ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Антраник Шакариян с официална позиция за предстоящия протест на арменската общност
Автор: Пламена Николова 10:26 / 11.10.2019Коментари (0)1630
© Plovdiv24.bg
Антраник Шакариян, председател на Епархийски съвет на Арменската апостолическа православна света църква в България изпрати официално писмо до Епископ Татев - Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България по повод създалото се напрежение и предстоящ протест на арменската общност в Пловдив.

Plovdiv24.bg публикува позицията без редакторска намеса:

По повод писмо изпратено от Негово Преосвещенство до Епархийския Съвет на Арменската Епархия в Република България, с цел да бъдем коректни към истината и фактите, сме длъжни да направим няколко уточнения:

Епархийският Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България на 20.09. 2019г. получи първото официално писмо от Негово Преосвещенство от обявяването му за официален представител на Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин ІІ за реализирането на процедурата с епархийските органи по приемането на Устава и в последствие – служебното му назначение за Архиерейски наместник за Арменската Епархия в България.

За първото официално обръщение, членовете на Епархийския Съвет изказват благодарност на Негово Преосвещенство, но не могат да приемат тона на писмото за нормален и подобаващ на сана на Негово Преосвещенство.

Преди да отговорим по същество на поставения в писмото на Негово Преосвещенство въпрос, имаме потребност да направим кратък, но съществен анализ на случващото се в Арменската Епархия в България, както - и да зададем няколко въпроса.

Веднага след назначението на Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България от Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин ІІ, очакванията на енориашите бяха да бъде иницииран контакт и диалог със законно избрания от най-висшия и представителен форум в Епархията - Църковно-народния събор, състав на Епархийски съвет.

Вместо това, служебно назначеният за Архиерейски наместник изпрати писма до църковните настоятелства със забрана да комуникират с Епархийския съвет, както и - да изпълняват задълженията си съгласно действащият Устав на Арменската Епархия в България.

В следствие на тази незакосъобразна разпоредба, комуникацията и отношенията между църковните настоятелства и между църковните настоятелства и Епархийския Съвет беше сериозно нарушена и затруднена. Затруднена бе и подготовката, изготвянето и приемането на бюджетите - както на Епархийския Съвет, така и на църковните настоятелства. Възпрепятстваха се редица мероприятия планирани от Епархийския Съвет, включително - възможността за финансовото подпомагане строежа на църковния храм в град София. Като причина за това отношение се изтъкваше фактът, че приетият Устав е антиканоничен и при провеждането на Църковно-народните събори за приемането му и при избор на нов състав на Епархийския Съвет са били допуснати нарушения – две твърдения, които никой не е оспорил официално и по законов ред.

Ваше Преосвещенство,

Във връзка с приетия и действащ Устав на Арменската Епархия в България, сме длъжни да припомним, че сме запознати със становището на Негово Светейшество. Тук е мястото обаче да отбележим, че преди назначението на Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник, той имаше пълномощно да реализира процедура с епархийските органи по съгласуване на спорните моменти в Устава, които и до ден днешен не са ни посочени.

Въпреки дадените му от Негово Светейшество целеви мандат и правомощия, Негово Преосвещенство не инициира нито една среща за коментар на спорните текстове от приетия на Църковно-народен събор Устав и постигане на съгласие. Нещо повече, Негово Преосвещенство направи така, че в публичното пространство да се остави впечатление, че всички отговорности по приемане, промяна или отхвърляне на съдържанието на Устава са изцяло в правомощията на Епархийския Съвет, което е категорично невярно.

Тук е мястото да припомним и факт от съществено значение, а именно, че приетият на редовно свикан и проведен Църковно-народен събор Устав на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в Република България в по голямата си част изразява правоприемствеността си на предходните Устави - този от царско време – 1924г., и следващия - от 1951година.

По никакъв начин до сега тези Устави не са били подлагани на съмнение, още по-малко - тълкувани и определяни като антикаконични и не са били повод за такова разделение и неуважение към волята на енориашите - основатели, пазители и дарители на нашата Епархия. Каква е причината за тази промяна, какъв е този неистов интерес на духовенството към материалните дела в Епархията и кой и защо настървява до такава степен свещениците да се интересуват повече от имотите, отколкото от служенето в тях са въпроси, чиито отговори Негово Преосвещенство дължи на вярващите и на епархийските органи в България

Вместо да пристъпи към търсене на диалог с представителните органи на Арменската Епархия в България, Негово Преосвещенство избра да действа в режим на пълно единовластие, граничещо с авторитаризъм и разделение. Свещенослужителите получиха забрана да изпълняват решенията на Епархийския съвет и църковните настоятелства, както - и да посещават по-малките енории и да извършват църковни ритуали, както и да се занимават с духовни, религиозно-образователни дейности, без съгласието на Негово Преосвещенство.

Негово Преосвещенство, след служебното си назначение за Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, не счете за необходимо да извърши разпределение на свещенослужителите по енории, не определи време за посещение и извършване на литургии, с което още веднъж не само затрудни дейността на цялата Епархия, но създаде условия за възпрепятстване на изпълнението на изискванията на Закона за вероизповедания. Тези действия посяха в редиците на енориашите от Арменската Епархия в България условия за сериозно разделение, вражди и интриги.Поставиха под въпрос и законовото пребиваване и служене на свещенослужителите, пребиваващи по покана на Епархийски Съвет.

Тази поредица от действия и бездействия от страна на служебно назначения за Архиерейски наместник ни дава основание да смятаме, че Негово Преосвещенство не се интересува от законите в страната. Но ние, като хора, придържащи се стриктно към върховенството на закона в родината си - Република България, сме длъжни да информираме, че до настоящия момент спрямо свещенослужителите в нашата Епархия, съгласно Закона за вероизповедания, няма изготвени регистри, липсва и изискуемата пълна документация.

Всички тези обстоятелства подлагат под съмнение законността на пребиваването и служението на свещенослужителите - факт, за който Епархийският Съвет няма нито законови основания, нито други причини, да носи вина и отговорност.

Като говорим отново за законност, сме длъжни да уведомим Негово Преосвещенство, че използването на печата на Епархийския Съвет и изпращането на писма и документи с невярно съдържание, които въвеждат в заблуждение органи на държавната власт, представляват престъпление по Наказателния кодекс на Република България.Успоредно с това Негово Преосвещенство няма правото да използва печата на Епархийския Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България, тъй като той не фигурира в официалната регистрация и не е избиран като член на Епархийския Съвет.

С всичко казано до тук настояваме Негово Преосвещенство да направи необходимото за нормализирането на живота в Арменската Епархия в България. Като служебно назначен Архиерейски наместник призоваваме Негово

Преосвещенство да направи необходимото за връщането на свещениците в църковните храмове в цялата Епархия,за съсредоточаването на свещенослужителите в частта на тяхното призвание-проповядване на Божието слово и учение в служба на енориашите. Да назначи свещеници отдадени на своя народ и вяра, пред които духовното е над материалното. Настояваме Негово Преосвещенство да гарантира спирането на всякакви провокации и опити за прехвърляне на отговорност върху Епархийския Съвет или отделни църковни настоятелства.

Ваше Преосвещенство,

Духовният пастир отец Бохос Микаелян е на служба в Арменската Епархия по покана на Епархийския Съвет. Първоначалното му назначение беше определено в град Шумен. В последствие, след влошаване на здравословното състояние на отец Зарех Дженанян, Епархийският Съвет взема решение и го преназначава в град Бургас. Епархийският Съвет не може да даде оценка на неговата работа, тъй като той открито заяви, че не признава Устава на Арменската Епархия в България, не признава представителния орган на Епархията, респективно - не спазва законите на Република България и няма да се съобразява с направеното от Епархийския Съвет разпределение за свещенослужене в малките енории, направено преди официалното назначение на Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник.

В търсене на основания за проявяване на разбиране и търпимост, както и с желание за смекчаваща форма на изказ, ние членовете на Епархийския Съвет, полагаме усилия да проумеем поведението и отношението на нашето духовенство към вярващите от нашата Епархия.

Въпреки волята и усилията си да проявяваме християнска толерантност и смиреност до край, няма как да приемем факта, че служебно назначеният за наш Духовен баща, вместо да полага грижа за духовното здраве на своето паство и за всеки от енориашите, е ангажиран с писане на доноси и клевети и всяване на раздори в редиците ни.

С цялото си уважение и респект към решението на Негово Светейшество да назначи Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, ние заявяваме официално, че не просто не желаем, а отказваме да следваме Духовен водач, който вместо единение, сее разкол, а вместо доброта налага враждебност и омраза.

За нас, православните християни от Арменската Епархия в България, Божията любов, мъдрост и доброта са добродетелите, които ценим и следваме. Тях ние търсим в духовните си наставници и предводители. Пред тях ние скланяме смирено глава. Тях следваме и почитаме. Защото нямаме съмнение, че Бог е Любов, а не вражда, власт и подчинение.

Антраник Шакариян

Председател на Епархийски съвет на

Арменска Апостолическа Православна

Света Църква в БългарияЗареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Местни избори 2019
ТВ и шоу сезон 2019/2020 г.
Локо в Лига Европа, сезон 2019/2020
Проблеми между шофьори от масови транспорт и пътници
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
За кой кандидат за кмет ще гласувате на предстоящите избори?
Здравко Димитров (ГЕРБ)
Славчо Атанасов (Патриотичен Фронт)
Николай Радев (БСП)
Николай Бухалов (Кауза Пловдив)
Атанас Костов (ДБ)
Дани Каназирева (СП)
Георги Колев (ЗС "А.С.")
Друг
Не съм решил
Няма да гласувам
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: