ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Форум на ПУ представя възприемането на ромите на Балканите и турски език на кирилица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 05.10.2011Коментари (1)2955
© Plovdiv24.bg
Учени от Анкара и 4 български университета ще участват в първия българо-турски колоквиум в Пловдив от 6 до 8 октомври.

Възприемането на ромите на Балканите, образа на Изтока в западноевропейското изкуство, посещението на Чудомир в Турция и турски език, писан на кирилица, са част от темите на Първия българо-турски колоквиум на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Научният форум ще се проведе от 6 до 8 октомври в Дома на учените в Старинен Пловдив, съобщи ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.

Темата на колоквиума е "България и Турция на междукултурния кръстопът: езици, история, литература". С него Филологическият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" се включва в програмата за отбелязване на 50-годишнината на висшето училище. Съорганизатор е Факултетът по език, история и география на Държавния университет в Анкара, уточни доц. Козлуджов.

"Колегите ни от Турция откликнаха с ентусиазъм на нашата идея, защото догодина също празнуват юбилей - 75 години от основаването си, разказа деканът на Филологическия факултет в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Живко Иванов. През 1937 г. началото и пълното наименование - Факултет по език, история и география, дава лично тогавашният президент и светски реформатор Мустафа Кемал Ататюрк.

Шест доклада ще изнесат преподавателите от Анкара. От българска страна ще има общо 12 научни труда на преподаватели от четири висши училища: ПУ "Паисий Хилендарски", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Тракийския университет и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Пловдивския университет ще представят филолозите проф. дфн Клео Протохристова, доц. д-р Иван Чобанов, доц. д-р Христина Тончева, доц. д-р Иван Илиев, гл.ас. д-р Диана Николова, гл. ас. д-р Тодор Радев, гл. ас. Борян Янев, Александър Александров.

Докладът на тема "Възприемането на ромите на Балканите след реформаторския период Танзимат" на Юмер Улсуй от Анкарския държавен университет е изследване на османските архивни документи след средата на 70-те години на ХІХ век. Периодът е точно след Берлинския конгрес, когато на Турската империя се налага да ислямизира ромското си население, за да поддържа османско присъствие на Балканите. Държавните документи показват, че в онзи исторически момент ромите са били възприемани от централната и местната власт като нерелигиозни и "ehli fesad" - "хората на злото".

В период на процъфтяване под управлението на Ататюрк показва Турция доц. д-р Хюсеин Мевсим от Анкара. Заглавието на неговия научен труд е "Впечатленията на Чудомир от Турция през 1932 г." Тогава Министерството на образованието на България организира образователна екскурзия до съседната държава за учителите по история, география и изкуства.

В групата от 80 души се оказва и преподавателят Димитър Чорбаджийски, по-късно станал известен като художник и писател под псевдонима Чудомир. Популярният творец описва преживяванията си в дневник. Доц. Мевсим е завършил "Българска филология" в Пловдивския университет и е преводач на творчеството на Чудомир на турски език.

Сред останалите доклади по популярни и актуални проблеми е "Темата за Изтока в западноевропейското изкуство (от Ренесанса до 19
век)" на гл. ас. д-р Диана Николова. Тя разглежда дълговековното присъствие на източните символи и на образа на човека от Изтока в литературата, операта, театъра и живописта на Западна Европа. Проследява появата на ориенталски колорит и нови персонажи и топоси като сарая, както и комичните и антагонистичните образи.

Ръководителят на Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание проф. дфн Клео Протохристова ще направи съпоставителен анализ на казусите с "къщите" на поета и политик Алфонс дьо Ламартин в Пловдив и на писателя Пиер Лоти в Истанбул.

Неописани досега в научната литература турски лексикални заемки в слабо проучения български диалект от село Припек, Джебелско, ще презентират доц. д-р Христина Тончева и доц. д-р Иван Илиев. Преподавателите от Пловдивския университет са направили езикова характеристика на турцизмите с оглед на моделите на тяхното приспособяване към българския език.

Специално за научния форум доц. д-р Иван Чобанов и гл. ас. д-р Борян Янев са подготвили изследване върху фамилните имена, възникнали от практикувани в рода занаяти. Двамата ще направят паралел между заемките от български и от турски език, както и изброяване на запазени имена, при които по-младото поколение вече не разпознава значението на думата, дала начало на фамилното прозвище. Изцяло върху имената у нас с турски корен ще се фокусира Александър Александров.

С един малко познат феномен ще запознае присъстващите на колоквиума гл. ас. д-р Христо Салджиев от Тракийския университет - печатни кирилски издания на турски език от 19 век. Явлението остава непроучено, защото е свързано с културата на негръцките балкански православни християни в периода на Османско робство. Като в това число попадат основно български книги. Авторът отчита, че първите опити в писането на турски език с букви на кирилица датира от 15 век. Въпреки това тази практика достига своя връх през 19 век, когато са издадени голям брой книги на турски език, писани на кирилица. В процеса на разширяване на българо-турското двуезичие сред обикновените хора, явлението свидетелства за политическия компромис между православната църква и османските власти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: