ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
50 години без скумрия в Черно море
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 24.01.2016Коментари (2)7176
© Impact Press Group
Краят на ноември. Тази есен се появил малко паламуд, но вече е тръгнал към Босфора. Рибар от Бяла вади привечер лодката и в мрежата има една-единствена риба. Какво е това, пита той и показва парчето около 300 г.

Рибата има зигзагообразни шарки на гърба и рибарят си внушава, че това непременнно е черноморска скумрия. Занесете я в Аквариума във Варна, да я изследват, моли човекът от лодката.

Уви, надеждата на рибаря от Бяла, която той не смее да изрече, е попарена. Категорично това не е черноморска скумрия, която много прилича на паламуд, а дребна риба от същия вид - циганка.

Началото на юни 2000 г. Няколко човека хвърлят чепарета за сафрид в края на 10-метровата естакада в Шкорпиловци. По едно време рибки колкото нокът, с криволичещи линии на гърба започват да трептят на куките. Дребосъците изведнъж озаряват рибарите, че това са малки скумрии. След внимателно вглеждане обаче установяват, че и това са бебета паламуди от люпилото, което онази година е край нашия бряг.

Всяка година сред рибарите на Морската гара във Варна някой пуска поредния слух, че някой някъде около Варна е хванал една черноморска скумрия. Заради желанието рибата да се е завърнала, всички приемат поредната лъжа с ликуване.

"За последно хванах много скумрия през 1964-а. На другата година имаше малко, а през 1966-а се хващаха едва по 2-3 скумрии. После нищо", каза Агоп Агопов, който е един от малкото щастливци, ловил по 150 кг скумрия от лодка.

"Пролетната скумрия се нарича маврика, когато се върне наесен от Крим, вече е истинска скумрия. Гърците я наричат още кольос. Някои казват, че това е вид, който го има постоянно по бреговеге на Турция и около Батуми.

Скумрия се лови от брега с чепаре, често можеше да я намериш под петната мазут, защото там се крие дребната ува, която служи за храна на скумрията. Хващал съм на чепаре по 4-5 скумрии наведнъж", добавя легендарният рибар.

Скумрията се лови от българи в Гърция и Турция сега и на воблери, хищникът може да атакува парче от рибка и морски червей.

Черноморската скумрия е класика в осоляването или правенето на чирози. Всеки уважаващ себе си варненец е трябвало да има поне едно каче с осолена скумрия за зимата и за мезе към виното.

Този вид риба обаче си е средиземноморски и само преминаването му за охранване в черноморските води го прави различен и по-вкусен.

Руски ихтиолози също си задават въпроса защо скумрията е изчезнала.

Изводите им са, че скумрия в Черно море вече не съществува като масова популация. Те обаче отбелязват, че през 2001-2003 г. наистина са били хванати отделни екземпляри от 3 до 5 бройки в Крим.

Двата иститута по рибите в Севастопол и Москва и досега не могат да обяснят изчезването на деликатесната риба от Черно море. Те обаче предполагат, че причината е големият промишлен улов на цаца и хамсия, който е довел до липса на храна за скумрията.

Руснаците твърдят че, през 50-те години около 3-6 хил. скумрии са оставали да зимуват по бреговете на Кавказ, навярно заради затоплянето на климата и дори край Бургас, Царево и Констанца.

Но този вид риба е класически мигрант и тя от хиляди години идва от Мраморно море в Черно. Масовото преминаване на Босфора започва от май до юни, когато тръгва и сафридът. При температура на водата от 12 до 15 градуса скумрия е имало чак до средата на декември край Крим.

Дълги години промишлено се е ловила скумрия на възраст година с дължина 35-40 см и тежест до 250 г. Липсата на скумрия е причина и стадата от големи сини риба тон вече да не влизат край Крим, както през 30-те години на миналия век. Всъщност скумрията остава в Мраморно море от 1955 г. насам.

"Причината скумрията да не влиза в Босфора е големият трафик на кораби и замърсяването. Скумрията се движи на 20 м дълбочина, а големите плавателни съдове газят 10 м и я плашат. Преди тази риба си хвърляше хайвера в Босфора, но при петната от нефт по него, личинките се издигат нагоре и умират. Затова и скумрията спря да идва от Мраморно море", казва проф. Иван Доброволов, единственият генетик по рибите у нас. Според руснаците обаче съществуват различни причини за спрялата миграция.

Освен изчезването на цацата и хамсията причина може да е увеличаването на популацията в Босфора на рибата тон, лефера и паламуда, които ядат скумрията. Друга причина може да е нарастването на Истанбул и изливането на канализационните води от него в Босфора. Така се образува химическа бариера за скумрията и паламуда, които се връщат обратно в Мраморно море.

Скумрията е загубила способност да се възпроизвежда и заради силното опресняване на черноморската вода, заради което хайверът ѝ потъва и се задушава в сероводорода на дъното.

Скумрията не отстъпва по вкус на паламуда

Паламудът е търговска риба, само славата му е голяма. По-добре си купи и изяж една скумрия, същата работа.
Този принцип на старите рибари във Варна има корени още в Древния Рим. Там най-ценна и най-скъпа е била осолената черноморска скумрия.

Въпреки че вкусът на егейската скумрия е по-невзрачен от на черноморската, може да се правят деликатеси и с вноса от Гърция и Турция. От време на време по нашите рибни пазари се продава дребна скумрия от борсата в Кавала, при това на цена от 5 лв. за кило, която е по-ниска и от цената на сафрида.

През лятото във Варна се продаваше и дребният вид риба тон - тунаки, която по вкус не отстъпваше на паламуда. При това цената пак бе 5 лв.

Класиката в приготвянето на черноморска скумрия е сушенето на чироз. За тази цел обаче се използва пролетната риба, мавриката, която не е толкова мазна и не може да граняса.

Източник: "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Айде хаярлия да е. Сигурно е вкусна както всяка черноморска риба. :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: