Петима "пловдивчани" голмайстори на "А" група, всички играят в София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:38 / 30.04.2009
6913
Всичките футболисти от топ5 в голмайсторската класация на "А" група са кадри на пловдивската школа. Тъжният факт обаче е, че нито един от тях не играе в пловдивските Ботев или Локомотив, а в софийски тимове. От петимата - Саидходжа, Камбуров, Георги Иванов, Георги Христов и Йордан Тодоров, двама играят в ЦСКА, двама в Левски и един в Локо София.

На върха на класацията в момента е Дормушали Саидходжа. Роденият през 1986-а година в Асеновград нападател е продукт на школата Ботев под ръководството на легендарния в Пловдив треньор Митко Джоров. Муши започва с мачовете в професионалния футбол още на 17 години. Следващия сезон, когато Ботев е в "Б" група нападателят записва 10 гола в 15 мача. Постепенно Саидходжа се утвърди в състава на "канарчетата" и стана основен реализатор, разделяйки тази позиция само миналата година с Георги Христов. Изкара и известно време под наем в датския Рандерс. През зимата кризата в Ботев го принуди да приеме офертата на ЦСКА и сега Муши вкарва редовно и за "червените".

Втори в голмайсторската листа е Мартин Камбуров. Неговата статистика обаче е далеч по-впечатляваща, тъй като Марто започна с головете чак през пролетния дял, когато се върна в България, в състава на Локомотив София. Само за 9 мача Камбуров наниза 11 гола и е основният претендент за голмайсторския приз. Мартин също като Саидходжа не е чист пловдивчанин, но почти цялата му футболна кариера минава под Тепетата. Роден в Свиленград, още в първите си години в детско-юношеския футбол Камбуров е привлечен в Ботев Пловдив. Талантът обаче не успява да впечатли "жълто-черните" и е натирен да обикаля в Свиленград във "В" група, а след това в Спартак Плевен. През 2002 година обаче е привлечен в Локо Пловдив, където за нула време става любимец на феновете и в две поредни години - голмайстор на "А" група с по над 25 гола - почти по 1 гол на мач. След кризата в Локо обаче бързо е продаден в Дубай, където няма късмет да се наложи, после се връща в Пловдив, пак е продаден - този път в Гърция, но и там не успя да се наложи. Чак тази зима Марто се върна в България, но в Локомотив София, където до момента прави истински фурор и почти сигурно ще стане голмайстор на "А" група за трети път, но сега - само с един полусезон игра.

Трети в голмайсторската класация е друг бивш кадър на Локомотив Пловдив - Георги Иванов. Гонзо дебютира за Локо още ненавършил 17 години през далечната 1993 година. Гонзо изиграва четири сезона в Пловдив, преди да бъде привлечен в Левски София. Първоначално е приет трудно от феновете, но след това става легендарен за клуба, редовно бележейки на вечният враг ЦСКА. Осъществява няколко трансфера в чужбина - във Франция, Турция и Хърватско, но винаги се връща в Левски. В момента Гонзо е един от лидерите в сравнително младия състав на Левски и за момента е топ-реализатор на тима.

Зад Гонзо с 9 гола е друг играч на Левски - Георги Христов. Нападателят започва кариерата си в Марица, където още на 21 години е основен футболист в тима и става голмайстор на "Б" група с 18 гола. В този сезон дори достигна до бараж за влизане в "А" група с Марица, но загуби от Видима - Раковски в драматичен двубой. След два сезона Жоро вече носеше екипа на Ботев Пловдив, като с 19 гола стана голмайстор и на "А" група. Само след една година в "канарчетата" обаче Христов разтрогна договора си и отиде в Левски, поради липсата на перспективи в Ботев под ръководството на Димитър Христолов. В Левски обаче Жоро няма голям късмет и въпреки, че е четвърти в голмайсторската листа, е вкарвал само на отбори от дъното на таблицата.

Малко изненадващо пети в класирането с 9 вкарани гола е Йордан Тодоров, който обикновено не е натоварен с много офанзивни функции. Данчо е пловдивчанин и също като Георги Христов е юноша на Марица. Още в началото на кариерата си премина в Черноморец Бургас и след това се наложи в ЦСКА.

В крайна сметка и петимата топ-реализатори на "А" група са продукт на пловдивската футболна школа, но поради една или друга причина играят в столичните тимове.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 32
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).