ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Две много известни наши певици изненадаха пловдивчани в междублоково пространство
Автор: Васил Динев 16:12 / 23.04.2019Коментари (0)9643
В един от пролетните априлски дни в центъра на Пловдив, близо до сградата на Общината, а по-късно и в квартал "Кючук Париж" пред залата на фолклорен ансамбъл "Тракия" изненадващо прозвучаха автентични народни песни от шопския край и от Южна България. Случайни минувачи и гости на града спираха, снимаха с телефони и се заслушваха. Нина Николина и певицата от известните Магически гласове на България Таня Първанова, които бяха облечени в прекрасни оригинални носии от личната колекция на Нина, поднесоха тази приятна изненада на хората.

Освен че използваха акустиката на междублоковото пространство, певиците изпълниха народните песни на фона на мултимедия, в която оживяха образите на великите български певици Гена Димитрова и Райна Кабаиванска и Соня Йончева. Изпълненията на Нина Николина и Таня Първанова са част от атрактивната мултимедийна инсталация "Гласовете на България", която е част от културната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Идеята на проекта "Междублокови музикални акции "Гласовете на България" е чрез изненадващи акции различни пространства на града да бъдат озвучени с народни песни от различни региони на България. Българските женски гласове и традиционното българско пеене – звукоизвличане са широко познати по света. Тази традиция днес се пази от двете направления, които са най-ярки – традиционното българско пеене (народно) и оперното (белканто).

Проектът представлява три акции, които да разкажат за музикалната традиция на българските женски гласове и мястото им в Европа. Акциите разчитат на информация "от уста на уста“ и хората, които уморени от делничния и забързан ден нямат възможност да посетят музикално събитие свързано с традиционна народна и оперна музика, но биха се показали от балкона или слезли в градинката за да видят какво се случва. Тази провокация на публиките е целта на проекта. Музикалните акции разчитат на скъсяването на дистанцията между изпълнителя и публиката и активно ѝ участие – неусетно научаване на текста и мелодията. Подхода при мултимедийната инсталация е подобен – чрез използването на блока като архитектурна среда за прожекция на открито.

Последната акция от проекта "Белканто – от Пловдив до Метрополитън" предстои да се случи до края на месец април отново в Пловдив - квартал "Изгрев". Чрез видеа и звук тя ще разкаже за гласовете на България. От нея ще научим за пътя на пловдивската оперна дива Соня Йончева. Случайните минувачи ще видят автентични интервюта с певицата от материали за документалния филм "Глас", както и материали от "Ковънт гардън" и "Метрополитън", предоставени специално за проекта.

"Местата, на които се представя проектът, са оживени, за да акумулират по-голям интерес. Те се пазят в тайна, за да предизвикат изненада у минаващите, да се заслушат или загледат, да спрат или да продължат по пътя си. За нас е важен мигновения ефект, спонтанната реакция на забързания градски човек и неговата емоционална връзка с българската музикална култура", споделя продуцента на проекта Любомира Костова.

Подобно на Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и Пловдив се включи в създаването на аудиовизуални инсталации, които се експонират в градската среда. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: