се движи то", категоричен е бил Гьорчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (978):
13.05.2024 Главчев с остра позиция към новия президент на РС Македония
13.05.2024 Президентът: България не приема изявления, противоречащи на Договора за добросъседство с РС Македония
10.05.2024 Пеевски: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония!
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).