ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Бащата с нрав на 15-годишен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:45 / 24.09.2015Коментари (8)8344
© Plovdiv24.bg
Докато играеше, Христо Колев бе известен с бурния си нрав и както се казва, не цепеше басма на никого. На 51 години това не се е променило и той още е с характер на 15-годишен хлапак. Също толкова активен. 

Бащата често се пуска в тренировките на своя "Локомотив", за да покаже малко истински футбол на своите възпитаници. Понякога крив, понякога усмихнат и отзивчив, това си е Бащата. Но едно не може да му се отрече, когато почне да говори за футбол, всички около него млъкват, защото знаят, че от него могат да научат много.

Христо Колев е роден на 21 септември преди 51 години в Асеновград. Първите стъпки във футбола са в село Нови извор, където живее и рита с по-големите от него. Само с няколко махленски мача той попада в полезрението на треньорите в "Локомотив" (Пд). На стадиона в парк "Лаута" Христо Колев е привлечен от Атанас Ангелов, под чието ръководство става републикански шампион за юноши младша възраст. 

Бащата дебютира в мъжкия футбол на 17 години, но забележете, като ляв бек. Колев със сигурност няма да забрави един свой мач във финала за купата срещу "Локомотив" (Сф) в Плевен. Старшият Ангелов хвърля младия Колев срещу една от звездите на столичните Железничари Стойчо Стоев. Сегашният треньор на "Левски" развинтва Бащата и прави с него каквото си иска. На полувремето "Локо" (Сф) води с 1:0, а Колев е сменен. След паузата пловдивчани изравняват, но в края на мача грешка на вратаря Васко Гаврилов-Гълъбара довежда до крайното 2:1 в полза на "червено-черните". 

Дали заради този мач или заради нещо друго, през есента Христо Колев е запратен в казармата - кашик, в Харманли, докато всички негови съотборници от младежкия отбор се уреждат да служат под тепетата. В Харманли обаче той не казва сбогом на футбола, а напротив. Момче от поделението рита в третодивизионния "Димитровград" и подсказва на хората от отбора, че заедно с него служи Христо Колев, тогава юношески национал. В "Димитровград" веднага взимат младия Колев, а треньор му е Димитър Пенев.

През следващата година наставник на "Димитровград" става Иван Кючуков, който изиграва една от най-важните роли в кариерата на Бащата. Той е човекът, който е диригентската палка, и го преквалифицира като полузащитник.

- Не знам дали Кючуков е забелязал в мен потенциал за халф, или просто от гледна точка на тактиката ме е изтеглил в предни позиции. Но точно от "Димитровград" се преквалифицирах на поста, с който се подвизавах до края на кариерата ми - спомня си Бащата. След военната служба тогавашният треньор на "Локомотив" (Пд) Христо Бонев го прибира на Лаута. 

Първата му среща в официален мач е срещу бойкия тим на "Шумен" с треньор Динко Дерменджиев-Чико. "Черно-белите" побеждават с 3:1, а Бащата вкарва уникален гол от над 35 метра от фаул. Преди мача пък Зума го крие в стаята си, за да не го приберат военните тъй като му остават ден-два до уволнението. Само с три мача с екипа на "Локо" става титуляр при младежите. 

В един мач с националната фланелка вкара два гола на един от най-силните отбори на Югославия. След това се разписва и срещу ГДР. Колев няма 21 години, когато получава повиквателна от Иван Вуцов за "А" националния отбор на България. Бай Вуцан забелязва бързо потенциала и качествата на Бащата, а в един момент младокът измества Пламен Гетов като първи избор за пряк изпълнител на свободните удари.

Фауловете на Бащата били толкова опасни и стряскащи, че получават определение "дълга дузпа". При такива ситуации неговите съотборници често се шегуват с думите: "Хайде нареждайте се на касата за премии". Те виждат в Бащата футболиста, който с една дълга дузпа може да донесе победата на своя отбор. За негово нещастие се контузва месеци преди световното в Мексико през 1986 г. Един от резервните вратари на "Локо" е ползван в тренировка като полеви играч и след едно съприкосновение с него Бащата къса менискус. 

Все пак Вуцов го взима, защото Колев е смятан за бъдещето на българския футбол. Колев не записва нито една минута. По-интересна е случката по времето на подготвителния лагер за Мексико още преди той да се контузи. На един такъв сбор нашите играят контрола с местен отбор, а Иван Вуцов недоволства от това с какви обувки играе полузащитникът. "Какви са тези калеври, сменяй ги, или ще те накажа", казва бай Вуцан към Бащата. 

В този момент Колев излиза от терена, а секунди по-късно се появява бос. Чепатият характер на Колев ядосва селекционера и той му нарежда да си събира багажа. Бащата и в този момент показва чертите от буйния си нрав и веднага си оправя куфара. "Играе ли ти се на световното или не", пита Вуцов. "Явно не заслужавам да играя", отговаря в свой стил халфът. "Ако те подпукам с една тояга, ще ти кажа аз", отвръща старшият. 

Бащата се връща на терена по-силен от всякога. Първо е най-добрият на терена при 1:1 срещу Белгия на стадион "Крал Болдуин" в Брюксел. След това идва един мач у нас срещу Люксембург. Нашите започват двубоя трудно, а на футболното джудже да не вкараш 20 минути си е направо кощунство. Аян Садъков се контузва и идва времето на колегата му от "Локомотив". Бащата бие фаул от 40 метра, при който препарира вратаря на гостите за 1:0. След това отива пред централната трибуна и започва да ръкомаха срещу тези, които са го освирквали. За тези години това е нещо нечувано, защото в ложата са министри, генерали и т.н. 

Треньорите Зума и Христо Младенов с хиляди усилия успяват да го спасят от наказание. По-късно идва втората тежка контузия и пропуска загубите от Ейре в Дъблин и от Шотландия в София, които се оказват решаващи за класирането ни на европейско. В една контрола през 1988 г. Бащата се развихря срещу Холандия. Тази с Гулит, Ван Бастен, Рийкард и Куман, с която месец по-късно стана европейски шампион. В Ротердам домакините повеждат с гол на Ян Воутерс, но след това идват минутите на Бащата. Първо Колев слага топката на главата на Ники Илиев за 1:1. А при втория гол преодолява Рийкард и Куман с пета и извежда Садъков, който подава на Любо Пенев за крайното 1:2.

Този мач е един от ключовите за трансфера му в гръцкия "Панатинайкос". Колев все още е един от най-скъпите трансфери на българин, а за онези години сумата от 1,2 млн. долара е била стряскаща. Само за сравнение, най-добрият футболист в света тогава - Диего Марадона, прави трансфер в "Наполи" за 7 милиона долара. Това означава сега български футболист да струва 20% от цената на Кристиано Роналдо или Лео Меси. Невъзможно! Освен 1,2 млн. долара "Локомотив" получава два рейса и осигурени два лагера в Гърция. 

Междудругото, единият от рейсовете все още се ползва от децата в школата на "Локо", а всички му казват "автобуса на Бащата". С парите на Лаута правят два нови сектора - северния и южния, и доизграждат източната трибуна. В националния отбор обаче той така и не успява да направи голямо име по различни причини. При световна квалификация с Румъния Бащата, който е най-скъп в редиците ни, е оставен на пейката. Треньор на трикольорите е Борис Ангелов, който гледа да угоди на всички, типично по нашенски. Румънците повеждат и Ангелов пуска Христо Колев.

Бащата вкарва и прави 1:1, но видимо объркана тактика довежда до 3:1 в полза на северните ни съседи. За загубата е набеден полузащитникът на "Панатинайкос". В гръцкия тим прави добра кариера, става шампион на страната, а в Атина всички се отнасят много добре. В един момент обаче характерът отново му изиграва лоша шега и се скарва с шефа на "Панатинайкос" и заиграва в друг местен тим - "Атинайкос", а след това и за "Едисайкос". През 1997 година трансферът на Георги Иванов-Гонзо от Лаута към Герена го връща под тепетата. 

Шефовете на "Локомотив" опитват да тушират напрежението и Христо Колев облича отново "черно-белия" екип. Бащата е ключова фигура за оставането на "Локо" в елита. След мача за спасение срещу "Олимпик" (Галата) съотборниците му го събличат чисто гол в съблекалнята, защото всеки иска да вземе нещо от легендата. След това отново заминава за Гърция и в следващите 14 години се прибира рядко. В южната ни съседка се занимава със земеделие и намира своята половинка Мария, от която има две деца - Анастасия и Филип. През 2012 г. се връща като скаут в школата на "Локомотив", а две месеца по-късно се събира отново с бившия си съотборник Георги Иванов.

Това обаче е само за една нощ, тъй като на следващия ден Гонзо си тръгна от Лаута заради неразбирателство със собственика Марешки. На треньорското кормило застава Стефан Генов, а Бащата отново попада в щаба. След това е част от щабовете на Александър Станков и Неделчо Матушев, за да дойде датата 03.10.2014 година. Тогава Бащата официално води своя любим "Локомотив" като старши треньор. "Черно-белите" побеждават "Литекс" с 2:0 и започва една нова ера. Тази на Бащата.

- Никога няма да наредя 10 човека пред вратаря, за да измъкна хикс или да бия с 1 гол. Искам да виждам атакуващ футбол - казва Христо Колев. И това се вижда и до ден днешен. "Локомотив" остарява заедно с Христо Колев. Бащата обаче видимо може и да побелява, но вътрешно той все още е онзи хлапак, който на 17 прави дебюта си за "Локомотив".



Източник: в. "7 дни спорт"
Още по темата: общо новини по темата: 9
25.09.2015
24.09.2015
23.09.2015
22.09.2015
22.09.2015
22.09.2015
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Баща бил на всичките ти мачове във Пловдив и навън.Беше рюбимец на публиката именно за дръзкия си нрав .Не си лош треньоор но ти сам заяви защо напускаш.Явно не успя с тези играчи.Дал си всичко за Локо пд и затова само благодарности.
-3
 
 
Помня го от преди 30г. голям футболис , но не става за треньор.....
+2
 
 
Статията - ОК, но какво общо има това с кариерата му на треньор. Айде стига вече сте се залъгвали. Трябва да се прави граница между добър и успешен футболист, и такъв като треньор и ръководител - примери много - като почнеш от БФС, та стигнеш до Стоичков.
+10
 
 
Всеки футболен фен трябва да го прочете!Такива са обстоятелствата сега и затова повечето не могат да преценят треньорските му качества!Иначе съм сигурен,че винаги ще работи за доброто на Локомотив!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Зума разказа за оферта от 3 млн. долара от Юве и за гол от 40 метра срещу вратар №1 в света
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: