ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Армията продава автопарка си от соца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 14.08.2015Коментари (2)4123
© Монитор
Целият автопарк на родната армия от времето на соца е обявен за продан. Във военните бази купувачи чакат какви ли не соцвозила, събуждащи спомени от преди десетилетия, пише "Монитор".

На тезгяха са извадени камиони Зил, ГАЗ-63, Ифа, Камаз, Роман, ЯАЗ, Прага и гордостта на съветската армия КРАЗ 255Б. Продават се дори произведени в Петербургския завод трактори Кировец К-701-модел от 1975 година, както и булдозери, електрокари, 12-тонен валяк Дира, както и многофункционална верижна машина за разчистване на пътища ВАЗ БАТ-М, която съчетава снегорин и кран в едно. Мераклиите да се сдобият с ретро машина на соцблока могат да си сглобят цял Москвич или УАЗ, за каквито МО е съхранило скоростни кутии и дори двигатели.

Оказва се, че освен от стотици имоти с отпаднала необходимост, армията не може да се отърве и от ненужната си техника от годините на соца. Във военните складове отдавна събират прах какви ли не атрибути, българско и съветско производство, въпреки че МО иска да ги продаде на символични цени. 

В дългия списък, публикуван на сайта на министерството, който съдържа цели 150 000 позиции фигурират всевъзможни зидаро-строителни и дърводелски подръчни средства и инструменти - от тесли, шпакли, ролетки, колички за извозване на строителни материали, кофи и гумени ботуши до горелки, електрожени, помпи за вода "Мир" и моторни триони "Дружба 4" - модел от преди 1990 година. На тезгяха е изваден целият арсенал на закритите строителни войски.

Складовете на МО очевидно са се превърнали в своеобразен антикварен мол, в който сякаш е изложена цялата продукция на соцблока. В тях купувачи чакат още фотоапарати "ФЕД Микрон" и "Зенит", пишещи машини "Хеброс", телевизори "Мизия", "София", "Рубин" и "Електрон", телефонни апарати с шайба, кинокамери "Кварц", калкулатори "Елка", сметачни машини "Електроника", компютри "Правец 8" и "Правец 16", черно-бели монитори, радиоточки, гъвкави антени "Куликов", старинно пиано, грамофони "Акорд", култовите радиоприемници ВЕФ 206, както и "Весна", "Мелодия", "Елица" "Симфония" и "Романс", експометър "Ленинград-6" и ръчни сирени. За колекционерите на антики МО е заделило дори учебници за психология на труда и за теглене на МПС и роботи ръка модел "Робко-01", които се произвеждаха някога в завода за медицинска техника в София. За разлика от масата преди десетилетия армейците явно са се радвали обаче и на западна техника, от която сега искат да се отърват. Войската продава например японски касетофони "Акай" и германски фотоапарати "Лайка", ретро камера, на която марка неотдавна счупи рекордите за продажби, като бе изтъргувана за 2 млн. евро.

Армията признава като проблем, че трябва да се грижи за съхранението на вече ненужните й вещи, от които е
трупала огромни количества преди да бъде свита от 200 000 на 25 000 щика след десетоноемврийските събития, и да се преориентира към натовското оборудване. 

МО харчи годишно около 10 млн. лв. за частна охрана на имотите си с отпаднала необходимост, а голяма част от техниката е складирана именно в закрити вече казарми. В тях войската трябва да опазва десетки хиляди калъфи за кирки и стотици хиляди фенерчета, сапуни, носни кърпички, куфарчета за документи, мешки, ръчни машинки за подстригване, бръснарски столове, одеяла, маратонки и кецове за борба, саба и галоши, ски обувки на позабравената вече марка "Младост", ски "Пампорово" и "Пирин", панталони, ризи, сака, якета, пижами, потници и гащи, ръкавици и дори заменените от чорапи прословути партенки, от които се съхраняват цели 160 000 бройки. 

До тях прашасват и мебели и готварски пособия. Така например в складовите райони в Тученица, Пордим и Враца има купища картофобелачки и електрически скари, а в Разград са складирани печки "Мечта" и "Раховец", кафе машини "Плевен-2", както и близо 2000 буркана за зимнина, които трябва да бъдат изтъргувани чрез Софийската стокова борса. Военните са обявили за продажба чрез търг и складиран в Божурище "психометър", като явно са имали предвид психрометър за измерване на влагата.

Както писа "Монитор", мегаагенцията под шапката на МО "Снабдяване и търговия" обяви за продан неотдавна цял боен кораб - пенсионирания през 2012 година 40-метров ракетен катер "Гръм", както и автомати "Калашников", картечници, пистолети, снаряди, ремаркета и танкове Т-55 и Т-72. В дългия списък с ненужно снаряжение и оборудване на МО, с което може да бъде въоръжена до зъби цяла войска, фигурират също така гаубици, зенитни установки, съветски БТР-и "Чайка" и бронежилетки "Визит", каски, надуваеми лодки, буксирно моторни катери БМК-130 и палатки, сред които дори "Генералска".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Дано вземат мерки да не се озоват тези оръжия и оборудване за не-малко бойци в ръцете на ИД или сходни кукувци. А от колко време продават? Предвидено ли е преди време това масово проадаване или това е ударно предзиборно да се лапа каквото е останало?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: