ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
39 години от терора на гара Буново: Най-кървавият жп атентат в историята на България
Автор: Петя Кузева 12:14 / 09.03.2024Коментари (0)4902
Паметта на жертвите в атентата на гара Буново не е забравена днес – 39 години след най-кървавия терористичен акт в историята на България, отнел живота и на две деца. Най-големият от серията бомбени атентати е извършен на 9 март 1985 година.

Той е дело на терористичната организация "Турско националноосвободително движение в България". Атентаторите поставят бомба във вагон за майки с деца на влак по линията Бургас-София. Загиват седем души. 

Жертви на терора са Георги Цветанов - останал завинаги на 12 години, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова на 64 години, Яворка Петрова на 38 години, Емил Николов на 40 години, Николай Генков на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов. 

Тежко ранени са 9 души, сред които също има две деца. С по-леки травми се отървават други двайсетина човека в района на гара Буново.

Заложената бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела, където според експерти убитите биха били вероятно с пъти повече. 

Вагонът е откачен. На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история

Половин час след взрива в Буново избухва взрив във фоайето на хотел "Сливен" в града, при който са ранени двадесет и трима души.

Атентатите са дело на членове на протурската нелегална организация Турско националноосвободително движение в България (ТНОДБ), пише в обвинението. Като мотиви се изтъкват действията на държавната власт по известния като "Възродителен процес". 

На 25 април през 1988 година, след продължил 20 дни съдебен процес и събрани 200 тома с доказателства и свидетелски показания, Върховният съд осъжда на смърт чрез разстрел Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), заради участието им в серия бомбени атентати през 1984-1986 г. След четири месеца присъдите са изпълнени. На подсъдимата скамейка са изправени общо 7 души. Останалите получават от една до пет години затвор. 

Осъдени за помагачество са Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) на 6 години затвор. Той излежава само две от тях, амнистиран е от президента Желю Желев и освободен през 1990 г. На 2 години затвор е осъден Никола Николов, на по една зад решетките съдът изпраща Севда Латинова и Милко Вълканов.

През 1990 г. на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007 в близост до гарата и паметник на жертвите на атентата. Той представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: