»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
2340 лева необходими за нормален живот на 4-членно семейство
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 07:48 / 30.05.2018 оментари (21)7599
© Plovdiv24.bg
¬сички изследвани€, наблюдаващи стандарта на живот в Ѕългари€, недвусмислено показват, че подобрението от последните години продължава и през първото тримесечие на 2018 г. ƒоходите на домакинствата през първото тримесечие се повишават с близо 10% на годишна база, като структурата им продължава да се подобр€ва (доходите от работна заплата и предприемачество заемат все по-гол€м д€л).

Ћини€та на бедност нараства до 351 лв. месечно (с близо 14% на годишна база), което отраз€ва подобрение в благосъсто€нието; намал€ва и често дискутирани€т и неправилно тълкуван д€л на работещите бедни. —редната заплата също нараства с 10% на годишна база през първото тримесечие, наред с увеличаване на бро€ на заетите с 63 хил€ди души, а безработицата спада до 5.7%.

 ъм тези положителни резултати вече можем да добавим и последните данни на »——» към  Ќ—Ѕ и т€хното "Ќаблюдение на потребителските цени и издръжката на живот". ѕо принцип целта на това изследване е по-скоро обратната Ц да покаже колко далеч са българите от "нормални€ живот". ѕрослед€ване на резултата на изследването в динамика обаче дава все повече аргументи за противното, а именно че ситуаци€та се подобр€ва.

 акво е издръжката на живота

 Ќ—Ѕ разглеждат 4-членно домакинство, състо€що се от двама родители и две деца, като за изчисление на издръжката на живота се използва кошница от продукти и услуги, чи€то цена се коригира спр€мо данните за инфлаци€та на Ќ—».

»зчислени€та на  Ќ—Ѕ показват, че през първото тримесечие на 2018 г. на едно домакинство са необходими 2340 лв. на месец (585 лв. на глава от домакинството). “ова е нетна стойност, ко€то се получава след приспадането на дължимите от работещите данъци и осигуровки. «а столицата са необходими около 700 лв. месечно отгоре на тази сума.

¬еднага правим н€колко уговорки:

ћетодологи€та на  Ќ—Ѕ не е достъпна публично, но за целите на материала ще приемем, че издръжката на живота е адекватен измерител за нужните средства за водене на "нормален живот", както го дефинира  Ќ—Ѕ;
»зчислени€та за издръжката на живота в столицата са сравнително нов елемент от изследването, който (макар любопитен) повдига редица въпроси.

“ъй като у нас не се изчисл€ват регионални дефлатори, съпоставката между ценовото равнище в отделни райони на страната е сравнително творчески процес. ќт  Ќ—Ѕ не публикуват данни за останалите области, което не дава възможност да се види другата страна на монетата Ц по-ниската издръжка на живота в областите извън столицата;

ѕри изчисл€ването на индикаторите за бедност и социално включване Ќ—» и ≈вростат използват подход, при който благосъсто€нието на едно домакинство се изчисл€ва не като разделим общи€ му доход на бро€ на членовете му, а като вземем предвид факта, че членовете на домакинството сподел€т дадени разходи. «а същото домакинство, изследването EU-SILC на ≈вростат, провеждано у нас от Ќ—», би разделило този нетен доход на домакинството на 2,1, а не на 4. ћетодологиите обаче не са съпоставими нито в приходната, нито в разходната част на домакинските бюджети, така че този въпрос остава отворен.

Ќо нека се абстрахираме от тези методологически бележки. »здръжката на живота е синтетичен показател и като такъв, н€ма кой знае какъв смисъл да бъде атакуван, стига да отговар€ на собствените си правила.

 акво показват резултатите на  Ќ—Ѕ

јко проследим публикациите на  Ќ—Ѕ от 2008 г. насам, се вижда че за периода издръжката на живота се повишава от 448 на 585 лв. на човек на месец (ръст от 31% при четиричленно домакинство с двама работещи за средна заплата родители). «а същи€ период ръстът на средната нетна заплата е от 505 лв. на 1107 лв. (или 119%). ѕром€ната на съотношението между издръжката на живота за 4-членно домакинство и средни€ нетен доход на двама работещи на средна заплата родители е показано на графиката.

¬ижда се, че за малко повече от десетилетие капацитетът на средната нетна заплата в страната да покрие критериите на  Ќ—Ѕ за "нормален живот" се е повишил от 44% на 73%, като тук включваме и нуждите на родителите и тези на децата.

¬ последната публикаци€ по темата прави впечатление, че  Ќ—Ѕ са спрели да използват като взаимозамен€еми фразите "да живе€т нормално" и "да прежив€ват" Ц една от основните забележки към изследването до този момент. ¬место това фокусът е поставен по-скоро върху доходното неравенство.

“ук обаче можем да отправим още един коментар. ƒоколкото издръжката на живота се базира на потреблението на средностатистическото домакинство, препратките на  Ќ—Ѕ към подоходното неравенство в обществото изглежда не взимат предвид крайно различната структура на потреблението на различните видове домакинства.

Ќапример, н€ма как да очакваме от близо 720-те хил€ди лица в риск от бедност и социално изключване, които са на възраст 65 и повече години, да харчат същите пари за образование и почивка (два от елементите на нормални€ живот) като домакинство с две деца.

¬се пак е радващо, че дори в едно от по принцип най-критичните изследвани€, посветени на стандарта на живот у нас, се очертават положителни тенденции.«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
рЯ§™рЯ§™рЯ§™ —тава ако не излизат от вкъщи,не използват кола,телефон не прав€т ремонт,не си купуват дрехи и никога не ход€т на почивка.
0
 
 
ѕрестанете с тези ѕ–ќ—“јЎ » статистики бе ѕ–ќ—“ј÷»...
0
 
 
5 000 са малко! ƒа не се прав€т на луди с това сондиране!
0
 
 
»потека, заем, лизинг/заем за кола, дрехи, сметки + излизане п/с/н ли се см€та?рЯШВ “амън толкова излиза.
0
 
 
и да н€ма ипотеки и заеми пак е абсурдна сума за 4 чл. семейство. “ози, който го е сметнал така €вно не ходи по магазините и не плаща сметки, а за кино , театър и пътуване - неща, които също са свързани с нормални€ живот, изобщо не се е сещал....
0
 
 
да така си е затова мнозинството ви се смее като кажете заплата 700-800 е добра заплата само че не за работника който иска да прави семейство....
-1
 
 
 акво разбирате под нормален живот на 4 човека с тези средства? Ќали децата тр€бва да се образоват, не само да се хран€т и задовол€ва първата им сигнална система. ѕитам депутатите биха ли жив€ли с тази сума на месец? “а на кого от т€х детето учи в Ѕългари€? јма сме по-равни от равните.
0
 
 
Ќј ƒ≈ѕ”“ј“»“≈ —≈ЋяЌƒ”–» 2345 √јƒќ—“» ƒј »ћ —≈ —Ћ”„ј“ ѕ–≈« ∆»¬ќ“јвЬЭпЄПјћ»Ќ ƒј… Ѕќ∆≈вЬЭпЄП
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќационални новини:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёни 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
¬идовден е!
09:49 / 15.06.2019
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
ƒържавата прехвърли 4 имота и Ќебет тепе за стопанисване на общината
ѕроекта "¬ъча"
ѕърва лига, сезон 2019/2020
—майваща императорска гробница откриха на 20 км от ѕловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
ќт къде пазарувате хранителни стоки?
ћагазин на гол€ма международна верига
ћагазин на гол€ма българска верига
 вартален магазин
ѕоръчвам всичко онлайн
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: