ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Аларма преди празниците! Опасност от трихинелоза в редица области
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:21 / 01.12.2017Коментари (0)5006
©
Българската агенция по безопасност на храните информира, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. В последните няколко седмици броят значително се увеличи. Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград От ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.

Поради тази причина се обръщаме към ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити. Използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност. Съветваме ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо и преди да го консумират да бъдат уверени в безопасността му, чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.

Предстоят много приятни семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо. Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи прасета. Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация също да носи проба за анализ преди да го предлага на трапезата на семейството си. 

Напомняме, че в края на 2016г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.

Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или с произход друга държава членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн е много рисково. Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите.

С цел потребителите по-спокойно да посрещнат предстоящите коледни и новогодишни празници и за да осигури възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия, както всяка година така и тази, Българската агенция по безопасност на храните ще организира засилен официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни. БАБХ очаква сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и чрез интернет сайта на БАБХ.



Още по темата: общо новини по темата: 92
29.01.2018 »
09.01.2018 »
09.01.2018 »
05.01.2018 »
05.01.2018 »
04.01.2018 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: