ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Атанасов пита Бъчварова за мерките на МВР в "Столипиново"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 15.06.2015Коментари (4)2466
© Plovdiv24.bg
Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов внася днес в Народното събрание питане до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за мерките и действията на МВР по повод нарастващото напрежение между българи и роми и с оглед на факта, че в Пловдив се намира най-голямото гето в страната, както и три махали с тежки проблеми.

Заедно с питането Славчо Атанасов входира и жалбите на потърсили помощ в приемната му жители на пловдивските квартали "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" срещу тормоза от шумните сватби, нападенията и кражбите от страна на роми от съседната Шекер махала, както и подписите на над 260 души.

"Хората, които додоха в приемната ми, са се обединили в Инициативен комитет. По думите им - животът им е ад - подложени са на непрекъснати нападения и обири, влизанията с взлом в домовете им са ежедневие, нападенията на роми над по-малките български деца се прави дори за забавление, а звуковият тормоз от сватби и тържества на открито е непрекъснат. 

В районите владее страх и насилие, основен източник на които са живеещите там роми. Хората от Инициативния комитет изложиха пред мен множество случай на нападения, обири, конфликтни ситуации на физически и психически тормоз от страна на това население. 

Органите на реда в района не успяват да предотвратят напрежението и инцидентите, общинската власт пък е абдикирала изцяло и дори не желае да се запознае с проблемите на хората от двата квартала", казва в питането си до министър Бъчварова Славчо Атанасов.

Той напомни, че седмица преди да избухнат безредиците в софийския квартал "Орландовци" искрата е прехвърчала и в Пловдив. "Хората бяха категорични, че те не са "против циганите, а против нарушителите", но не скриха, че чувствайки се напълно изоставени от държавата, повече не могат да търпят тормоза и безредието. 

Предупредиха, че не искат втори Гърмен, но затова са нужни незабавни действия от страна на държава и община, заяви още Славчо Атанасов.

"Напомням Ви, че в Пловдив се намира най-голямото гето не само в България, което наброява между 60 000 и 80 000 души. В града ни има и три смесени махали, в които напрежението между роми и българи е непрекъснато. За съжаление, не бих могъл да кажа, че органите на МВР контролират ситуацията в тези махали", заявява в питането си народният представител. 

С оглед на нарастващото напрежение и сблъсъци между българи и роми в други точки на страната и заради съществуващите множество и тежки проблеми с гетата в Пловдив, Славчо Атанасов поставя пред министър Бъчварова въпросите:

1. С какъв ресурс разполага МВР, за да наложи ред и законност в смесените райони с ромско население? Какви мерки смятате да предприемете в национален мащаб с оглед на нарастващото междуетническо напрежение и конкретно какви мерки ще предприемете, за да могат хората от пловдивските квартали "Т. Каблешков" и "Панайот Волов" да заживеят спокойно и без страх от нападения и кражби?

2. Възможно ли е съсредоточаване на повече личен състав от страна на органите на МВР в конкретните смесени етнически райони, което да респектира ромското малцинство и да му напомни за съществуването на българската държавност и закони, на които те също са подвластни? В какви срокове е възможно това да се случи? 

3. Имате ли цялостна стратегия за предотвратяване на междуетническото напрежение и връщането на гетата из цялата страна в лоното на законността и държавността, както би било редно да бъде и какво по-точно предвижда тази стратегия?

Припомняме, че общинските съветници от Патриотичния фронт внесоха питане до Общинския съвет на Пловдив, в което също сигнализираха за проблема и с оглед на предотвратяването на конфликти настояха за незабавни мерки от страна на местната власт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
А кога него ще го попита прокуратурата за десетките (може би стотици) не изгодни сделки които е сключил докато беше кмет?????
+2
 
 
Палячо,заради ей такива цървули селски като тебе хисарския бек,стават конфликтите от битови етнически!!
на 15.06.2015 г.
+7
 
 
Ами дай и съвет бе човек.Ти беше "успешен" кмет на Пловдив. Кажи и какво си направил по този въпрос, че тя да ти приложи и и обогати опита.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: