ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Християни, мюсюлмани и юдеи заедно с послание за мир от Европейската столица на културата
Автор: Васил Динев 14:15 / 14.05.2019Коментари (0)3027
©
Какъв е бил вкусът на десерта от Tайната вечеря, защо древногръцка комедия отпреди 2 300 години е все още актуална, и какви са тайните на главния готвач на руския посланик, ще разберем по време на панаира "Етно кухня на колела“ от 17 до 19 май в Пловдив.

Етно музика, танци, театър и опера ще могат да гледат гости от страната и чужбина по време на етно панаира, на който представители на 3 религии от 12 общности канят всички в Пловдив този уикенд. Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, всички те излизат с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение и толерантност между различните народности и вероизповедания. Откритите площи пред Джумая джамия в историческия център на града ще се превърнат в голяма сцена за участниците в третото издание на съвместния фестивал "Етно кухня на колела“, който се открива в късния следобед на 17 май (петък) и ще продължи 3 дни. В събитието се включват и доброволци от младежките организации на всички етноси.

В първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото "Заедно на трапезата“, ще участват представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и татари, каракачани, чехи и словаци. Посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, известните чешки меденки "перник“ по рецепта от 15 век. и много други специалитети, между които и френското национално ястие "Парт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска "Оливе асколане“.

Културна програма

Най-големите етнически общности в града, които обединяват дейността си във Фондация "Заедно“, ще покажат богата и изключително интересна културна програма, която ще бъде различна във всяка една от тематичните вечери. Студентите от етно формация "Жарава“ ще открият третото издание на панаира с изпълнение на живо на популярната народна песен "Вечерай, Радо“. В петъчната вечер ще гостуват и 40 музиканти от етно формация Истанбул, които ще свирят на живо на канун, уд и други древни инструменти.

На 18 май в Пловдив пристига и единствената в България и на Балканите вокална формация "Дулсе канто“ ("Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази. Групата ще представи традиционни еврейски песни, с които е печелила престижни награди в страната и чужбина. Съботният ден ще е и за почитателите на руската култура. Артистичната програма ще е със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен.

Неделната вечер ще е подарък за всички от италианската общност и ще се превърне в истински празник за ценителите на театралното и оперното изкуство. Пловдивчани и гостите на града ще могат да гледат на живо най-веселата част от комедийната постановка "Жените в Народното събрание“ на Аристофан. Освен, че се играе в целия свят вече повече от 2 300 години, любопитен факт е, че творбата съдържа името на древно ястие, което се изписва с цели 171 букви. Вечерта ще завърши с красиви канцонети и известни арии, в изпълнение на оперни артисти от Пловдив. На специален екран ще бъде излъчен и филм, посветен на историческите и културни съкровища от музеите на Ватикана.

Кулинарни изкушения

Освен на богатата културна програма посетителите ще могат да се насладят и на вкусните национални ястия на различните народи. Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита (от 16 до 18 ч.) до Джумая джамия още в първия ден на "Етно кухня на колела“. Всеки ще може да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка. 

Малко след 18 ч. на 17 май ще започне общата кулинарна вечер. Представителите на 12 общности от Пловдив и региона ще разкажат заедно за традициите в културата на хранене и ще почерпят публиката с национални ястия, характерни за тяхната трапеза. В първата тематична вечер турската кухня ще предложи над 10 ястия, между които любимият на всички одрински дроб. Само на 17 май ще могат да се опитат "Карнъ ярък“ и "Султан кебап“ по оригинални народни рецепти.

Одринският дроб обаче тази година ще бъде в конкуренция с дроба по руски. На 18 май (събота) лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация в България шеф Роман Дяченков ще проведе мaстер клaс по приготвянето нa еднa от най-известните руски супи – "Окрошкa“. Еврейската кулинарна вечер ще предложи вкусните сладкиши "Тишпищи“ и "Ушите на Аман“, но за първи път почитателите на "Етно кухня на колела“ ще могат да опитат "Харосѐт“ – десертът на Тайната вечеря.

В неделния ден наред с традиционния хоровадз и празничен ориз със сушени плодове, любителите на арменската кухня ще хапнат сладки домашни "мафиши“. Маестро Марко Лукиари, който миналата година грабна приза "Master Ethno Chef" ще готви отново на всички гости на италианската вечер, която няма как да мине без паста, лазаня и неверотния му профитерол. А какъв е вкусът на "оливие асколане“ – ще разберат само гостите на панаира.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: