ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ангелкова посочи няколко рекорда за България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 15.06.2018Коментари (0)2792
©
България е активен участник в две много важни многонационални инициативи по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и Дунавската стратегия. Като координатор на приоритетната област 3 “Насърчаване на културата, туризма и връзките между хората“ на Дунавската стратегия и работна група "Сътрудничество в туризма“ на организацията за ЧИС Министерството на туризма работи за задълбочаване на регионалното сътрудничество и засилване видимостта на двата региона, което бе един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това заяви министърът на туризма при откриването на втория ден от конференцията за ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия. Форумът се провежда в курорта Албена с участието на Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, и много други официални лица.

Имаме късмета да сме една от малкото страни, в които се пресичат Черноморският и Дунавският регион. Над 330 млн. души живеят около Черно море и над 115 млн. в Дунавския регион. Ние полагаме последователни усилия да насърчаваме разбирателството и партньорството между тях, включително и в сферата на туризма, подчерта министърът.

Тя припомни, че вчера във Варна се състоя среща на министрите с ресор туризъм от страните членки на ЧИС, което бе събитие клас "А“ от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Участниците изразиха готовността си да работят съвместно за създаване на общ черноморски туристически бранд и за развитие на вътрешнокруизния туризъм в Черно море. Те подписаха съвместна декларация от Варна, насочена към увеличаване на туристическите потоци между дестинациите и за превръщане на устойчивия туризъм в един от основните двигатели на социално-икономическото развитие в региона.

Ще работим заедно и за създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм, посочи министър Ангелкова. Тя допълни, че България вече е инициирала и създаването на общ Балкански маршрут, което е първи по рода си такъв проект за трансгранично сътрудничество между държавите в региона. Той ще  окаже положително въздействие върху мерките за привличане на повече туристи от далечни и перспективни пазари към Югоизточна Европа, прогнозира тя.

Министър Ангелкова изтъкна, че без прякото участие на бизнеса всички тези инициативи трудно биха се реализирали. От създаването на министерството като самостоятелна администрация диалогът с бранша се води постоянно и открито за всяко важно решение в сектора. С промените в Закона за туризма и следвайки приоритетите на правителствената управленска програма, намалихме административната тежест за бизнеса  и гражданите с отпадането на 19 вида документа, които досега трябваше да се представят на хартиен носител. Работим и за повишаване качеството на предлаганите туристически продукти, за да привличаме по-висок клас туристи. За да насърчим бизнеса, създадохме и Карта на инвестиционните проекти в туризма на България съвместно с общините, в която включихме над 30 перспективни и важни за туризма обекта, съобщи министър Ангелкова.  

Тя приведе рекордните статистики в сектора за последните години, които доказват, че поетият път е правилен. През миналата година България бе посетена от близо 8,9 млн. чуждестранни туристи, което със 7,6% повече спрямо 2016 г. - рекордна за цялата история на туристическата статистика у нас. Приходите от международен туризъм през 2017 г. възлизат на близо 6,9 млрд. лв., което отново е рекорд и представлява над 9 на сто увеличени спрямо 2016-а. Почти 4,5 млн. туристи са от държави, които членуват в организацията за ЧИС, което е ръст с 6,5% спрямо 2016 г. Почти 3,5 млн. туристи от страни от Дунавската стратегия са посетили България през 2017 г., което е ръст от 4,7% спрямо 2016 г. За първите 4 месеца на 2018 г. над 1 млн. туристи са посетили страната от страни членки на ЧИС и над 580 хил. от страни по Дунавската стратегия. Като отново бележим ръст с 11% спрямо първите четири месеца на 2017 г. Тези успешни резултати ни насърчават за още по-упорита работа за устойчиво развитие на туристическата индустрия и за сближаване на хората от тези региони, заключи министър Ангелкова.  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: