ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бисери: Руската мафия преследвала Павел от "Гераците"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:51 / 08.06.2015Коментари (3)4387
©
Руската мафия преследвала героя от "Гераците" Павел и го заплашвала с убийство. Това е написал кандидат за Алма матер в съчинението си на вчерашния изпит по български език и литература, пише "Монитор".

"Павел изневерявал на Елка с рускиня, която му дължала пари. Появили се и някакви руснаци, които го заплашвали със смърт, ако не им върне дължимото. Затова той поискал от баща си 20 000. След това изчезнал в града, върнал се по жътва и заразил Елка със срамна болест", обясни младежът при излизането си от залата. Той дори се скара с неговата приятелка, която твърдеше, че Павел не изневерявал с рускиня, а с циганка.

Двамата писали съчинение по темата "Човекът, домът и градът в повестта "Гераците" на Елин Пелин". Другият изтеглен вариант - сравнение на цитати от Ботевото стихотворение "Борба" и Пенчо-Славейковото "Докле е младост", им се сторил прекален труден. Кандидат-студентите обясниха, че повестта "Гераците" се е въртяла около матриархата.

 Жената на стария Герак Йордан "движела" къщата и семейството, а мъжът й бил изпълнил дълга си да продължи рода. Освен това тя мъмрела съпругите на синовете си, защото тормозели Елка. Част от явилите се обясниха, че със смъртта на баба Марга започнал упадъкът на семейството. Изгубили се моралните устои и младите започнали да мислят предимно за пари. Някои нарекоха Елин Пелин битов автор, за когото домът е храм, а семейството - свято.

Явиха се 1075 мераклии, повечето от които писаха есе по цитатите на Ботев и Пенчо Славейков, защото не чели "Гераците". И в двата цитата младостта е основен мотив, коментираха излизащите. 

Момче от ВПМГ обаче беше изключително възмутено. "Какво да ги сравнявам? Младостта била тъга. Че аз не съм осъзнал още, че съм млад, камо ли да мога да опиша тъгата в младостта. Човекът си е казал, каквото си е мислил на главата. Защо да го анализирам?", нареждаше младежът.



Още по темата: общо новини по темата: 18
10.11.2015 »
19.08.2015 »
20.07.2015 »
16.07.2015 »
15.07.2015 »
13.07.2015 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По-трудно си е сравнението на цитати. А и само сравнение на даден цитата без да се знаят стихотворенията си е за максимална оценка 3.00, при положение, че са използвани и примери от живота на самите автори и мотивите им за написването, както и времето когато са ги писали. Това е за доказателствената част :) като някои преподаватели могат да решат да пишат и 6-ца. Мен ме цакаха винаги така-цитата не значи нищо като е отделен и трябва да се използва цялото стихотворение, като се имат познания и за тематиките на автора(на какво набляга), история на автора и премеждията му, както и какво значат някои изрази и на какво отговарят в това отношение Хр. Ботев е изключително труден с неговата хипербола и др... Все пак нека се радват нали взимат пари от студентите, така че ще вкарат повечето :D
+1
 
 
С всяка измината година нататък простотиите на тези изпити стават все по-шокиращи. Докога?
+4
 
 
Така ще е като се четат простотии от рода на "Власталина на пръстените", "Хари Потър", "Игра на тронове", а не произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Никола Вапцаров и др. блестящи автрори. И на мен не ми беше силата в литературата, когато бях в училище, но такива "неща" не бих писал.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: